Què és el vinagre de poma?
El vinagre de poma és el producte que s’obté a partir de dos processos de fermentació, alcohòlica i acètica, que ocorren de manera separada. Durant la primera etapa del procés, els sucres presents en la poma es fermenten mitjançant llevats fins a obtenir la sidra (fermentació alcohòlica). En un segon procés, l’alcohol produït es converteix en àcid acètic gràcies a una segona fermentació iniciada per la microbiota present després de la fermentació alcohòlica.
Quines propietats presenta el vinagre?
El vinagre de poma és un producte natural àmpliament utilitzat en alimentació i medicina tradicional gràcies als beneficis que se li atribueixen per a la salut. Destaquen pel seu efecte antidiabètic, antihiperlipidèmic, antimicrobià, antiinflamatori i immunològic.
Efecte antihiperglucèmic
El consum de vinagre de poma disminueix els nivells de glucosa en sang en dejú, els nivells de HbA1c i els nivells de glucosa en sang després dels menjars alts en carbohidrats.
Els estudis clínics demostren que el vinagre de poma, gràcies al seu contingut en àcid acètic, és el responsable de regular l’expressió gènica per a activar la captació de glucosa en les cèl·lules i millorar l’acció de la insulina en el múscul esquelètic. Aquest efecte produeix com a conseqüència la reducció dels nivells de glucosa en sang, augment de l’emmagatzematge de glucogen i augment de sensibilitat a la insulina.
Efecte antihiperlipidèmic
S’ha demostrat que l’àcid acètic regula negativament l’expressió de gens lipogènics (responsables de sintetitzar greix). Els estudis indiquen que el consum de vinagre de poma mostra millores en els nivells de colesterol total. Uns certs estudis també observen millores en els nivells de triglicèrids, HDL-c i LDL-c tenint un impacte positiu en el metabolisme dels greixos.
Efecte antimicrobià
La resistència bacteriana s’està convertint en una de les amenaces més importants per a la salut a tot el món. S’ha demostrat que el vinagre de poma millora l’activitat fagocítica per a ingerir microbis resistents com Staphylococcus aureus i Escherichia coli, la qual cosa podria reforçar el sistema immunològic per a erradicar els microbis patògens.
Cal esmentar que el vinagre s’ha utilitzat com un conservant d’aliments, i els estudis mostren que inhibeix el creixement dels bacteris en els aliments (com a E. coli) i evita que es danyin.
Efecte antioxidant i antiinflamatori
El vinagre de poma és ric en àcids orgànics, compostos fenòlics, tanins, flavonoides i carotenoides, els quals presenten gran capacitat antioxidant i antibacteriana.
S’ha observat que el vinagre de poma suprimeix l’expressió de marcadors proinflamatoris i condueix a una disminució de citocines inflamatòries en sang, la qual cosa podria ajudar a controlar els processos d’inflamació.
Així mateix, l’estrès oxidatiu juga un paper important en la instal·lació del càncer a través de modificacions de l’ADN. El vinagre exerceix una bona capacitat antioxidant, la qual cosa podria protegir les cèl·lules contra els danys de les espècies reactives d’oxigen.
Altres efectes i propietats
El vinagre de poma afavoreix les digestions pel seu contingut en àcid acètic, àcid clorogènic i el seu contingut en enzims digestius.
Conté nutrients com a vitamines B i C, i alguns minerals.
Diversos estudis en humans mostren que el vinagre pot augmentar la sacietat. Encara que existeixin pocs estudis sobre aquest tema, i de moment no se li pugui atribuir aquest efecte, el seu possible poder saciant podria ajudar a menjar menys calories al llarg del dia i per tant estimular la pèrdua de pes.
Quan recomanar vinagre de poma
El vinagre de poma pot presentar propietats interessants per a tota la població. No obstant això, després de revisar la literatura científica, les persones que podrien veure’s majorment beneficiades pels seus efectes serien aquelles amb nivells de glucosa basal alterades, prediabetis, diabetis i persones que necessiten mantenir nivells regulars de glucosa en sang per qualsevol motiu.
Les persones que es mediquen amb antihiperglucemiants o medicaments per a reduir el sucre en sang, és necessari que consultin amb el seu metge abans d’augmentar la quantitat de vinagre que utilitzen habitualment, ja que podria potenciar la disminució dels nivells de sucre en sang.
Les persones amb nivells alterats de colesterol també podrien beneficiar-se del seu consum, ja que sembla disminuir el colesterol en sang i alguns estudis també reporten disminuir els nivells de triglicèrids.
Tal com s’ha comentat anteriorment, no és clar el mecanisme d’acció del vinagre quant a la reducció de sacietat, per la qual cosa les persones amb sobrepès o obesitat que hagin de perdre pes podrien fer servir el vinagre de poma sempre que mantinguin una dieta hipocalòrica i exercici per a aconseguir la perduda de pes.
Val qualsevol tipus de vinagre de poma?
El vinagre d’alta qualitat i que, per tant, mostra majors beneficis és el vinagre de poma no pasteuritzat i sense filtrar. Aquest vinagre no s’ha escalfat i es mostra naturalment tèrbol gràcies al fet que conserva una mescla de bacteris, aminoàcids i encimbelles que li confereixen una microbiota bacteriana clarament més heterogènia que la de producció industrial convencional. Se sol trobar generalment a les botigues dietètiques i els supermercats de productes ecològics. En els supermercats convencionals, se solen trobar vinagres que estan fets de restes de poma pasteuritzada (és a dir, sense microorganismes vius) que contenen menys nutrients i poden contenir additius artificials.
Com consumir el vinagre de poma
El vinagre es pot fer servir com a ingredient en la cuina, per amanides, maionesa casolana i aliments semblants, o ben diluït en aigua per a prendre-ho com una beguda.
Per a les persones que busquen disminuir la resposta glucèmica dels menjars es recomana diluir el vinagre amb aigua i prendre 30 min abans dels menjars. Les dosis comunes varien d’1 a 2 culleradetes (5ml a 10ml) a 1 o 2 cullerades (15ml a 30ml) per dia. És aconsellable començar amb petites dosis i evitar prendre grans quantitats. Un excés de vinagre pot causar efectes secundaris negatius com a descoloració de l’esmalt dental, possibles interaccions amb medicaments, símptomes gastrointestinals (deposicions i flatulències), etc.
Es recomana esbandir-se bé la boca havent dinat un menjar amb vinagre, ja que l’àcid acètic danya l’esmalt de les dents, i en cas d’utilitzar-lo com a beguda abans dels menjars, es pot beure amb palleta per a evitar el contacte del vinagre amb les dents.
Les dones embarassades, els diabètics i les persones que consumeixen uns certs medicaments han de consultar amb el seu metge abans de començar a utilitzar-lo.
Conclusions
El vinagre és un producte saludable i ric en múltiples propietats funcionals que inclouen efectes antidiabètics, antihiperlipidèmics, antimicrobians i antiinflamatoris.
Cal tenir en compte que en internet es poden trobar gran quantitat d’afirmacions absurdes sobre el vinagre de poma. Desafortunadament, moltes d’aquestes afirmacions manquen d’evidència científica i es necessita el suport de nous estudis per a obtenir conclusions que donin suport als seus efectes per a la salut.
De totes maneres, el vinagre de poma sembla ser segur per a la població general sempre que no s’excedeixi el seu ús, i per tant pot formar part d’una dieta saludable i equilibrada aportant aquest toc àcid a les amanides i altres plats a més de propietats nutricionals per a la salut.