La setmana passada comentàvem que prenem massa sal. Avui donarem 4 consells per a reduir la sal de la dieta de manera significativa:
1. Triï aliments lliures de sal per a menjar entre hores: 1 fruita, 1 iogurt, un grapat de fruita seca sense sal, pa sense sal amb oli o codony…
2. Sempre que sigui possible triï productes frescos o preparats a casa en lloc d’envasaments.
3. Revisi sempre l’etiquetatge dels aliments i si veu que el contingut en sal és massa elevat canviï’ls per uns altres de menor contingut.
Un producte conté molta sal quan supera 1,25 grams de sal per cada 100 grams; i és baix en sal quan conté 0,25 grams de sal o menys. Cal diferenciar la sal del sodi: un gram de sal equival a 400mg de sodi. És a dir, si l’etiqueta ens indica la quantitat de sodi (Na) serà alt en sal quan superi els 0,3 grams i baix quan contingui menys de 0,06.
4. Doni sabor als menjars usant herbes aromàtiques, condiments, vinagre, suc de llimona, ceba, all o api; i amaneixi les amanides amb aquests condiments o vinagretes, d’aquesta manera podrem reduir la sal substituint-la per altres aliments que donen sabor..
Si ja té pautada una dieta baixa en sal, serà convenient aplicar estratègies més específiques com triar en pa sense sal, evitar els formatges i embotits, demanar en els restaurants que no afegeixin sal en cuinar la carn/pescat, etc.
Per a seguir una dieta hiposòdica és necessari dedicar un temps a aprendre a cuinar de tal manera que el menjar sigui saborós sense necessitat d’afegir-li sal. Per exemple, si cuinem al vapor es conserva més el sabor dels aliments que si els bullim, ja que en bullir es dissipa part del sabor en l’aigua de cocció.
És normal que s’hagi de tenir una certa paciència durant un temps quan deixi la sal, el paladar necessita un temps per a acostumar-se al canvi. Encara que al principi es percebi el menjar amb poc sabor, amb el temps s’aniran descobrint els sabors naturals de l’aliment.