• Inici
  • Inici
  • Clínica ServiDigest
  • Unitat d’Endocrinologia i Nutrició
  • Localització i Contacte
  • Contacte
facebook
twitter
youtube
email
És cert que l’obesitat augmenta el risc de patir infertilitat?
Influència de l’alimentació en l’hipotiroïdisme i hipertiroïdisme
Què és la Civada?
Receptes fàcils per a cuinar amb verdures
Recomanacions dietètiques per a Diverticulosis i Diverticulitis
Què aporten les espècies a la meva dieta?
Cuidar el sistema immune
Mètode del plat saludable
Els millors greixos per a cuinar i per què no has de témer a l’oli de coco
Compra saludable
Fruits vermells
Intolerància a la histamina i dèficit de l’enzim DAO
Dietes vegetarianes i veganes: tendència o salut?
Recursos electrònics per a menjar millor
Dejuni intermitent: manipulant els temps en menjar
Llevat d’arròs vermell, realment funciona?
Comparativa de begudes vegetals
Omple la teva nevera amb aliments saludables
Recomanacions per malaltia celíaca
Gingebre
  • Inici
  • Nutrició
  • Receptes
  • Recomanacions
  • Tractaments d’Obesitat
  • Contacte
  • caCatalà
    • esCastellano

Dejuni intermitent: manipulant els temps en menjar

Nutricio.es
Sense comentaris
dejuni, dejuni intermitent, glucosa, greixos, triglicèrids

dejuni intermitent
El dejuni intermitent o la restricció calòrica intermitent, és una estratègia dins dels règims d’alimentació que té com a objectiu induir la pèrdua de pes. Aquesta estratègia involucra cicles amb períodes de dejuni i períodes d’ingesta ad libitum (el que faria un dia normal).

Quines són les bases fisiològiques del dejuni intermitent?

La glucosa (sucre) i els greixos, són les fonts d’energia que utilitzen les nostres cèl·lules per a realitzar totes les seves funcions essencials. Després de cada menjar (ingesta), la glucosa és utilitzada immediatament com a energia i els greixos, d’altra banda, s’emmagatzemen en el teixit adipós (gras) com a reserva, en forma de triglicèrids. Durant el període de dejuni, els triglicèrids de les reserves passen a la sang per a ser metabolitzats (processats) en el fetge, on es convertiran en cossos cetònics. Amb la producció d’aquestes substàncies noves en el fetge, el cos entra en un estat de cetosis, és a dir, un període on pot accedir i utilitzar primordialment les reserves de greixos i àcids grassos lliures com a font d’energia.

Els canvis o “switch” entre les diferents vies metabòliques (des de la glucosa com a font principal cap als cossos cetònics), a part d’aportar energia durant el període de dejuni, també desencadenen una resposta molecular que té un efecte en la regulació de l’expressió i activitat de diverses proteïnes, que tindrien finalment un impacte en la salut i l’envelliment. És a dir, s’ha evidenciat que les cèl·lules responen al dejuni augmentant substàncies antioxidants i proteïnes que reparen l’ADN, així com amb un millor control de la qualitat de les proteïnes i de les substàncies inflamatòries.

En humans, aquest procés de cetosis ocorre habitualment després d’un dejuni de 8 a 12 hores (temps en el qual comencen a augmentar els nivells de cossos cetònics en sang), la qual cosa ens orienta sobre com serien els règims més adequats per a realitzar el dejuni intermitent.

Quins beneficis té el dejuni intermitent?

La pèrdua de pes és en mitjana, del 5 al 10% del pes inicial, en un període d’1 a 6 mesos.

No obstant això, diversos estudis mostren que els beneficis reals del dejuni intermitent són independents de la pèrdua de pes. Aquests inclouen: un millor control dels nivells de glucosa i colesterol en sang pel seu efecte sobre la resistència a la insulina, també de la pressió arterial, de la freqüència cardíaca i de paràmetres d’inflamació associats a l’arterosclerosi. Tots aquests beneficis podrien estar en relació amb la pèrdua de greix abdominal.

En humans, un dejuni de 12-24 hores, disminueix en >20% els nivells sanguinis de sucre i els dipòsits hepàtics de glucogen (reserves de sucre).

Com es realitza?

Consisteix a abstenir-se d’ingerir qualsevol menjar o beguda calòrica, per un període de temps, alternant amb períodes de “menjar normal”. Per a obtenir majors beneficis, s’ha de combinar amb exercici físic regular, inclusivament es pot barrejar amb altres tipus de dietes quan es “menja normal”.

Existeixen diversos règims de Dejuni Intermitent que difereixen en el temps i freqüència dels cicles de dejuni.

  1. Dejuni Periòdic (5:2): Consisteix a realitzar dejuni per 24 hores, dues vegades per setmana (pot ser seguit), i menjar normal la resta de dies de la setmana.
  1. Dejuni Dia-Alternant: Consisteix a realitzar de forma intercalada, un dia de dejuni i un altre dia d’ingesta.
  1. Dejuni Restringint el temps d’Alimentació (8/16): Consisteix en la restricció d’ingesta de menjar a només 8 hores per dia i d’abstenir-se de menjar les 16 hores romanents. Exemple: menjar de 8 am a 4 pm, o de 12 pm a 8 pm.

Existeix molta variabilitat entre els estudis, per la qual cosa resulta difícil poder recomanar quin és el millor quant a la pèrdua de pes i beneficis metabòlics, així com durant quant temps s’ha de mantenir.

