• Inici
  • Inici
  • Clínica ServiDigest
  • Unitat d’Endocrinologia i Nutrició
  • Localització i Contacte
  • Contacte
facebook
twitter
youtube
email
Dèficit de Vitamina B12
Dieta Mediterrània
Quefir
Dejuni intermitent
Osteoporosi
Síndrome metabòlica
Alimentació en Malaltia inflamatòria intestinal
Com actua la melatonina en l’organisme?
Ashwagandha o Withania somnifera
Alimentació i cicle menstrual
És cert que l’obesitat augmenta el risc de patir infertilitat?
Influència de l’alimentació en l’hipotiroïdisme i hipertiroïdisme
Què és la Civada?
Receptes fàcils per a cuinar amb verdures
Recomanacions dietètiques per a Diverticulosis i Diverticulitis
Què aporten les espècies a la meva dieta?
Cuidar el sistema immune
Mètode del plat saludable
Els millors greixos per a cuinar i per què no has de témer a l’oli de coco
Compra saludable
  • Inici
  • Nutrició
  • Receptes
  • Recomanacions
  • Tractaments d’Obesitat
  • Contacte
  • caCatalà
    • esCastellano

Influència de l’alimentació en l’hipotiroïdisme i hipertiroïdisme

Nutricio.es
Sense comentaris
dieta sense gluten, hipertiroïdisme, hipotiroïdisme, hormona tiroidal, iode, nòduls tiroïdals, selenio, tiroide, Vitamina D, zinc

Hipertiroidisme Hipotiroidisme

L’alimentació en l’hipotiroïdisme i hipertiroïdisme

El tiroide és una petita glàndula situada en el coll que produeix hormones amb funcions molt importants en l’organisme que afecten el creixement i desenvolupament de l’organisme, la temperatura corporal, la despesa d’energia, metabolisme, etc. Per a poder fabricar-les, la glàndula, necessita incorporar el iode de la dieta. Per això, en condicions normals, les persones sanes han d’assegurar-se que ingereixen suficient iode amb la dieta. Per exemple, utilitzant sal iodada per a cuinar i prenent pescat unes 2-3 vegades/setmana.

No obstant això, a vegades, el tiroide produeix menys hormones de les que deuria (situació d’hipotiroïdisme) o un excés de les mateixes (situació d’hipertiroïdisme). Típicament, s’han descrit alguns dèficits de vitamines i minerals (iode, seleni, zinc, ferro i vitamina D) en les persones amb problemes tiroidals, així com la seva freqüent associació amb algunes malalties autoimmunes com la celiaquia. Per això, algunes persones es pregunten si prendre un suplement de vitamines o minerals o seguir una dieta exempta de gluten pot millorar la salut tiroidal.

L’evidència científica, més recent, ens indica el següent:

Iode

Com s’ha comentat anteriorment, es necessita una adequada quantitat de iode per a la correcta producció d’hormona tiroidal. La ingesta diària recomanada és d’uns 150 mcg/d en adults i durant l’embaràs i la lactància, es necessita una dosi major.

Fonts dietètiques de iode són: sal iodada*, peixos i mariscos. Les algues també són molt riques en iode, però cal vigilar el seu consum perquè poden contenir dosis altíssimes de iode que podria ser perjudicial i induir una malaltia de la tiroide. En alguns països, els productes lactis (com a llet, iogurt i formatge) també estan enriquits en iode.

*La sal marina, la sal kosher, la sal de l’Himàlaia i la flor de sal, no solen estar iodades (mirar sempre l’etiqueta). Per a millor aprofitament del iode, s’aconsella afegir la sal iodada, al final de la cocció.

Seleni

El seleni és un potent antioxidant que es necessita en molt petites quantitats (uns 55 mcg/d).

Fonts dietètiques de seleni són: la carn, els ous, el peix i el marisc i també el trobem en els cereals i les llavors (el seu contingut, ve determinat, en gran part per la quantitat de seleni que hi hagi en el sòl de cultiu).

En dones europees, s’ha observat que els nivells baixos de seleni en sang augmenten el risc de goll tiroidal (augment de la grandària de la glàndula) i de nòduls tiroidals. D’altra banda, alguns estudis mostren que els suplements de seleni milloren l’oftalmopatia tiroidal de la Malaltia de Graves Basedow. No obstant això, encara no hi ha suficient evidència per a suplementar amb seleni en tots aquests casos i el que es recomana és pautar una dieta variada i equilibrada que inclogui aliments rics en seleni.

Zinc

El zinc és un mineral que intervé en moltes reaccions de l’organisme, té funcions antioxidants i influeix en la resposta immune, creixement, cicatrització de les ferides i sentits del gust i olfacte.

