• Inici
  • Inici
  • Clínica ServiDigest
  • Unitat d’Endocrinologia i Nutrició
  • Localització i Contacte
  • Contacte
facebook
twitter
youtube
email
Dèficit de Vitamina B12
Alimentació en Malaltia inflamatòria intestinal
Com actua la melatonina en l’organisme?
Ashwagandha o Withania somnifera
Alimentació i cicle menstrual
És cert que l’obesitat augmenta el risc de patir infertilitat?
Influència de l’alimentació en l’hipotiroïdisme i hipertiroïdisme
Què és la Civada?
Receptes fàcils per a cuinar amb verdures
Recomanacions dietètiques per a Diverticulosis i Diverticulitis
Què aporten les espècies a la meva dieta?
Cuidar el sistema immune
Mètode del plat saludable
Els millors greixos per a cuinar i per què no has de témer a l’oli de coco
Compra saludable
Fruits vermells
Intolerància a la histamina i dèficit de l’enzim DAO
Dietes vegetarianes i veganes: tendència o salut?
Recursos electrònics per a menjar millor
Llevat d’arròs vermell, realment funciona?
  • Inici
  • Nutrició
  • Receptes
  • Recomanacions
  • Tractaments d’Obesitat
  • Contacte
  • caCatalà
    • esCastellano

Síndrome de l’Intestí Irritable: Dieta i recomanacions

nutricio
0
salut
síndrome de l'intestí irritable

Recomanacions pel pacient amb Síndrome de l’Intestí Irritable

La síndrome de l’intestí irritable també es coneix amb el nom de còlon irritable o còlon espàstic.

No és fàcil determinar la incidència d’aquesta síndrome però s’estima que pot arribar a ser del 12% en població general. Abans de determinar el seu diagnòstic cal descartar altres patologies que poden fer presentar simptomatologia similar.

Què és la síndrome de l’intestí irritable?

La síndrome de l’intestí irritable és una afectació funcional crònica que afecta al tracte gastrointestinal i es manifesta amb dolor abdominal, distensió abdominal, meteorisme, alteració en el ritme intestinal i la consistència de les deposicions alternant períodes de diarrees i restrenyiment.

Què causa el còlon irritable?

No hi ha un factor causant però l’estrès, les infeccions intestinals, els antibiòtics i la malabsorció d’alguns hidrats de carboni simples podrien ser factors desencadenants de les manifestacions.

Tipus de SII

Hi ha quatre subtipus en funció de la presentació que faci en cada pacient:

  • Amb predomini de diarrees.
  • Amb predomini de restrenyiment.
  • Hàbit intestinal mixte (diarrees/restrenyiment)
  • Sense classificar.

 

Còlon irritable: Recomanacions generals

Es poden obtenir beneficis adquirint hàbits saludables com realitzar activitat física de manera regular, essent suficient amb 3 sessions d’exercici de moderat a intens a la setmana.

Reduir o aprendre a gestionar els nivells d’estrès pot moderar els símptomes digestius.

Dur un patró de descans i fer una son reparadora pot alleugerir la simptomatologia.

Recomanacions dietètiques sobre la síndrome de l’intestí irritable

Canvis en l’alimentació poden ajudar però no hi ha una dieta específica perquè aquesta síndrome és diferent en cada persona.

Algunes de les recomanacions dietètiques són:

  • Fraccionar la dieta, per ingerir petites quantitats en cada ingesta al llarg del dia. És important establir un patró regular d’ingestes.
  • Menjar conscientment, en un entorn agradable i tranquil i mastegar bé els aliments. Evitar distraccions com la televisió, ordinador, tablet o mòbil.
  • Beure líquids regularment per garantir una bona hidratació. És recomanable beure aigua, infusions, brous o te roibos. Evitar sucs de fruites, begudes ensucrades, cafeinades o amb gas i alcohòliques.
  • Adaptar el consum de fibra de la dieta en funció del patró en què es presenti l’afectació. Una estratègia pot ser potenciar el consum de fibra soluble de la dieta (fruites, verdures, fruits secs, llegum o codony) i moderar el consum de fibra insoluble present en aliments integrals per evitar més desequilibris en el trànsit intestinal. En el cas de les persones amb síndrome de l’intestí irritable amb predomini de restrenyiment pot ser útil incloure llavors de lli.
  • Evitar aliments estimulants com el te, cafè, refrescos o cacau i eliminar aliments i/o espècies picants.
    Reduir el consum d’aliments flatulents (col, cols de Brusel·les bròquil, coliflor, ceba, carxofa…). Consumir, en funció de la tolerància, llegum triturada i passada pel passapuré.
  • Preferir verdures cuites, en cremes o purés i consumir segons la tolerància amanides i verdura crua tallada en petits trosos.
  • Utilitzar coccions suaus: al vapor, al forn, al caliu, papillote, saltejat o bullit, evitant aquelles coccions amb molt greix.

