La menopausa és una etapa de la vida en la dona on es presenten una sèrie de canvis, que inicien amb el final de la menstruació, es defineix com una condició que s’aconsegueix quan han passat més de 12 mesos des de l’última regla. És un període de transició on de manera definitiva es perd la producció d’estrògens per l’ovari, registrant alteracions hormonals, somàtiques i psicològiques que afecten de manera directa a la dona.
L’edat mitjana de la menopausa és de 51,4 anys determinat sempre per factors genètics i ambientals. A Espanya, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), hi ha més de 22 milions de dones, de les quals més de 8 milions tenen 50 anys o més, que s’inclourien dins del grup d’edat per a parlar de menopausa, amb una franja d’edat per a la perimenopausa està entre els 40 i 54 anys. L’esperança de vida de les dones a Espanya segons l’INE és de 85,8 anys, cosa que significa que almenys un terç de la vida de les dones transcorrerà en menopausa.
El grup de treball Stages of Reproductive Aging Workshop +10 (STRAW+10) diferencia la vida adulta de la dona en tres grans fases: reproductora, transició menopàusica i postmenopausa.
En la menopausa els símptomes observats amb freqüència són: Absència de menstruació o Amenorrea, símptomes vasomotors que es presenten amb freqüència en el 75% de les dones durant la menopausa i consisteixen en episodis bruscos de calor i sudoració, a vegades seguits de tremolor i fred , diversos símptomes urinaris entre ells incontinència lleu , disminució de l’apetit sexual, alteració del somni nocturn, canvis en l’humor augmentant el risc de depressió, canvis en la memòria i concentració i osteoporosi entre altres.
En la consulta diària ens enfrontem a un problema que no està definit de manera clara en la menopausa i és l’augment de pes reflectit en part per l’absència dels estrògens, augment de la ingesta calòrica, disminució de la despesa energètica i factors genètics.
Les preguntes més freqüents que fan en consulta les dones de més de 45 anys que tenen algun problema de sobrepès o d’obesitat són les següents Com estan les meves hormones? He augmentat de pes per la menopausa? A pesar que em cuido, com a sa i faig exercici no aconsegueixo baixar de pes, i de nou, seran les hormones?
El guany de pes té a veure més amb l’envelliment en si mateix que amb la menopausa. Els estrògens són necessaris per a regular el metabolisme dels lípids; el que guarda relació directa amb la menopausa és la redistribució del greix corporal, s’evidencia un augment del greix truncular i la circumferència de cintura, i es confirma en estudis d’imatge per DEXA, TAC i RM que aquest guany és de greix abdominal visceral en comparació amb l’augment subcutani en la premenopausa. L’augment de greix visceral és un marcador de risc cardiovascular independent, que incrementa la insulinoresistència, com a conseqüència, el reg de desenvolupar DM tipus 2 i síndrome metabòlica. Es produeix a més una pèrdua de densitat mineral òssia i alteració de l’estructura de l’os, amb un augment de la porositat de l’escorça i un descens de la connectivitat de les trabècules, augmentant el risc de fractura (típicament vertebral, maluc i nina). Els canvis en la composició corporal afecten també la massa muscular que, al contrari que el greix, tendeix a disminuir. Encara que la sarcopènia no pot atribuir-se solament a la menopausa, la veritat és que s’accelera després d’Aquesta i és més cridanera en dones que en homes de la mateixa edat. Mantenir la massa muscular és fonamental per a la mobilitat, l’equilibri postural i la força. A més, s’incrementa la prevalença d’osteoartritis, amb artràlgies que afecten fonamentalment les articulacions interfalàngiques distals de la mà i proximal del polze i prediu el risc d’osteoartritis de genoll i columna.
A causa d’aquests canvis, la dona en aquesta època de la vida necessita implementar estratègies saludables, per a confrontar la progressió de l’envelliment i així millorar molts símptomes i prevenir complicacions. Moltes societats i especialitats s’han donat a la tasca de donar consells per a poder arribar saludables tan físicament com mentalment i aconseguir minimitzar els efectes que comporta l’envelliment. La Societat Espanyola d’Endocrinologia (SEEN) recomana:
- Si existeix augment de pes, realitzar una restricció calòrica modesta, juntament amb una aportació adequada de proteïnes. L’adequat és consultar amb un nutricionista per a una adequada orientació i càlcul proteic.
- Prioritzar el consum de carbohidrats complexos amb un índex glucèmic baix donat l’increment de la resistència a la insulina amb l’edat.
- Fer exercici de manera regular, especialment de força, per a preservar la massa muscular esquelètica. L’exercici s’ha de fer de manera regular, no sols amb la finalitat de modificar el cos sinó també la ment, amb un mínim de 2,5 h per setmana.
- Assegurar una ingesta diària de calci i de vitamina D, per a preservar la salut musculoesquelètica. El consum d’aquests suplements alimentosos han de ser indicats pel metge. Donada la major dificultat per a l’absorció de vitamina B12 dels aliments naturals, es recomana el consum d’aliments fortificats amb vitamina B12 i un control regular de les seves concentracions en sang.
La consulta motivada per la simptomatologia de la menopausa per part de les pacients en aquesta etapa és una gran oportunitat per a instaurar hàbits de vida saludables que puguin millorar molts d’aquests símptomes.
La dieta mediterrània continua sent una de les millors opcions d’alimentació, que inclou; reduir consum d’alcohol, tabac i ensucris, i és necessari per a mitigar tots aquests senyals de menopausa. El suport emocional és molt important per part de la família i amics, en molts casos es pot buscar ajuda professional amb un psicòleg que pugui avaluar la situació i canalitzar de manera adequada. La substitució hormonal pot ser necessària depenent dels símptomes i és allí que els controls mèdics són imprescindibles a l’hora d’indicar teràpia hormonal.
La menopausa és un procés natural i hem de preparar-nos per a aquesta etapa recordant que una alimentació adequada i l’activitat física diària continuen sent els pilars fonamentals per a mantenir un pes saludable i aconseguir sentir-nos bé amb nosaltres mateixes.