Recomanacions pel pacient amb Síndrome de l’Intestí Irritable
La síndrome de l’intestí irritable també es coneix amb el nom de còlon irritable o còlon espàstic.
No és fàcil determinar la incidència d’aquesta síndrome però s’estima que pot arribar a ser del 12% en població general. Abans de determinar el seu diagnòstic cal descartar altres patologies que poden fer presentar simptomatologia similar.
Què és la síndrome de l’intestí irritable?
La síndrome de l’intestí irritable és una afectació funcional crònica que afecta al tracte gastrointestinal i es manifesta amb dolor abdominal, distensió abdominal, meteorisme, alteració en el ritme intestinal i la consistència de les deposicions alternant períodes de diarrees i restrenyiment.
Què causa el còlon irritable?
No hi ha un factor causant però l’estrès, les infeccions intestinals, els antibiòtics i la malabsorció d’alguns hidrats de carboni simples podrien ser factors desencadenants de les manifestacions.
Tipus de SII
Hi ha quatre subtipus en funció de la presentació que faci en cada pacient:
- Amb predomini de diarrees.
- Amb predomini de restrenyiment.
- Hàbit intestinal mixte (diarrees/restrenyiment)
- Sense classificar.
Còlon irritable: Recomanacions generals
Es poden obtenir beneficis adquirint hàbits saludables com realitzar activitat física de manera regular, essent suficient amb 3 sessions d’exercici de moderat a intens a la setmana.
Reduir o aprendre a gestionar els nivells d’estrès pot moderar els símptomes digestius.
Dur un patró de descans i fer una son reparadora pot alleugerir la simptomatologia.
Recomanacions dietètiques sobre la síndrome de l’intestí irritable
Canvis en l’alimentació poden ajudar però no hi ha una dieta específica perquè aquesta síndrome és diferent en cada persona.
Algunes de les recomanacions dietètiques són:
- Fraccionar la dieta, per ingerir petites quantitats en cada ingesta al llarg del dia. És important establir un patró regular d’ingestes.
- Menjar conscientment, en un entorn agradable i tranquil i mastegar bé els aliments. Evitar distraccions com la televisió, ordinador, tablet o mòbil.
- Beure líquids regularment per garantir una bona hidratació. És recomanable beure aigua, infusions, brous o te roibos. Evitar sucs de fruites, begudes ensucrades, cafeinades o amb gas i alcohòliques.
- Adaptar el consum de fibra de la dieta en funció del patró en què es presenti l’afectació. Una estratègia pot ser potenciar el consum de fibra soluble de la dieta (fruites, verdures, fruits secs, llegum o codony) i moderar el consum de fibra insoluble present en aliments integrals per evitar més desequilibris en el trànsit intestinal. En el cas de les persones amb síndrome de l’intestí irritable amb predomini de restrenyiment pot ser útil incloure llavors de lli.
- Evitar aliments estimulants com el te, cafè, refrescos o cacau i eliminar aliments i/o espècies picants.
Reduir el consum d’aliments flatulents (col, cols de Brusel·les bròquil, coliflor, ceba, carxofa…). Consumir, en funció de la tolerància, llegum triturada i passada pel passapuré. - Preferir verdures cuites, en cremes o purés i consumir segons la tolerància amanides i verdura crua tallada en petits trosos.
- Utilitzar coccions suaus: al vapor, al forn, al caliu, papillote, saltejat o bullit, evitant aquelles coccions amb molt greix.
Dieta FODMAP i còlon irritable
Com a segona línia en el tractament dietètic de la síndrome de l’intestí irritable, una de les opcions que s’ha vist que pot millorar la simptomatologia és la dieta baixa en FODMAPs (Oligosacàrids, disacàrids, monosacàrids i poliols fermentables) per les seves sigles en anglès. Aquesta consisteix en reduir sucres i poliols fermetables de la dieta durant 4-6 setmanes i després anar reintroduint progressivament, amb el seguiment d’un dietista-nutricionista per valorar el nivell de tolerància.
Probiòtics
També, com a segona línia en el tractament, s’ha demostrat que pot ser útil l’ús de probiòtics, com a mínim, durant 4 setmanes. En cada cas s’estudiarà quina o quines soques i quines dosis són més adients en funció de la simptomatologia.
Dietes d’eliminació per tractar la síndrome de l’intestí irritable
Si amb les intervencions anteriors no és suficient per reduir la simptomatologia, com a tercera línia de tractament dietètic, es passaria a fer dietes d’eliminació o empíriques.
Sol ser un procés llarg i pot arribar a passar entre 3 i 4 mesos per completar una dieta d’aquest tipus incloent el temps de reintroducció.
Si en eliminar els aliments que sospitem que poden donar símptomes i durant 2-4 setmanes no milloren els símptomes, els aliments que sospitàvem no en són els causants. Pot ser necessari eliminar altres aliments. Si els símptomes milloren i es comença la fase de reintroducció, s’ha de deixar com a mínim 48 hores entre aliment introduïts.
Si un aliment ens produeix símptomatologia, hem d’esperar a que es resolguin aquests símptomes per provar un altre aliment diferent. La reintroducció es farà tan ràpid com sigui possible per evitar dèficits nutricionals.
Tractament de la síndrome de l’intestí irritable
Si t’han diagnosticat síndrome de l’intestí irritable i vols que t’ajudem, amb diferents eines i estratègies, a gestionar la teva alimentació, consulta al servei de Nutrició i Endocrinologia de Servidigest per fer una pauta a la teva mida amb dieta personalitzada.