 

Dieta FODMAP i còlon irritable

Com a segona línia en el tractament dietètic de la síndrome de l’intestí irritable, una de les opcions que s’ha vist que pot millorar la simptomatologia és la dieta baixa en FODMAPs (Oligosacàrids, disacàrids, monosacàrids i poliols fermentables) per les seves sigles en anglès. Aquesta consisteix en reduir sucres i poliols fermetables de la dieta durant 4-6 setmanes i després anar reintroduint progressivament, amb el seguiment d’un dietista-nutricionista per valorar el nivell de tolerància.

Probiòtics

També, com a segona línia en el tractament, s’ha demostrat que pot ser útil l’ús de probiòtics, com a mínim, durant 4 setmanes. En cada cas s’estudiarà quina o quines soques i quines dosis són més adients en funció de la simptomatologia.

Dietes d’eliminació per tractar la síndrome de l’intestí irritable

Si amb les intervencions anteriors no és suficient per reduir la simptomatologia, com a tercera línia de tractament dietètic, es passaria a fer dietes d’eliminació o empíriques.

Sol ser un procés llarg i pot arribar a passar entre 3 i 4 mesos per completar una dieta d’aquest tipus incloent el temps de reintroducció.

Si en eliminar els aliments que sospitem que poden donar símptomes i durant 2-4 setmanes no milloren els símptomes, els aliments que sospitàvem no en són els causants. Pot ser necessari eliminar altres aliments. Si els símptomes milloren i es comença la fase de reintroducció, s’ha de deixar com a mínim 48 hores entre aliment introduïts.

Si un aliment ens produeix símptomatologia, hem d’esperar a que es resolguin aquests símptomes per provar un altre aliment diferent. La reintroducció es farà tan ràpid com sigui possible per evitar dèficits nutricionals.

Tractament de la síndrome de l’intestí irritable

Si t’han diagnosticat síndrome de l’intestí irritable i vols que t’ajudem, amb diferents eines i estratègies, a gestionar la teva alimentació, consulta al servei de Nutrició i Endocrinologia de Servidigest per fer una pauta a la teva mida amb dieta personalitzada.

 

¿Te ha gustado este artículo? También te pueden interesar...

  • Què he de saber si vull augmentar la massa muscular?Què he de saber si vull augmentar la massa muscular?
  • Podòmetre per mesurar l’activitat físicaPodòmetre per mesurar l’activitat física
  • Lactància maternaLactància materna

Deixa'ns el teu comentari Cancel·la les respostes

*
*

Segueix-nos a Facebook

Facebook

Vine a Clínica ServiDigest

Si vols una visita amb el nostre equip d'Endocrinologia i Nutrició truca'ns al 93 415 34 64 o reserva la teva cita online.

Tens mútua de salut? Aquí pots consultar si col·laborem amb ella.

Si no disposes d'assegurança, o vols una visita com a privat, pots comprar online:
  • Visita amb especialista en nutrició i dietètica  per 60€.
  • Visita amb especialista en endocrinologia per 90€.

Contacta amb nosaltres

Clínica ServiDigest

A nutricio.es parlem de…

alimentació ansietat antioxidants aprimar beneficis cereals colesterol consells Dieta Dieta Sana dieta sense gluten Edulcorante Edulcorants emocions exercici físic fermentació fermentats fruita gana gana emocional gelats gluten granissats Ingesta diària admissible llibres nutricio obesitat oli d'oliva ous planificar menú Plat saludale probiòtics proteïnes receptes receptes saludables sal salud salut salut intestinal selenio sobrepès Soja verdura Vitamina D vitamines

Últims articles de nutricio.es

  • Alimentació en Malaltia inflamatòria intestinal
  • Com actua la melatonina en l’organisme?
  • Dèficit de Vitamina B12
  • Ashwagandha o Withania somnifera
  • Alimentació i cicle menstrual

¿Coneixes la Hidroteràpia de Còlon?

banner

Visita les instal·lacions de ServiDigest

banner

Últims articles

  • Alimentació en Malaltia inflamatòria intestinal
  • Com actua la melatonina en l’organisme?
  • Dèficit de Vitamina B12
  • Ashwagandha o Withania somnifera
  • Alimentació i cicle menstrual

ServiDigest

  • Aparato digestivo
  • Balón intragástrico
  • Coloproctología
  • Endocrinología
  • Endoscopia digestiva
  • Hidroterapia de colon
  • Pruebas funcionales digestivas
  • Català
    • Castellano
nutricio.es - Avís legal - Política de privacitat - Política de cookies
Aquesta web pertany a Clínica ServiDigest. Desenvolupada per Gesmerval
Gestionar el consentimiento de las cookies
Utilitzem cookies pròpies i de tercers amb finalitats analítiques i per mostrar publicitat personalitzada basada en un perfil elaborat a partir dels seus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades). Per a més informació, consulteu la nostra Política de cookies. Podeu acceptar, rebutjar o configurar les cookies prement alguns dels botons següents
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o l'accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístiques. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per crear perfils d'usuari per enviar publicitat, o per rastrejar l'usuari en una web o en diverses webs amb finalitats de màrqueting similars.
Manage options Manage services Manage vendors Read more about these purposes
Configurar preferències
{title} {title} {title}