Segons Gut Microbiota for Health, els probiòtics són microorganismes vius que, quan s’administren en les dosis adequades, produeixen un efecte beneficiós per la salut. Aquests poden ajudar a mantenir en un bon equilibri els bacteris que viuen a la nostra mucosa del còlon i es troben en aliments i suplements dietètics.
Els probiòtics poden ajudar a mantenir la salut dels intestins de moltes maneres. Aquests són alguns dels seus beneficis:
- Ajuden a fer que el sistema immunitari funcioni correctament
- Faciliten la digestió d’aliments que no podem acabar de digerir, com per exemple les fibres.
- Augmenta la concentració d’elements bioactius
- Mantenen controlats els microorganismes patògens
- Produeixen vitamines, com la K. També produeixen àcids grassos de cadena curta com el butirat i el propionat que són capaços de travessar la barrera hematoencefàlica i tenen efectes beneficiosos pel nostre sistema nerviós
- Augmenten la vida útil dels productes
Un dels aliments fermentats més coneguts per la seva quantitat de probiòtics beneficiosos és el iogurt i altres làctics fermentats. Aquests microorganismes presents, principalment Lactobacillus, converteixen la lactosa en àcid làctic, per tant, millora la seva digestibilitat. Tenen molts beneficis com els anomenats anteriorment. Inclús s’ha vist que poden millorar símptomes gastrointestinals lleus. Però ¿tenen el mateix efecte en un l’alternativa vegetal al iogurt?
El iogurt de vaca es consumeix tant a països desenvolupats com en aquells en vies de desenvolupament des de fa milers d’anys. Però últimament la demanda d’alternatives vegetals va en augment i la producció de batuts fermentats vegetals ha crescut exponencialment les últimes dècades.
El iogurt comença quan afegim aquests dos starters a la llet: Lactobacillus Delbrueckii i Streptococcus thermophilus. Durant la fermentació, es produeixen els següents fets:
- Hidròlisi de les proteïnes
- Baixada del pH
- Augment de la viscositat
- Producció de metabòlits
Es va fer un estudi de comparació en la producció de iogurt de soja i iogurt i van veure que els microorganismes creixien de manera semblant en la beguda de soja que en la llet de vaca, inclús els Lactobacillus competien millor en el de soja. Alguns estudis, avaluant la supervivència dels probiòtics, han vist que la soja és un bon substrat pels següents bacteris:
- Lb. acidophilus
- Lb. casei
- Lb. fermenti
- Lb. fermentum
- Lb. helveticus
- Lb. Reuteri
Encara que els que podem trobar normalment als batuts fermentats de soja o “iogurts” de soja són:
- S. thermophilus
- L. bulgaricus
- Lb. acidophilus
- B. lactis
La soja també és coneguda per la quantitat d’antioxidants, les seves propietats anticancerígenes de les isoflavones i fitoestrògens.
En conclusió, el iogurt de soja és una bona alternativa a persones al·lèrgiques a la proteïna de llet de vaca o a persones que busquen un substitut, com els vegetarians estrictes.
Fonts:
- Gut Microbiota For Health
- Farnworth E.R., Mainville I, Desjardins M. Growth of probiotic bacteria and bifidobacteria in a soy yogurt formulation. Int Journal of Food Microbiology 116 (2007) 174-181.
- Riveira-Espinoza Y, Gallardo-Navarro Y. Non-dairy fermented products. Food Microbiology 27 (2010) 1-11.
- Shilpa V., Subrota H., Deepika Y. Biofunctionality of Probiotic Soy Yoghurt. Food and Nutrition Sciences Vol. 2 No. 5 (2011) 1-8.
Departament de Dietètica i Nutrició de Clínica ServiDigest