En cas de malaltia celíaca les necessitats alimentàries són les mateixes que les d’altres persones, les limitacions estan relacionades amb el consum de cereals i productes que contenen o poden contenir gluten.
És important que l’alimentació aporti les justes proporcions d’hidrats de carboni, proteïnes, lípids, fibra, vitamines i minerals i per això hauria de ser variada i equilibrada:
Proteïnes: llegums, carn, peix i marisc, ous, i lactis (formatge, llet, iogurt).
Hidrats de carboni: cereals, pa, flocs, torrades (SENSE GLUTEN i millor integrals), i patates.
Lípids: oli d’oliva verge extra, fruita seca, alvocat, olives.
Fibra, vitamines i minerals: fruites i verdures, sobretot, però també tots els altres aliments ja enumerats aporten proporcions variables d’aquests components.
El consum d’aliments processats, dolços i aliments i begudes ensucrades hauria de ser ocasional.
A més, s’aconsella:
- Consumir cada dia mínim 3 porcions de fruites i 2 de verdures.
- Menjar fruites senceres i limitar els sucs.
- Utilitza poca sal, i la que es faci servir, que sigui iodada.
- Utilitza herbes aromàtiques, espècies i suc de llimona per donar-li sabor al menjar.
- Preferir oli d’oliva verge extra per amanir i cuinar.
- Preferir mètodes de cocció simples i sense greixos afegits.
Menjar sense gluten
Es recomana el consum d’aliments que de forma natural no continguin gluten i s’aconsella limitar tots els processats i industrials que sovint contenen conservants, greixos de baixa qualitat nutricional, sucres i altres components afegits.
Els cereals que porten gluten són: blat, ordi, espelta, sègol, kamut i triticale.
La civada no porta gluten, però durant la collita i el seu processament pot ser que hi hagi hagut contaminació amb altres cereals que el porten, i per això es recomana evitar el consum. Igual que el segó i els gèrmens, pel mateix motiu.
Tots els aliments i productes que contenen o deriven d’aquests cereals s’han d’evitar. És important, a més, revisar l’etiquetatge de tots els productes que es vol comprar, perquè de vegades alguns dels derivats d’aquests cereals s’usen com a additius en les preparacions industrials.
Entre els productes industrials i comercials hi ha alguns específics aptes per a celíacs, que es pot identificar gràcies als diferents símbols.
Es recomana posar atenció en la gestió dels aliments a casa, a la conservació i a la seva cocció per evitar les contaminacions creuades.
Hi ha moltes associacions que donen suport i ajudes als celíacs, consells, informació i indicacions per poder gestionar l’alimentació a casa i fora de casa.
Federació d’Associacions de Celíacs d’Espanya
Associació Celíacs de Catalunya
També pots trobar aplicacions com: CeliacsCatalunya, Facemovil, gluten free de Schär, o celicidad per buscar receptes, botigues on trobar productes, restaurants, etc.
Recorda que l’únic tractament que existeix actualment per la malaltia celíaca és la dieta sense gluten.
Activitat física
L’activitat física afavoreix el manteniment d’un bon estat de salut general.
És important, en el dia a dia, procurar fer totes les activitats que impliquin moviments: anar caminant, pujar i baixar les escales, desplaçar-se en bicicleta o caminant. Alhora és útil també realitzar entrenaments tant aeròbics com de força.