Fonts dietètiques de zinc són: aliments d’origen animal com el marisc carns vermelles, ous, lactis i en menor mesura en fonts vegetals (derivats de la soia, llegums, cereals, llavors i fruita seca).

Actualment no es disposa de suficient evidència per a recomanar suplements de zinc per a millorar la salut de la tiroide.

Vitamina D

És una vitamina que a més d’influir en la salut òssia té molts altres efectes beneficiosos sobre el sistema cardiovascular, immunitari, etc. A nivell del sistema immune, està descrita, la relació entre nivells baixos de vitamina D i la tiroïditis de Hashimoto, així com amb l’aparició d’altres malalties autoimmunes.

El nostre cos és capaç de produir vitamina D de manera natural quan prenem directament el sol i diversos aliments són rics en aquesta vitamina (p. ex. peix blau, oli de fetge de bacallà, rovell d’ou, bolets). També la trobem en forma de suplements de vitamina D, però la presa de suplements deu sempre fer-se baix prescripció i supervisió mèdica perquè és una vitamina que s’acumula i a dosis inadequades pot ser tòxica. Actualment encara no es disposa de suficient evidència científica com per a recomanar la seva suplementació per a prevenir les malalties de tiroides.

Dieta sense gluten

La malaltia celíaca requereix seguir una dieta sense gluten, i és cert que les persones que pateixen tiroïditis de Hashimoto amb més freqüència (fins a 10 vegades més respecte a població sana) pateixen malaltia celíaca. Això no vol dir que les persones amb tiroïditis de Hashimoto hagin de seguir una dieta sense gluten. Simplement, indica que en els pacients amb tiroïditis de Hashimoto amb problemes nutricionals o símptomes propis de la malaltia celíaca, ha de descartar-se que pateixen celiaquia i només si es confirma, hauran de seguir una dieta sense gluten. De la mateixa forma, en les persones amb malaltia celíaca, ha de descartar-se que sofreixin tiroïditis de Hashimoto.

Alguns aliments (per exemple crucíferes, blat de moro, llavors de mostassa, raves, etc.) tenen substàncies que dificulten la captació de iode per l’organisme. Afortunadament, aquestes substàncies antinutritives s’inactiven amb la calor/cocció dels aliments pel que el seu consum (fins i tot en persones amb hipotiroïdisme) no suposa cap problema. No obstant això, ha d’evitar-se el seu consum en cru si es pateix hipotiroïdisme i el consum excessiu (en cru) en persones sanes.

Esment a part són els productes derivats de soia com a llet de soia, salsa de soia, tofu, miso i els suplements amb isoflavones de soia. Els estudis suggereixen que un consum excessiu de soia augmenta el risc d’hipotiroïdisme o fins i tot fa que es necessiti augmentar la dosi d’hormona tiroidal substitutiva (levotiroxina) en un pacient amb hipotiroïdisme.

A manera de conclusió, en qualsevol persona sana i especialment quan es pateix una malaltia de la tiroide el més important és seguir una dieta saludable, variada, equilibrada i adaptada a les necessitats individuals. Recordar que a l’hora d’alimentar-se són tan dolents els excessos com els defectes i que el benefici més gran ve sempre de l’equilibri. Només s’han de seguir dietes restrictives o prendre suplements nutricionals quan el metge l’indica.

Si li han diagnosticat amb hipotiroïdisme i rep tractament amb hormona tiroidal substitutiva (levotiroxina) ha de tenir en compte les següents consideracions, ja que a més de que aquesta hormona interacciona amb múltiples aliments i fàrmacs, diverses situacions poden afectar el seu efecte final en l’organisme.

A continuació, descriurem les interaccions i situacions més importants a tenir en compte:

Interaccions i situacions a tenir en compte

Coexistència amb altres malalties/ situacions especials

La levotiroxina s’absorbeix, principalment, en la primera part de l’intestí on el pH és més àcid. Per això, moltes malalties digestives (celiaquia, gastritis, intolerància a la lactosa, reflux gastroesofàgic, infecció per Helicobacter Pylori, malaltia inflamatòria intestinal, etc.) i/o cirurgies que afectin l’estómac i/o a la primera part de l’intestí, dificultaran i/o afectar negativament l’absorció de l’hormona.

D’altra banda, durant l’embaràs, o si rep algun tractament amb estrògens, és normal que augmentin les necessitats de levotiroxina.

En cas d’embaràs o tractament amb estrògens, informe al seu metge perquè li ajusti la dosi.

