• Inici
  • Inici
  • Clínica ServiDigest
  • Unitat d’Endocrinologia i Nutrició
  • Localització i Contacte
  • Contacte
facebook
twitter
youtube
email
Dèficit de Vitamina B12
Osteoporosi
Síndrome metabòlica
Alimentació en Malaltia inflamatòria intestinal
Com actua la melatonina en l’organisme?
Ashwagandha o Withania somnifera
Alimentació i cicle menstrual
És cert que l’obesitat augmenta el risc de patir infertilitat?
Influència de l’alimentació en l’hipotiroïdisme i hipertiroïdisme
Què és la Civada?
Receptes fàcils per a cuinar amb verdures
Recomanacions dietètiques per a Diverticulosis i Diverticulitis
Què aporten les espècies a la meva dieta?
Cuidar el sistema immune
Mètode del plat saludable
Els millors greixos per a cuinar i per què no has de témer a l’oli de coco
Compra saludable
Fruits vermells
Intolerància a la histamina i dèficit de l’enzim DAO
Dietes vegetarianes i veganes: tendència o salut?
  • Inici
  • Nutrició
  • Receptes
  • Recomanacions
  • Tractaments d’Obesitat
  • Contacte
  • caCatalà
    • esCastellano

Què aporten les espècies a la meva dieta?

Nutricio.es
Sense comentaris
especias, espècies, herbes aromàtiques, hierbas aromáticas, metabolisme, micronutrients, potasi, seleni, selenio

Espècies herbes aromàtiques

Les espècies i les herbes aromàtiques omplen d’olor, color i sabor els nostres plats. A la cuina és molt comú usar-les per a condimentar o per a conservar. Les cuines de mig món apliquen les herbes aromàtiques i espècies al seu receptari més habitual. Cada cultura té les seves preferides. Per exemple, a Espanya s’usa amb freqüència el llorer, julivert, romaní i farigola, a Itàlia abunden els plats amb orenga i alfàbrega i al Marroc destaca el comí i safrà.

A part de donar sabor, són una bona opció per a reduir la quantitat de sal de la dieta.

Elevada densitat nutricional en minerals

Les espècies i herbes aporten micronutrients i compostos antioxidants en concentracions molt elevades. Per exemple, el julivert fresc és l’aliment que més vitamina C té. El pebre roig dolç ens aporta betacarotens, l’orenga, el comí i la farigola aporten calci, la canyella és rica en seleni, l’alfàbrega és rica en potassi, magnesi i zinc. Encara que les quantitats que consumim són petites, l’ús continuat i habitual permet que sí que puguem aprofitar-nos dels seus beneficis. A més, si les combinem entre elles podrem també treure profit dels efectes sinèrgics, per exemple, en la mescla d’espècies de curri o en una salsa pesto.

Propietats antimicrobianes i antiinflamatòries

Moltes espècies tenen grans propietats antiinflamatòries. Per exemple, la cúrcuma i el gingebre que tenen darrere suficient evidència científica que recolza a la seva activitat antiinflamatòria, fins i tot a dosis baixes. També destaquen altres com el clau, orenga i canyella.

Entre les espècies i plantes amb propietats antimicrobianes destaquen el gingebre, que repeteix pel seu paper antimicrobià, però també unes altres com la farigola, el clau, orenga, melissa, eucaliptus o camamilla. Totes són potents aliades tant per a reforçar el sistema immune com per a prevenir o combatre infeccions.

Afavoreixen el metabolisme

Algunes espècies, com el pebre negre o el pebre de caiena (pebre vermell), contenen unes substàncies anomenades piperina i capsaïcina, respectivament, que produeixen en el nostre cos un efecte termogènic (augmenten la despesa calòrica). Unes altres, com la canyella, ajuden a regular la glucosa sanguínia, sent molt interessant el seu ús en patologies que tinguin de base una resistència a la insulina, com la diabetis o la síndrome de l’ovari poliquístic.

Redueixen els efectes nocius de coccions a altes temperatures

Durant l’escalfament dels aliments a altes temperatures, per exemple, en cuinar carns o peixos a la planxa, graella, barbacoes o al forn, es formen una sèrie de compostos nocius que han demostrat ser cancerígens.

