• Inici
  • Inici
  • Clínica ServiDigest
  • Unitat d’Endocrinologia i Nutrició
  • Localització i Contacte
  • Contacte
facebook
twitter
youtube
email
Dèficit de Vitamina B12
Osteoporosi
Síndrome metabòlica
Alimentació en Malaltia inflamatòria intestinal
Com actua la melatonina en l’organisme?
Ashwagandha o Withania somnifera
Alimentació i cicle menstrual
És cert que l’obesitat augmenta el risc de patir infertilitat?
Influència de l’alimentació en l’hipotiroïdisme i hipertiroïdisme
Què és la Civada?
Receptes fàcils per a cuinar amb verdures
Recomanacions dietètiques per a Diverticulosis i Diverticulitis
Què aporten les espècies a la meva dieta?
Cuidar el sistema immune
Mètode del plat saludable
Els millors greixos per a cuinar i per què no has de témer a l’oli de coco
Compra saludable
Fruits vermells
Intolerància a la histamina i dèficit de l’enzim DAO
Dietes vegetarianes i veganes: tendència o salut?
  • Inici
  • Nutrició
  • Receptes
  • Recomanacions
  • Tractaments d’Obesitat
  • Contacte
  • caCatalà
    • esCastellano

Alimentació en Malaltia inflamatòria intestinal

Nutricio.es
Sense comentaris
alimentació, colitis ulcerosa, desnutrició, dieta mediterrània, dieta restrictiva, dolor abdominal, fistules, inflamació, malaltia de Crohn, malaltia inflamatòria intestinal, oli d'oliva, tabaquisme

malaltia inflamatòria intestinalLa malaltia inflamatòria intestinal és una patologia crònica i autoimmunitària. No es coneix la causa, però es creu que es desenvolupa en pacients genèticament predisposats per exposició a factors ambientals com el tabaquisme, la dieta, canvis en la microbiota, etc.

Dins de la malaltia inflamàtoria intestinal es troben la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa.

Malaltia de Crohn

La malaltia de Crohn afecta a tot el tracte digestiu, des de la boca fins a l’anus, sent l’intestí prim i gruix els més afectats normalment. La inflamació es presenta amb un patró discontinu, hi ha trams d’intestí que estan afectats i altres trams que estan sans. En les zones inflamades poden aparèixer lesions que afecten a tot el recobriment de l’intestí i poden provocar complicacions com a estenosis del lumen, abscessos o fístules. En alguns casos també poden aparèixer manifestacions que afecten òrgans i teixits fora de l’intestí, com a articulacions, pell, ulls, etc.

Els símptomes més comuns de la malaltia de Crohn inclouen dolor abdominal, diarrea i perduda de pes.

Colitis ulcerosa (CU)

La colitis ulcerosa afecta el tram de l’intestí que comprèn al còlon i al recte, podent manifestar-se en tot el tram o únicament en una part. La inflamació es presenta en un patró continu partint des del recte i afecta la mucosa i la submucosa, en casos severs apareixen úlceres.

La simptomatologia més comuna és la presència de sang en la femta, dolor abdominal, necessitat d’evacuar durant la nit i còlics previs a la defecació que es veuen alleujats després d’aquesta. Els símptomes variaran en funció de la zona que es vegi afectada.

Ambdues cursen amb períodes en els quals la malaltia està activa i períodes de remissió en els que roman inactiva. Els períodes en els quals la malaltia està activa es coneixen com a brots i és quan el pacient manifesta la simptomatologia associada a la inflamació. Es considera que el brot ha remès quan desapareix la simptomatologia. La fase de remissió pot durar de setmanes a anys fins que es manifesti el següent brot.

Alimentació en fase de remissió en la malaltia inflamatòria intestinal

El tractament de la malaltia inflamàtoria intestinal està dirigit a reduir la inflamació, prevenir les complicacions i procurar que el pacient tingui una qualitat de vida normal. Les intervencions terapèutiques inclouen implantar hàbits saludables, fàrmacs i control dietètic.

La desnutrició en pacients amb aquesta patologia és molt prevalent, sobretot en pacients amb malaltia de crohn en els quals es veu afectada la zona de l’intestí prim. En alguns pacients augmenten els requisits de proteïna i energia en la dieta. D’altra banda, a causa de la simptomatologia associada a la inflamació molts pacients opten per fer una dieta restrictiva, la qual cosa s’associa amb deficiències en micronutrients que poden condicionar l’evolució clínica de la malaltia.

Generalment, no és necessari seguir una dieta restrictiva o d’eliminació durant la fase de remissió, però és important estudiar cada cas i valorar el tipus de dieta més adequada per a cada pacient, ja que poden aparèixer intoleràncies alimentàries o mala tolerància a alguns aliments.

És necessari que tots els pacients rebin assessorament d’un nutricionista com a part de l’enfocament multidisciplinari amb la finalitat de millorar la teràpia nutricional i evitar la desnutrició i els dèficits de micronutrients.

La dieta en fase de remissió, igual que en la resta de població, ha de ser el més equilibrada, variada i sana possible, com la dieta mediterrània. Només es retiraran de manera personalitzada els aliments que dificultin la digestió o empitjorin la simptomatologia.

