L’àcid butíric és un àcid gras de cadena curta que es troba de manera natural en uns certs aliments i també és produït pels bacteris en el nostre intestí.
Aquest àcid és la principal font d’energia per a les cèl·lules epitelials del revestiment intestinal. Això significa que juga un paper essencial en la salut i el funcionament del nostre sistema digestiu.
Beneficis de l’àcid butíric
L’àcid butíric enforteix la salut intestinal, juga un paper important en la regulació de la inflamació i el sistema immunitari, en la prevenció de malalties i afavoreix l’absorció de nutrients. L’àcid butíric ofereix una gamma d’avantatges que mereixen una especial atenció.
- Alimentació per a les cèl·lules intestinals: Les cèl·lules epitelials del nostre intestí depenen en gran manera de l’àcid butíric com a font d’energia. El bon funcionament d’aquestes cèl·lules ajuda a mantenir una barrera intestinal saludable, la qual cosa prevé l’entrada de substàncies no desitjades al torrent sanguini i a millorar l’absorció de nutrients.
- Antiinflamatori natural: L’àcid butíric també té propietats antiinflamatòries que ajuden a reduir la inflamació en el tracte gastrointestinal, la qual cosa podria ser beneficiós per a persones amb malalties intestinals inflamatòries, com la Malaltia de Crohn i la Colitis Ulcerosa.
- Regulació del sistema immunològic: El sistema immunològic i el sistema digestiu estan estretament relacionats. L’àcid butíric pot ajudar a regular la resposta immunològica en l’intestí, contribuint a un equilibri adequat entre la defensa del cos i la tolerància a les substàncies inofensives.
- Prevenció de càncer colorectal: Algunes recerques suggereixen que un nivell adequat d’àcid butíric en l’intestí pot ajudar a prevenir aquest tipus de càncer.
Com s’obté l’àcid butíric
Hi ha algunes maneres de fomentar la producció i el manteniment d’aquest àcid gras essencial:
- Aliments rics en fibra: La fibra no es digereix en el sistema digestiu humà a causa de l’estructura dels seus components i a la falta dels enzims digestius necessaris per a descompondre-la. La fibra es mou a través del tracte gastrointestinal pràcticament sense canvis en la seva estructura química, la qual cosa comporta al fet que arribi al còlon intacta on els bacteris colònics poden descompondre-la, provocant una fermentació i per tant, la producció d’àcids grassos de cadena curta com l’àcid butíric.
Seguir la dieta mediterrània assegura una correcta aportació de fibra a partir d’aliments naturals com a grans sencers, llegums, verdures i fruites. Productes lactis fermentats (Probiòtics): El iogurt i el quefir són exemples d’aliments que contenen bacteris productors d’àcid butíric. - Prebiòtics: són components no digeribles de la dieta que promouen la diversitat i l’abundància d’uns certs bacteris beneficiosos en l’intestí, com els bifidobacteris i els lactobacils. Són fibra prebiòtica la Inulina, els Fructooligosacàrids (FOS), els Galactooligosacàrids (GOS) i la Pectina.
- Evitar l’excés d’antibiòtics: L’ús excessiu d’antibiòtics pot alterar la microbiota intestinal, la qual cosa pot afectar la producció d’àcid butíric. Els antibiòtics s’han d’usar només si són pautats per un metge.
- Suplements: En alguns casos, els suplements d’àcid butíric poden ser recomanats per un professional de la salut per a tractar afeccions específiques de l’intestí.
Cuidant la teva salut intestinal
L’àcid butíric ajuda a mantenir un equilibri en l’intestí i per tant, una bona salut digestiva i general. Si hi ha algun problema de salut digestiva, és important realitzar un estudi amb un metge digestiu i buscar l’orientació d’un dietista nutricionista especialitzat per a desenvolupar un pla alimentari personalitzat.