Avui dia som més conscients de l’impacte de la nostra alimentació no sols en la nostra salut, sinó també en la del planeta. Per aquest motiu, un major nombre de persones està disminuint la carn animal per alternatives vegetals (AV) que la imiten tant en sabor com en aspecte.
Ara podem trobar en pràcticament tots els supermercats molts d’aquests productes de diferents marques. No obstant això, no totes les AV són saludables ni tampoc són equiparables nutricionalment a la carn animal. En aquest article et presentem tota la informació necessària perquè facis la millor elecció plant-based.
Què haig de buscar i/o evitar en una AV?
Bàsicament, les AV, com el seu nom indica, són alteratives a la carn animal. Aquesta és rica en proteïnes (20-25 g prot/100 g de carn), baixa en hidrats de carboni (HC) i depenent del tipus o cort serà més o menys rica en greixos saturats i colesterol.
Si volem substituir adequadament la carn, hem de buscar aquelles AV que ens proporcionin una quantitat de proteïnes equivalent a aquesta, i amb una baixa aportació de HC i greixos.
Quina marca és la més saludable?
Entre les marques més populars es troben: Heura, Beyond Meat, Moving Mountains, Vegetalia, Garden Gourmet, Green Cuisine, The Vegetarian Butcher i Quorn.
Algunes cadenes de supermercats també han llançat les seves pròpies marques de productes vegetarians. Exemples són: Vemondo (Lidl) y My Veggie Day (Aldi).
A més, cal destacar que cada marca disposa d’un assortiment de productes que difereixen nutricionalment entre ells. Per exemple, podem trobar una marca que ofereixi succedanis d’un filet de “pollastre” i delícies de pollastre (el primer serà baix en HC i el segon segurament tindrà més HC i greixos per ser un aliment empanat).
Per tant, una mateixa marca ens pot oferir alhora uns productes saludables i altres no tan recomanables.
Comparativa nutricional entre productes i marques
Millors opcions: Heura, Garden Gurmet (Sensational Pieces), Quorn, Hacendado, My Veggie Day (Chicken Chunks). Aquests productes presenten un llistat amb menys i millors ingredients, i un contingut proteic més alt i menys HC i greixos. No obstant això, alguns contenen molta sal.
Comparativa nutricional entre productes i marques
En ser alteratives vegetals a productes empanats/arrebossats, no es recomana un consum regular de cap opció. Totes presenten una llarga llista d’ingredients i additius, entre els quals els olis i farines refinats són habituals.
Cal destacar que l’Empanat de Garden Gourmet conté clara d’ou, no sent apte per a vegans ni lacto-vegetarians.
Com a alternativa vegetal als nuggets i empanat de pollastre, l’assortiment d’Heura seria el més adequat per presentar menys grasses i sal i un contingut de proteïnes acceptable. En la segona posició es trobaria els nuggets de Quorn.
Comparativa nutricional entre productes i marques
L’opció més recomanable és l’hamburguesa d’Heura, en ser rica en proteïnes i baixa en sucres i greixos. No obstant això, conté molta sal.
La majoria de les opcions són poc saludables, ja que presenten una llarga llista d’ingredients i additius. Gairebé totes elles contenen olis poc saludables, com l’oli de coco, la qual cosa incrementa els greixos saturats.
Avui dia, existeixen moltes altres marques que ofereixen un gran assortit d’hamburgueses vegetals de diferents tipus (verdures, llegums, cereals…). Encara que puguin semblar saludables, la majoria s’elaboren amb oli de gira-sol (grassa pro-inflamatòria). Si es decideix comprar alguna d’elles, cal triar les hamburgueses que tinguin el tofu o el seitan com a primer ingredient per a assegurar una mínima aportació proteica. No es recomana substituir les hamburgueses de carn animal per aquelles alternatives vegetals en les quals només s’hagin utilitzat cereals i verdures en la seva elaboració, ja no oferirien una quantitat de proteïnes equiparable.
Comparativa nutricional entre productes i marques
Igual que les alternatives vegetals de les hamburgueses de carn, els succedanis de les salsitxes són poc saludables i es recomana un consum esporàdic.
Heura és la marca que ofereix una opció baixa en sucres i grasses, amb una aportació de proteïnes acceptable. D’altra banda, aquest producte també és alt en sal.
Les salsitxes de les marques Beyond Meat i Vemondo són les que aporten més proteïnes, però alhora contenen molts greixos, deixant de ser recomanables.
Segueix una dieta més plant-based, però… que sigui saludable
Com hem vist, les alternatives vegetals que tenim disponibles avui dia imiten molt bé el sabor i l’aspecte dels productes carnis, però no deixen de ser productes ultraprocessats.
Sí que és veritat que tenen un menor impacte mig ambiental que la carn i derivats, però quant a la nostra salut no es recomana el consum d’AV de manera habitual per ser productes amb un elevat percentatge de greix i sal.
Per tant, si vols seguir una dieta més plant-based, ja sigui per a contribuir a frenar el canvi climàtic o per a millorar la teva salut, no basis la teva alimentació en aquests productes ultraprocessats, sinó en alternatives més naturals i saludables com els llegums (llenties, cigrons, mongetes…) i els seus derivats com el tofu, el tempeh i la soia texturada. Aquests aliments són bàsics en una alimentació vegetariana/vegana, ja que aporten moltes proteïnes, són baixos en sucres, greixos saturats i sal, i alhora són més econòmics que les AV.