La dieta mediterrània es caracteritza per ser un patró d’alimentació saludable, equilibrat i que assegura l’aportació necessària de micro i macronutrients i és beneficiosa per a la salut.

Es basa en el consum de productes de temporada i proximitat, evitant aliments processats que continguin quantitats elevades de greixos trans, saturades i sucres afegits. Seguint el patró de dieta mediterrània s’haurien de consumir unes 5 racions al dia de fruites i verdures, llegums dues o tres vegades per setmana, potenciar el consum de cereals integrals i evitar les farines refinades. L’aportació de proteïna en la dieta mediterrània es fa a partir de carns magres (les carns vermelles o més grasses han de consumir-se només de manera ocasional) peix blanc i blau, el qual s’ha de consumir com a mínim 3 vegades per setmana pel seu alt contingut en omega-3. Altres fonts d’omega-3 en la dieta mediterrània són l’oli d’oliva verge extra i la fruita seca.

Nombrosos estudis han demostrat que la ingesta de fibra dietètica pot prolongar la remissió i reduir les lesions de la mucosa intestinal durant el curs de la malaltia.

En períodes en els quals la malaltia no està activa es recomana introduir aliments rics en fibra d’un en un en petites quantitats, i a poc a poc anar augmentant-los, si es toleren bé, fins a aconseguir les quantitats diàries recomanades, aproximadament de 10-14 g de fibra dietètica per cada 1.000 kcal.

Per a assegurar una correcta aportació de fibra s’han de consumir al dia 5 racions entre fruita i verdura, cereals integrals diàriament i llegum mínim 3 cops per setmana.

Igual que amb la resta de la dieta, s’ha d’adaptar la quantitat de fibra a cada pacient en funció de la seva tolerància i simptomatologia.

La malaltia inflamàtoria intestinal ha de tractar-se de manera individualitzada i adaptar la dieta a cada pacient. L’objectiu nutricional és evitar la desnutrició i el dèficit de micronutrients, així com acompanyar al pacient en les fases en les quals la malaltia està activa per a millorar la simptomatologia.

¿Te ha gustado este artículo? También te pueden interesar...

  • Alimentación en Enfermedad inflamatoria intestinalAlimentación en Enfermedad inflamatoria intestinal
  • Els millors greixos per a cuinar i per què no has de témer a l’oli de cocoEls millors greixos per a cuinar i per què no has de témer a l’oli de coco
  • Síndrome metabòlicaSíndrome metabòlica
Sobre l'autor

Segueix-nos a Facebook

Facebook

Vine a Clínica ServiDigest

Si vols una visita amb el nostre equip d'Endocrinologia i Nutrició truca'ns al 93 415 34 64 o reserva la teva cita online.

Tens mútua de salut? Aquí pots consultar si col·laborem amb ella.

Si no disposes d'assegurança, o vols una visita com a privat, pots comprar online:
  • Visita amb especialista en nutrició i dietètica  per 60€.
  • Visita amb especialista en endocrinologia per 90€.

Contacta amb nosaltres

Clínica ServiDigest

A nutricio.es parlem de…

5 al dia alimentació ansietat antioxidants aprimar beneficis cereals colesterol colesterol consells Dieta dieta mediterrània Dieta Sana Dieta Sana dieta sense gluten divertículos DMO Edulcorants exercici fermentació fermentats Fibra insoluble Fibra soluble gluten hiperglucèmia imc nutricio obesitat oli d'oliva planificar menú probiòtics proteïnes receptes receptes fàcils receptes verdures sal salud salut selenio sobrepès triglicèrids verdura verdura Vitamina D vitamines

Últims articles de nutricio.es

  • Osteoporosi
  • Síndrome metabòlica
  • Alimentació en Malaltia inflamatòria intestinal
  • Com actua la melatonina en l’organisme?
  • Dèficit de Vitamina B12

¿Coneixes la Hidroteràpia de Còlon?

banner

Visita les instal·lacions de ServiDigest

banner

Últims articles

  • Osteoporosi
  • Síndrome metabòlica
  • Alimentació en Malaltia inflamatòria intestinal
  • Com actua la melatonina en l’organisme?
  • Dèficit de Vitamina B12

ServiDigest

  • Aparato digestivo
  • Balón intragástrico
  • Coloproctología
  • Endocrinología
  • Endoscopia digestiva
  • Hidroterapia de colon
  • Pruebas funcionales digestivas
  • Català
    • Castellano
nutricio.es - Avís legal - Política de privacitat - Política de cookies
Aquesta web pertany a Clínica ServiDigest. Desenvolupada per Gesmerval
Gestionar el consentimiento de las cookies
Utilitzem cookies pròpies i de tercers amb finalitats analítiques i per mostrar publicitat personalitzada basada en un perfil elaborat a partir dels seus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades). Per a més informació, consulteu la nostra Política de cookies. Podeu acceptar, rebutjar o configurar les cookies prement alguns dels botons següents
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o l'accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístiques. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per crear perfils d'usuari per enviar publicitat, o per rastrejar l'usuari en una web o en diverses webs amb finalitats de màrqueting similars.
Manage options Manage services Manage vendors Read more about these purposes
Configurar preferències
{title} {title} {title}