Prenem massa sal? La resposta és sí, i molta més de la que ens imaginem.
Veurem pas a pas per què diem que prenem massa sal, on està la sal en la dieta i com podem reduir-la de manera significativa de l’alimentació.
Segons dades de “la Societat Espanyola de Cardiologia” i “la Fundació Espanyola del Cor” a Espanya es consumeixen prop de 10 grams/dia de sal per persona. Això supera el doble del que es recomana.
La sal en la dieta està principalment en els aliments processats o precuinats, sent el pa i els embotits els aliments que ens aporten més sal. Destaquen també els snacks salats, patates, formatge, pizza, sopes preparades, menjar ràpid i salses envasades.
Exemples d’aliments i el seu contingut en grams de sal per ració
- Sopes deshidratades (250 ml): 2,55 g.
- Pernil serrà (60 grams): 2,61 g.
- Anxoves en oli vegetal (30 grams): 3,99 g.
- Formatge camembert (40 grams): 1,41 g.
- Tomàquet fregit envasat (75 grams): 0,87 g.
- Pa de motlle (52 grams): 0,5 g.
- Pizza (80 grams = 1 porció): 1,06 g.
Per què és tan nociu l’excés de sal?
El consum excessiu de sal ens predisposa a patir hipertensió arterial, que és un dels factors de risc cardiovascular.
S’indica dieta hiposòdica en pacients amb hipertensió arterial, insuficiència renal i insuficiència cardíaca.
També és recomanable en la fase pre-menstrual en algunes pacients amb edemes.
Sabent això, resulta molt pràctica una eina creada pel Ministeri de Salut per a quantificar la sal de la dieta. Aquesta web permet anar introduint els aliments consumits i de manera gràfica va omplint una cullerada de sal per a calcular el consum diari. A més de ser una eina interactiva, visual i fàcil de manejar, les dades són fiables i ofereix trucs per a reduir la sal dels menjars.
I vosaltres, penseu que prenem massa sal? Si us ha interessat aquest article i voleu reduir el seu consum, recomanem llegir aquests consells per a reduir la sal de la nostra dieta.