• Inici
  • Inici
  • Clínica ServiDigest
  • Unitat d’Endocrinologia i Nutrició
  • Localització i Contacte
  • Contacte
facebook
twitter
youtube
email
Dèficit de Vitamina B12
Alimentació en Malaltia inflamatòria intestinal
Com actua la melatonina en l’organisme?
Ashwagandha o Withania somnifera
Alimentació i cicle menstrual
És cert que l’obesitat augmenta el risc de patir infertilitat?
Influència de l’alimentació en l’hipotiroïdisme i hipertiroïdisme
Què és la Civada?
Receptes fàcils per a cuinar amb verdures
Recomanacions dietètiques per a Diverticulosis i Diverticulitis
Què aporten les espècies a la meva dieta?
Cuidar el sistema immune
Mètode del plat saludable
Els millors greixos per a cuinar i per què no has de témer a l’oli de coco
Compra saludable
Fruits vermells
Intolerància a la histamina i dèficit de l’enzim DAO
Dietes vegetarianes i veganes: tendència o salut?
Recursos electrònics per a menjar millor
Llevat d’arròs vermell, realment funciona?
  • Inici
  • Nutrició
  • Receptes
  • Recomanacions
  • Tractaments d’Obesitat
  • Contacte
  • caCatalà
    • esCastellano

De què depèn la nostra salut intestinal?  

nutricio
Sense comentaris
fermentats, nutricio, salut intestinal

La salut intestinal es deu, en gran part, a la microbiota intestinal o flora intestinal. Tenim més de 100 bilions de bacteris amb funcions específiques encarregades del bon funcionament del nostre organisme i de la nostra salut intestinal.

Quin paper juguen els probiòtics i prebiòtics?

Els probiòtics són bacteris vius dels aliments que, quan es consumeixen en quantitats adequades, produeixen un benefici per a la salut de l’hoste.

Els prebiòtics són compostos no digeribles que actuen com a substrat per als microorganismes intestinals. Els efectes beneficiosos per a l’hoste dependran de la composició que generin i l’activitat que desenvolupen els compostos metabolitzats per aquests microorganismes. Majoritàriament es troben en vegetals com l’all, ceba, carxofes, espàrrecs i porros, fruites com el plàtan, caqui o síndria, el blat, la civada i altres cereals, els llegums com cigrons, mongeta blanca o soja, entre d’altres.

Què són els aliments fermentats?

Els aliments i begudes fermentats van ser els primers aliments processats que van consumir els humans. Aquests faciliten la digestió i absorció dels nutrients. Els mateixos microorganismes ajuden a crear un ambient idoni per a la microbiota beneficiosa. Cada vegada hi ha més evidència científica del paper que juguen els aliments fermentats en la nostra salut. A múltiples estudis s’ha descrit una relació inversa entre el consum de fermentats i el risc de desenvolupar diabetis, obesitat, malaltia cardiovascular, hipertensió, entre d’altres patologies.

Són aliments o begudes que s’han obtingut mitjançant un creixement bacterià controlat i conversions enzimàtiques de components dels aliments. No tots els aliments fermentats contenen organismes vius. La cervesa i el vi, per exemple, se sotmeten a processos que eliminen els organismes que han permès la fermentació. En el pa, a causa del tractament amb calor, també es desactiven els organismes. És a dir, que un aliment fermentat no és necessàriament un aliment ric en probiòtics.

Alguns exemples d’aliments fermentats recomanables es presenten a continuació:

Iogurt: És l’aliment fermentat més conegut comunament a la nostra cultura. S’obté a través de la fermentació bacteriana de la llet. Els bacteris que conté principalment són Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. A més, hi ha alguns iogurts als que li afegeixen alguns tipus de bifidobacteris, encara que no tots els ceps són iguals.

Quefir: És un producte lacti produït per la fermentació conjunta de bacteris i fongs. Els grànuls de quefir tenen un aspecte similar al de la coliflor però són més tous i gelatinosos. Hi ha dos tipus de quefir: d’aigua i de llet. El més comú és el de llet, més semblant al iogurt, encara que amb un toc més àcid. El quefir d’aigua, similar a aigua carbonatada, és apte per a vegans. Ja és conegut el consum de quefir a través de l’elaboració domèstica mitjançant nòduls de quefir comprats o regalats que creixen progressivament.

