• Inici
  • Inici
  • Clínica ServiDigest
  • Unitat d’Endocrinologia i Nutrició
  • Localització i Contacte
  • Contacte
facebook
twitter
youtube
email
Dèficit de Vitamina B12
Osteoporosi
Síndrome metabòlica
Alimentació en Malaltia inflamatòria intestinal
Com actua la melatonina en l’organisme?
Ashwagandha o Withania somnifera
Alimentació i cicle menstrual
És cert que l’obesitat augmenta el risc de patir infertilitat?
Influència de l’alimentació en l’hipotiroïdisme i hipertiroïdisme
Què és la Civada?
Receptes fàcils per a cuinar amb verdures
Recomanacions dietètiques per a Diverticulosis i Diverticulitis
Què aporten les espècies a la meva dieta?
Cuidar el sistema immune
Mètode del plat saludable
Els millors greixos per a cuinar i per què no has de témer a l’oli de coco
Compra saludable
Fruits vermells
Intolerància a la histamina i dèficit de l’enzim DAO
Dietes vegetarianes i veganes: tendència o salut?
  • Inici
  • Nutrició
  • Receptes
  • Recomanacions
  • Tractaments d’Obesitat
  • Contacte
  • caCatalà
    • esCastellano

Probiòtics als iogurts: són els mateixos al iogurt de vaca i al iogurt de soja?

Nutricio.es
Sense comentaris
fermentació, iogurt, llet de vaca, microorganismes vius, probiòtics, Soja

probiotisc iogur

Segons Gut Microbiota for Health, els probiòtics són microorganismes vius que, quan s’administren en les dosis adequades, produeixen un efecte beneficiós per la salut. Aquests poden ajudar a mantenir en un bon equilibri els bacteris que viuen a la nostra mucosa del còlon i es troben en aliments i suplements dietètics.

Els probiòtics poden ajudar a mantenir la salut dels intestins de moltes maneres. Aquests són alguns dels seus beneficis:

  • Ajuden a fer que el sistema immunitari funcioni correctament
  • Faciliten la digestió d’aliments que no podem acabar de digerir, com per exemple les fibres.
  • Augmenta la concentració d’elements bioactius
  • Mantenen controlats els microorganismes patògens
  • Produeixen vitamines, com la K. També produeixen àcids grassos de cadena curta com el butirat i el propionat que són capaços de travessar la barrera hematoencefàlica i tenen efectes beneficiosos pel nostre sistema nerviós
  • Augmenten la vida útil dels productes

Un dels aliments fermentats més coneguts per la seva quantitat de probiòtics beneficiosos és el iogurt i altres làctics fermentats. Aquests microorganismes presents, principalment Lactobacillus, converteixen la lactosa en àcid làctic, per tant, millora la seva digestibilitat. Tenen molts beneficis com els anomenats anteriorment. Inclús s’ha vist que poden millorar símptomes gastrointestinals lleus. Però ¿tenen el mateix efecte en un l’alternativa vegetal al iogurt?

El iogurt de vaca es consumeix tant a països desenvolupats com en aquells en vies de desenvolupament des de fa milers d’anys. Però últimament la demanda d’alternatives vegetals va en augment i la producció de batuts fermentats vegetals ha crescut exponencialment les últimes dècades.

El iogurt comença quan afegim aquests dos starters a la llet: Lactobacillus Delbrueckii i Streptococcus thermophilus. Durant la fermentació, es produeixen els següents fets:

  • Hidròlisi de les proteïnes
  • Baixada del pH
  • Augment de la viscositat
  • Producció de metabòlits

Es va fer un estudi de comparació en la producció de iogurt de soja i iogurt i van veure que els microorganismes creixien de manera semblant en la beguda de soja que en la llet de vaca, inclús els Lactobacillus competien millor en el de soja. Alguns estudis, avaluant la supervivència dels probiòtics, han vist que la soja és un bon substrat pels següents bacteris:

  • Lb. acidophilus
  • Lb. casei
  • Lb. fermenti
  • Lb. fermentum
  • Lb. helveticus
  • Lb. Reuteri

Encara que els que podem trobar normalment als batuts fermentats de soja o “iogurts” de soja són:

  • S. thermophilus
  • L. bulgaricus
  • Lb. acidophilus
  • B. lactis

La soja també és coneguda per la quantitat d’antioxidants, les seves propietats anticancerígenes de les isoflavones i fitoestrògens.