També tenir en compte, que algunes persones a més d’hipotiroïdisme pateixen altres malalties que requereixen medicació per a controlar-se i com comentarem més endavant, nombrosos fàrmacs interfereixen amb l’acció de la levotiroxina.

Interaccions amb aliments i suplements nutricionals

Els aliments interfereixen en l’absorció de la levotiroxina i, per tant, afecten la seva acció final si es prenen conjuntament amb aquesta medicació per a l’hipotiroïdisme.

Així mateix, l’absorció de levotiroxina s’afecta considerablement si es pren junt suplements de fibra, isoflavones de soia preparats multivitamínics o amb suplements de minerals que portin calci, ferro, crom, o amb fàrmacs que els continguin (p. ex. laxants amb magnesi, antiàcids que continguin alumini, etc.). Aquests preparats han de separar-se un mínim de 4 hores de la presa del fàrmac.

Ha de prendre l’hormona substitutiva en dejú, a la dosi pautada pel seu metge, amb AIGUA, entre 30-60 minuts abans de desdejunar* i sense altres fàrmacs o suplements de vitamines/minerals per a evitar interaccions que portarien a disminuir l’efecte de l’hormona en l’organisme.

Interaccions amb fàrmacs

Les interaccions de la levotiroxina amb fàrmacs són nombroses i es produeixen a diversos nivells. Molts medicaments d’ús habitual poden afectar negativament l’acció de la levotiroxina si es prenen conjuntament.

Un altre aspecte important és que pot haver-hi diferències amb les diferents formulacions i marques de levotiroxina i que en alguns casos el metge pot considerar oportú que prengui la medicació a la tarda/nit en comptes de primera hora del matí. Prengui únicament el preparat pautat pel seu metge i a l’hora que aquest li hagi indicat.

¿Te ha gustado este artículo? También te pueden interesar...

  • Influencia de la alimentación en el hipotiroidismo e hipertiroidismoInfluencia de la alimentación en el hipotiroidismo e hipertiroidismo
  • Recomanacions per malaltia celíacaRecomanacions per malaltia celíaca
  • OsteoporosiOsteoporosi
Sobre l'autor

Segueix-nos a Facebook

Facebook

Vine a Clínica ServiDigest

Si vols una visita amb el nostre equip d'Endocrinologia i Nutrició truca'ns al 93 415 34 64 o reserva la teva cita online.

Tens mútua de salut? Aquí pots consultar si col·laborem amb ella.

Si no disposes d'assegurança, o vols una visita com a privat, pots comprar online:
  • Visita amb especialista en nutrició i dietètica  per 60€.
  • Visita amb especialista en endocrinologia per 90€.

Contacta amb nosaltres

Clínica ServiDigest

A nutricio.es parlem de…

aigua alimentació ansietat antioxidants aprimar beneficis cereals colesterol colesterol consells Dieta dieta mediterrània Dieta Sana Dieta Sana dieta sense gluten DMO Edulcorants exercici exercici físic fermentació fermentats Fibra insoluble Fibra soluble gluten greix greix corporal hiperglucèmia imc nutricio obesitat oli d'oliva planificar menú probiòtics proteïnes pèrdua de pes receptes sal salud salut selenio sobrepès triglicèrids verdura Vitamina D vitamines

Últims articles de nutricio.es

  • Dieta Mediterrània
  • Quefir
  • Dejuni intermitent
  • Osteoporosi
  • Síndrome metabòlica

¿Coneixes la Hidroteràpia de Còlon?

banner

Visita les instal·lacions de ServiDigest

banner

Últims articles

  • Dieta Mediterrània
  • Quefir
  • Dejuni intermitent
  • Osteoporosi
  • Síndrome metabòlica

ServiDigest

  • Aparato digestivo
  • Balón intragástrico
  • Coloproctología
  • Endocrinología
  • Endoscopia digestiva
  • Hidroterapia de colon
  • Pruebas funcionales digestivas
  • Català
    • Castellano
nutricio.es - Avís legal - Política de privacitat - Política de cookies
Aquesta web pertany a Clínica ServiDigest. Desenvolupada per Gesmerval
Gestionar el consentimiento de las cookies
Utilitzem cookies pròpies i de tercers amb finalitats analítiques i per mostrar publicitat personalitzada basada en un perfil elaborat a partir dels seus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades). Per a més informació, consulteu la nostra Política de cookies. Podeu acceptar, rebutjar o configurar les cookies prement alguns dels botons següents
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o l'accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístiques. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per crear perfils d'usuari per enviar publicitat, o per rastrejar l'usuari en una web o en diverses webs amb finalitats de màrqueting similars.
Manage options Manage services Manage vendors Read more about these purposes
Configurar preferències
{title} {title} {title}