Quan els nivells de glucosa es troben entre 110-125 mg/dl parlem de glucosa basal alterada (GBA) o prediabetis, és a dir, els nivells no són correctes, però tampoc patològics.
La glucèmia basal és el nivell de glucosa (sucre en sang) que tenim al matí en dejú. Els nivells normals de glucosa en sang en dejú en una persona sana estan per sota o són iguals a 110 mg/dl, i es considera diabetis quan aquests nivells estan per sobre de 125 mg/dl en dues proves diferents de mesurament de glucosa.
Els factors de risc no modificables per a patir GBA són:
- L’edat. La prevalença en les alteracions de la glucosa augmenta en persones d’edat més avançada.
- Tenir antecedents familiars de Diabetis Mellitus tipus 2 (DM2).
- Haver patit diabetis gestacional.
- Tenir la síndrome d’ovari poliquístic (SOP), ja que s’ha associat a alteracions en la regulació de la glucosa.
Els factors de risc modificables per a patir GBA són:
- Tenir sobrepès o obesitat. La majoria dels casos de glucosa basal alterada es poden atribuir al pes. El risc augmenta exponencialment en persones amb sobrepès i més amb obesitat. Una pèrdua de només el 2-3% del pes ja suposa una disminució de 20 mg/dl de glucosa en sang en dejú, per tant, és molt important que els pacients amb sobrepès o obesitat facin canvis en els seus hàbits de vida per a revertir la GBA o evitar patir-la en un futur.
- El sedentarisme. La falta d’exercici físic s’associa a un augment de pes i, per tant, a un major risc de patir glucosa basal alterada. D’altra banda, hi ha estudis que reflecteixen que fins i tot en pacients amb normopeso, però amb un estil de vida sedentari, també augmenta el risc de patir GBA o DM2.
- Mals hàbits alimentaris. L’excés de sucres en la dieta, productes processats i la falta d’aliments frescos i rics en fibra.
- Tabac.
Davant un diagnòstic de glucosa basal alterada és rellevant actuar modificant els hàbits de vida i d’alimentació, en la majoria dels casos és suficient per a revertir la situació i prevenir la diabetis en un futur.
El tractament consisteix a realitzar modificacions en la dieta per a aconseguir regular els nivells de sucre i evitar els pics de sucre en sang. Per a això s’ha de limitar el consum d’aliments rics en sucres i l’excés de carbohidrats en la dieta, ja que per a absorbir-los abans els digerim transformant-los en sucre.
Les recomanacions dietètiques per a la GBA són:
- Fer cinc menjars al dia i evitar picar entre hores. Intentar seguir un horari de menjars regular.
- Evitar sucres lliures, d’absorció ràpida: dolços, xocolates, refrescos ensucrats, sucre de taula blanc o bru, mel, melmelades, sucs de fruites, farines refinades, galetes…
- Consumir els cereals en la seva forma integral: arròs, pasta, pa… i procurar que no siguin la part principal del menjar, és millor consumir-los com a guarnició ja que contenen carbohidrats.
- No abusar de la fruita ja que aquesta conté fructosa, que és un tipus de sucre. Consumir 2 racions de fruita al dia. Evitar consumir-la en forma de suc, encara que sigui natural, l’absorció del sucre que conté serà molt més ràpida que si consumim la fruita sencera.
- Evitar consumir aliments amb sucres afegits: prendre els iogurts naturals i endolcir-los amb edulcorant o canyella, si es consumeixen begudes vegetals triar les versions que indiquen que són sense sucres afegits…
- Incloure aliments proteics en tots els menjars principals, ja que aquests no alteren els nivells de sucre en sang i aporten aminoàcids essencials a més de sacietat. Entre els aliments proteics trobem les carns blanques (pollastre, gall dindi, conill, parts magres del porc), carns vermelles que s’han de consumir com a màxim una vegada per setmana (vedella, bou…) peixos blancs, peixos blaus que s’han de consumir com a mínim 3 vegades per setmana i ous que es poden consumir una unitat al dia.
- Consumir tant en menjar i sopar una ració de vegetals. Els vegetals contenen carbohidrats, però en menor quantitat que els cereals, a més contenen una part important de fibra que ajuda al fet que l’absorció d’aquests sigui més lenta.
A més, és important seguir un patró de dieta mediterrani per a assegurar que la dieta sigui completa i aportació tots els nutrients necessaris.
Però no sols és important limitar la quantitat de carbohidrats i sucres totals en la dieta, és primordial controlar l’índex glucèmic dels aliments. L’índex glucèmic ens indica la rapidesa amb la qual els sucres dels aliments són absorbits i transportats al torrent sanguini. Els aliments amb un índex glucèmic alt són aquells que en consumir-los provoquen un augment molt ràpid del sucre en sang, ja que els sucres que contenen s’absorbeixen de manera molt ràpida i els aliments amb un índex glucèmic baix són aquells que s’absorbeixen de manera més lenta, independentment de la quantitat total de carbohidrat que contingui l’aliment.
Per exemple, 100g d’arròs blanc i 100g d’arròs integral contenen la mateixa quantitat de carbohidrat total, però l’arròs blanc, que té un índex glucèmic alt, provocarà un pic de glucosa molt més elevat en sang que la pasta integral que té un índex glucèmic baix.
Per a conèixer l’índex glucèmic dels aliments existeixen taules que els ordenen des d’un índex glucèmic alt(puntuació per sobre de 70), mitjà (puntuació entre 45-70), fins a un índex glucèmic baix (puntuació per sota de 45). Per a consultar una d’aquestes taules es pot accedir a l’enllaç de la fundació per a la diabetis de novo nordisk.
Hi ha aliments que ens ajuden a reduir l’índex glucèmic dels aliments i regular l’absorció de glucosa.
- Incloure un suplement de canyella després dels menjars ha demostrat que ajuda a millorar a llarg termini els nivells de glucosa en dejú i els nivells de glucosa postprandials.
- Incloure 1 cullerada sopera de vinagre de poma abans de cada menjar ajuda a disminuir l’índex glucèmic dels aliments i a més aporta una major sensació de sacietat.
L’esport és igualment important que l’alimentació per a combatre la GBA. Es recomana caminar diàriament més de 10.000 passos, i realitzar 3-5 hores a la setmana d’activitat física aeròbica moderada o 75 minuts setmanals d’activitat física intensa.
Cal tenir en compte que la GBA és el pas previ a la DM2, la qual augmenta considerablement el risc de patir malalties cardíaques i dels vasos sanguinis, mal en les terminacions nervioses, malalties renals, mal ocular, demència, entre altres.
Per això és recomanable acudir als controls amb el metge endocrí i rebre consell dietètic d’un nutricionista per a adaptar la dieta a cada cas i evitar que la condició de GBA empitjori.