Tempeh: És soja fermentada amb textura similar a la d’un torró. És una font de proteïna vegetal interessant, sobretot, en la població vegetariana. Es pot trobar fresc per cuinar o macerat.

Xucrut: Es produeix de la fermentació de la col o col blanca. És una preparació típica de països de centre-europa i s’empra com a guarnició en els plats. És una font de vitamina C i d’antioxidants.

Kombucha: És un te fermentat de sabor àcid originari de la Xina. La fermentació làctia produeix àcids, que donen aquest sabor tan característic. Se sol fer amb te vermell, encara que també amb te negre o verd. Es pot prendre diluït en aigua perquè no sigui tan àcid. Per mantenir l’efecte del fermentat no s’ha de pasteuritzar, és a dir sotmetre al producte a un procés d’escalfament a altes temperatures.

Tot i que la salut intestinal depengui de molts factors com la presa d’antibiòtics, patologies digestives, estrès, contaminació de l’entorn, entre d’altres, la dieta també juga un paper fonamental en la salut intestinal. Per això, t’animem a cuidar la teva alimentació. La nostra recomanació és potenciar els aliments amb elevat contingut prebiòtic i probiòtic.

I tu, com cuides la teva microbiota?

¿Te ha gustado este artículo? También te pueden interesar...

  • ¿De qué depende nuestra salud intestinal?¿De qué depende nuestra salud intestinal?
  • La importància del consum de fruita i verduraLa importància del consum de fruita i verdura
  • Receptes fàcils per a cuinar amb verduresReceptes fàcils per a cuinar amb verdures
Sobre l'autor

Segueix-nos a Facebook

Facebook

Vine a Clínica ServiDigest

Si vols una visita amb el nostre equip d'Endocrinologia i Nutrició truca'ns al 93 415 34 64 o reserva la teva cita online.

Tens mútua de salut? Aquí pots consultar si col·laborem amb ella.

Si no disposes d'assegurança, o vols una visita com a privat, pots comprar online:
  • Visita amb especialista en nutrició i dietètica  per 60€.
  • Visita amb especialista en endocrinologia per 90€.

Contacta amb nosaltres

Clínica ServiDigest

A nutricio.es parlem de…

alimentació ansietat antioxidants aprimar beneficis cereals colesterol consells Dieta Dieta Sana dieta sense gluten Edulcorante Edulcorants emocions exercici físic fermentació fermentats fruita gana gana emocional gelats gluten granissats Ingesta diària admissible llibres nutricio obesitat oli d'oliva ous planificar menú Plat saludale probiòtics proteïnes receptes receptes saludables sal salud salut salut intestinal selenio sobrepès Soja verdura Vitamina D vitamines

Últims articles de nutricio.es

  • Alimentació en Malaltia inflamatòria intestinal
  • Com actua la melatonina en l’organisme?
  • Dèficit de Vitamina B12
  • Ashwagandha o Withania somnifera
  • Alimentació i cicle menstrual

¿Coneixes la Hidroteràpia de Còlon?

banner

Visita les instal·lacions de ServiDigest

banner

Últims articles

  • Alimentació en Malaltia inflamatòria intestinal
  • Com actua la melatonina en l’organisme?
  • Dèficit de Vitamina B12
  • Ashwagandha o Withania somnifera
  • Alimentació i cicle menstrual

ServiDigest

  • Aparato digestivo
  • Balón intragástrico
  • Coloproctología
  • Endocrinología
  • Endoscopia digestiva
  • Hidroterapia de colon
  • Pruebas funcionales digestivas
  • Català
    • Castellano
nutricio.es - Avís legal - Política de privacitat - Política de cookies
Aquesta web pertany a Clínica ServiDigest. Desenvolupada per Gesmerval
Gestionar el consentimiento de las cookies
Utilitzem cookies pròpies i de tercers amb finalitats analítiques i per mostrar publicitat personalitzada basada en un perfil elaborat a partir dels seus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades). Per a més informació, consulteu la nostra Política de cookies. Podeu acceptar, rebutjar o configurar les cookies prement alguns dels botons següents
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o l'accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístiques. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per crear perfils d'usuari per enviar publicitat, o per rastrejar l'usuari en una web o en diverses webs amb finalitats de màrqueting similars.
Manage options Manage services Manage vendors Read more about these purposes
Configurar preferències
{title} {title} {title}