L’ús de plantes aromàtiques i espècies en les preparacions protegeix enfront de la formació d’aquests compostos. Una bona manera d’usar-ho és marinant els aliments abans de cuinar-los. Per exemple, un marinat de pollastre amb llimona, oli i diverses herbes provençals com a orenga, romaní, farigola, mejorana, etc.

Com usar-les?

El més creativament possible. D’entrada, el més habitual és que s’afegeixi el julivert, l’api, el comí, el pebre blanc i negre, el llorer, l’anet o la mostassa, l’all en pols, el pebrot en pols, la ceba, la nou moscada, farigola i l’alfàbrega, entre altres amb les verdures, sopes, salses, farciments, arrossos, bolets i llegums. L’anet i el fonoll també són bons companys del peix al forn.

L’anís, la canyella, la vainilla, el fonoll, el clau, entre altres se solen utilitzar més en preparacions dolces.

Així i tot es pot innovar fàcilment en la cuina amb l’ús de diferents espècies i herbes aromàtiques.

¿Te ha gustado este artículo? También te pueden interesar...

  • ¿Qué aportan las especias a mi dieta?¿Qué aportan las especias a mi dieta?
  • Influència de l’alimentació en l’hipotiroïdisme i hipertiroïdismeInfluència de l’alimentació en l’hipotiroïdisme i hipertiroïdisme
Sobre l'autor

Segueix-nos a Facebook

Facebook

Vine a Clínica ServiDigest

Si vols una visita amb el nostre equip d'Endocrinologia i Nutrició truca'ns al 93 415 34 64 o reserva la teva cita online.

Tens mútua de salut? Aquí pots consultar si col·laborem amb ella.

Si no disposes d'assegurança, o vols una visita com a privat, pots comprar online:
  • Visita amb especialista en nutrició i dietètica  per 60€.
  • Visita amb especialista en endocrinologia per 90€.

Contacta amb nosaltres

Clínica ServiDigest

A nutricio.es parlem de…

5 al dia alimentació ansietat antioxidants aprimar beneficis cereals colesterol colesterol consells Dieta dieta mediterrània Dieta Sana Dieta Sana dieta sense gluten divertículos DMO Edulcorants exercici fermentació fermentats Fibra insoluble Fibra soluble gluten hiperglucèmia imc nutricio obesitat oli d'oliva planificar menú probiòtics proteïnes receptes receptes fàcils receptes verdures sal salud salut selenio sobrepès triglicèrids verdura verdura Vitamina D vitamines

Últims articles de nutricio.es

  • Osteoporosi
  • Síndrome metabòlica
  • Alimentació en Malaltia inflamatòria intestinal
  • Com actua la melatonina en l’organisme?
  • Dèficit de Vitamina B12

¿Coneixes la Hidroteràpia de Còlon?

banner

Visita les instal·lacions de ServiDigest

banner

Últims articles

  • Osteoporosi
  • Síndrome metabòlica
  • Alimentació en Malaltia inflamatòria intestinal
  • Com actua la melatonina en l’organisme?
  • Dèficit de Vitamina B12

ServiDigest

  • Aparato digestivo
  • Balón intragástrico
  • Coloproctología
  • Endocrinología
  • Endoscopia digestiva
  • Hidroterapia de colon
  • Pruebas funcionales digestivas
  • Català
    • Castellano
nutricio.es - Avís legal - Política de privacitat - Política de cookies
Aquesta web pertany a Clínica ServiDigest. Desenvolupada per Gesmerval
Gestionar el consentimiento de las cookies
Utilitzem cookies pròpies i de tercers amb finalitats analítiques i per mostrar publicitat personalitzada basada en un perfil elaborat a partir dels seus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades). Per a més informació, consulteu la nostra Política de cookies. Podeu acceptar, rebutjar o configurar les cookies prement alguns dels botons següents
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o l'accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístiques. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per crear perfils d'usuari per enviar publicitat, o per rastrejar l'usuari en una web o en diverses webs amb finalitats de màrqueting similars.
Manage options Manage services Manage vendors Read more about these purposes
Configurar preferències
{title} {title} {title}