En conclusió, el iogurt de soja és una bona alternativa a persones al·lèrgiques a la proteïna de llet de vaca o a persones que busquen un substitut, com els vegetarians estrictes.

Fonts:

  1. Gut Microbiota For Health
  2. Farnworth E.R., Mainville I, Desjardins M. Growth of probiotic bacteria and bifidobacteria in a soy yogurt formulation. Int Journal of Food Microbiology 116 (2007) 174-181.
  3. Riveira-Espinoza Y, Gallardo-Navarro Y. Non-dairy fermented products. Food Microbiology 27 (2010) 1-11.
  4. Shilpa V., Subrota H., Deepika Y. Biofunctionality of Probiotic Soy Yoghurt. Food and Nutrition Sciences Vol. 2 No. 5 (2011) 1-8.

 

Departament de Dietètica i Nutrició de Clínica ServiDigest

¿Te ha gustado este artículo? También te pueden interesar...

  • Què sabem dels llegums?Què sabem dels llegums?
  • Probióticos en los yogures: son los mismos en el yogur de vaca y el yogur de soja?Probióticos en los yogures: son los mismos en el yogur de vaca y el yogur de soja?
  • Cuidar el sistema immuneCuidar el sistema immune
Sobre l'autor

Segueix-nos a Facebook

Facebook

Vine a Clínica ServiDigest

Si vols una visita amb el nostre equip d'Endocrinologia i Nutrició truca'ns al 93 415 34 64 o reserva la teva cita online.

Tens mútua de salut? Aquí pots consultar si col·laborem amb ella.

Si no disposes d'assegurança, o vols una visita com a privat, pots comprar online:
  • Visita amb especialista en nutrició i dietètica  per 60€.
  • Visita amb especialista en endocrinologia per 90€.

Contacta amb nosaltres

Clínica ServiDigest

A nutricio.es parlem de…

5 al dia alimentació ansietat antioxidants aprimar beneficis cereals colesterol colesterol consells Dieta dieta mediterrània Dieta Sana Dieta Sana dieta sense gluten divertículos DMO Edulcorants exercici fermentació fermentats Fibra insoluble Fibra soluble gluten hiperglucèmia imc nutricio obesitat oli d'oliva planificar menú probiòtics proteïnes receptes receptes fàcils receptes verdures sal salud salut selenio sobrepès triglicèrids verdura verdura Vitamina D vitamines

Últims articles de nutricio.es

  • Osteoporosi
  • Síndrome metabòlica
  • Alimentació en Malaltia inflamatòria intestinal
  • Com actua la melatonina en l’organisme?
  • Dèficit de Vitamina B12

¿Coneixes la Hidroteràpia de Còlon?

banner

Visita les instal·lacions de ServiDigest

banner

Últims articles

  • Osteoporosi
  • Síndrome metabòlica
  • Alimentació en Malaltia inflamatòria intestinal
  • Com actua la melatonina en l’organisme?
  • Dèficit de Vitamina B12

ServiDigest

  • Aparato digestivo
  • Balón intragástrico
  • Coloproctología
  • Endocrinología
  • Endoscopia digestiva
  • Hidroterapia de colon
  • Pruebas funcionales digestivas
  • Català
    • Castellano
nutricio.es - Avís legal - Política de privacitat - Política de cookies
Aquesta web pertany a Clínica ServiDigest. Desenvolupada per Gesmerval
Gestionar el consentimiento de las cookies
Utilitzem cookies pròpies i de tercers amb finalitats analítiques i per mostrar publicitat personalitzada basada en un perfil elaborat a partir dels seus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades). Per a més informació, consulteu la nostra Política de cookies. Podeu acceptar, rebutjar o configurar les cookies prement alguns dels botons següents
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o l'accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístiques. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per crear perfils d'usuari per enviar publicitat, o per rastrejar l'usuari en una web o en diverses webs amb finalitats de màrqueting similars.
Manage options Manage services Manage vendors Read more about these purposes
Configurar preferències
{title} {title} {title}