Què són els FODMAP?
FODMAP és l’acrònim de Fermentable Oligosacàrids, Disacàrids, Monosacàrids i Polioles, un grup de carbohidrats que poden no ser absorbits íntegrament en l’intestí prim i en arribar al còlon són fermentats pels bacteris, podent produir simptomatologia digestiva com a inflor, dolor abdominal, gasos, diarrea i/o restrenyiment.
Aquests carbohidrats es troben en una àmplia varietat d’aliments, però els més comuns inclouen:
- Oligosacàrids: com els fructans (presents en blat, ceba, all) i els galactans (llegums).
- Disacàrids: com la lactosa, el sucre present en la llet i productes lactis.
- Monosacàrids: com la fructosa en fruites com les pomes, peres i mel.
- Polioles: com el sorbitol i mannitol, que es troben en alguns edulcorants i fruites com a prunes i pomes.
En què consisteix la dieta baixa en FODMAP?
La dieta baixa en FODMAP es divideix en tres fases:
- Fase d’eliminació: En aquesta etapa, s’eliminen tots els aliments alts en FODMAP durant un període de 4 setmanes. L’objectiu és reduir els símptomes digestius.
- Fase de reintroducció: Si la dieta ha aconseguit millorar la simptomatologia, es reintrodueixen gradualment els diferents grups d’aliments per separat. Això permet identificar quins són els carbohidrats específics que desencadenen els símptomes en cada persona. Si no s’ha notat cap millora en la simptomatologia, no és necessari realitzar una reintroducció progressiva i s’ha de normalitzar la dieta i buscar altres estratègies per a pal·liar les molèsties digestives.
- Fase de personalització: Sobre la base de la resposta de la fase de reintroducció, s’ajusta la dieta a llarg termini, evitant només els FODMAP que causen símptomes, però permetent el consum dels quals són ben tolerats. L’objectiu és aconseguir que la dieta sigui la més variada i completa possible.
Qui poden beneficiar-se d’aquesta dieta?
La dieta baixa en FODMAP és especialment eficaç per a persones amb síndrome d’intestí irritable (SII), també pot ser útil per als qui pateixen altres condicions digestives, com la malaltia inflamatòria intestinal (MII), la síndrome de sobrecreixement bacterià en l’intestí prim (SIBO) o la dispèpsia funcional.
No obstant això, aquesta dieta no és adequada per a tots. És important realitzar-la sota la indicació i supervisió d’un metge o nutricionista especialitzat, ja que pot ser restrictiva i comporta el risc de mancances nutricionals si no es maneja adequadament.
Per què no s’ha de realitzar la dieta baixa en FOMDAP més de 4 setmanes?
És crucial entendre que la dieta baixa en FODMAP no ha de mantenir-se en la seva fase més restrictiva a llarg termini. La fase de reintroducció és vital per a identificar els aliments tolerats i evitar deficiències nutricionals, ja que l’eliminació prolongada de grups d’aliments importants podria afectar negativament la salut intestinal.
L’intestí està poblat per bilions de bacteris que formen la microbiota intestinal, la qual exerceix un paper essencial en la salut digestiva i general.
Els FODMAP que no s’absorbeixen totalment en l’intestí prim, actuen com a substrat per a la microbiota intestinal quan arriben al còlon. En el còlon, els bacteris fermenten aquests carbohidrats, produint àcids grassos de cadena curta (AGCC), com el butirat, l’acetat i el propionat. Aquests AGCC són beneficiosos per a la salut intestinal, ja que proporcionen energia a les cèl·lules intestinals, redueixen la inflamació i enforteixen la barrera intestinal, prevenint la permeabilitat intestinal.
A més la presència de FODMAP en la dieta promou la diversitat i abundància de bacteris beneficiosos. Mantenir una microbiota diversa és bàsic per a una funció digestiva adequada, l’equilibri immunològic i la prevenció de malalties intestinals i sistèmiques.
Alguns aliments rics en FODMAP, com a llegums, fruites, verdures i grans integrals, són fonts importants de fibra, vitamines i minerals. La fibra en particular és important no sols per a la salut intestinal, sinó també per al control del colesterol, el manteniment d’un pes saludable i la regulació del sucre en la sang.
Conclusió
La dieta baixa en FODMAP és una eina eficaç per a controlar els símptomes del síndrome d’intestí irritable i altres trastorns digestius. A través de l’eliminació, reintroducció i personalització dels aliments, moltes persones poden trobar alleujament significatiu dels seus símptomes sense comprometre la seva salut nutricional. És fonamental comptar amb el suport d’un professional de la salut per a minimitzar els riscos associats a aquesta dieta.