Consideracions a tenir en compte

Pot tenir efectes adversos fisiològics similars als produïts per la dieta cetogènica, que inclouen: halitosis (mal alè), fatiga i sensació de feblesa, cefalea (mal de cap) i irritabilitat. En el règim de restricció (8/16), existeix augment en la sensació de fam, efecte que no es reporta en el de Dia-Altern.

Pot involucrar la pèrdua de massa magra (proteïna), i presentar deficiències nutricionals i electrolítiques (minerals), la qual cosa podria influir en les funcions mentals i físiques.

Existeix la preocupació que podria promoure trastorns de conducta alimentària i sobrealimentació, pels períodes de dejuni i les ingestes compensatòries els dies permesos.

Un efecte positiu és que a nivell psicològic, en un estudi realitzat en dones joves, al final del període de dejuni van reportar una major sensació de recompensa, de satisfacció, assoliment i orgull, per completar i respectar de forma adequada els períodes de dejuni.

Es recomana realitzar-ho sempre sota supervisió mèdica. No es recomana en nens, dones en embaràs o lactància, ancians, persones amb baix pes o malalties cròniques, com a diabetis mellitus.

Conclusions

Existeix cada vegada més evidència científica que mostra els beneficis a nivell metabòlic del dejuni intermitent, i s’accepta que és un mètode segur per a perdre pes. No obstant això, sembla ser no superior a altres estratègies per a perdre pes com les dietes hipocalóriques baixes en greix o en carbohidrats, la dieta paleo, o cetogènica. Però, pot ser més efectiu si es combina amb altres dietes.

Existeix el dubte clínic i científica si es pot adoptar un règim de dejuni intermitent com una estratègia factible i sostinguda en el temps per a promoure una bona salut metabòlica a nivell poblacional, ja que no tots responem igual.

Per a aconseguir una pèrdua de pes saludable i una millora en la salut metabòlica, el més important és trobar un règim nutricional que s’ajusti al teu estil de vida, gustos i economia. Tingues en compte que el més determinant en la pèrdua de pes no és la dieta, si no l’adherència que tinguis tant a aquesta com a l’exercici.

Bibliografia

  1. Editors Note. Intermitten fasting: the next big weight loss fad. Canadian Medical Association (CMAJ), 2013; 185(9): 363-364. DOI: 10.1503/cmaj.109-4451
  2. Watkins E., Serpell L. The Psychological Effects of Short-Term Fasting in Healthy Women. Nutr. 2016. 3:27. DOI: 10.3389/fnut.2016.00027
  3. Johnstone, A.M. Fasting – the ultimate diet?. Obesity Reviews. 2007; 8:211-222. DOI:10.1111/j.1467-789X.2006.00266.x
  4. Stockman MC., Thomas D., Burke J. Intermittent Fasting: Is the Wait Worth the Weight?. Curr Obes Rep. 2018;7(2):172-185. DOI:10.1007/s13679-018-0308-9.
  5. Tinsley GM., La Bounty PM., effects of intermittent fasting on body composition and clinical health markers in humans. Nutrition Reviews. 2015;73(10):661-674. DOI:10.1093/nutrit/nuv041
  6. Garaulet M., Gomez-Abellan P., Timing of food intake and obesity: a novel association. Physiol Behav 2014. DOI: dx.doi.org/10.1016/j.physbeh.2014.01.001
  7. Hoddy K.K. Et al, Changes in hunger and fullness in relation to gut peptides before and after 8 weeks of alternate day fasting. Clinical Nutrition. 2016. 35:1380-1385. DOI: 10.1016/j.clnu.2016.03.011
  8. Freire R., Scientific evidences of diets for weight loss: Different macronutrient composition, intermittent fasting, and popular diets. 2020; 69:110549. DOPI: 10.1016/j.nut.2019.07.001
  9. Patterson R.E., Sears D.D., Metabolic Effects of Intermittent Fasting. Rev. Nutr. 2017;37:371-93. DOI: 10.1146/annurev-nutr-071816-064634
  10. Cabo R., Mattson M.P. Effects of Intermittent Fasting on Health, Aging, and Disease. N Engl J Med 2019;381:2541-51. DOI: 10.1056/nejmra1905136

 

¿Te ha gustado este artículo? También te pueden interesar...

  • Els millors greixos per a cuinar i per què no has de témer a l’oli de cocoEls millors greixos per a cuinar i per què no has de témer a l’oli de coco
  • Ayuno intermitente: manipulando los tiempos al comerAyuno intermitente: manipulando los tiempos al comer
  • Cuidar el sistema immuneCuidar el sistema immune
Sobre l'autor

Segueix-nos a Facebook

Facebook

Vine a Clínica ServiDigest

Si vols una visita amb el nostre equip d'Endocrinologia i Nutrició truca'ns al 93 415 34 64 o reserva la teva cita online.

Tens mútua de salut? Aquí pots consultar si col·laborem amb ella.

Si no disposes d'assegurança, o vols una visita com a privat, pots comprar online:
  • Visita amb especialista en nutrició i dietètica  per 60€.
  • Visita amb especialista en endocrinologia per 90€.

Contacta amb nosaltres

Clínica ServiDigest

A nutricio.es parlem de…

alimentació antioxidants aprimar beneficis cereals colesterol consells còlon Dieta Dieta Sana dieta sense gluten Diverticulitis Diverticulitis aguda Diverticulosis Edulcorante Edulcorants emocions fermentats Fibra soluble fruita gana gana emocional gelats gluten granissats greixos hèrnia Ingesta diària admissible llibres nutricio obesitat planificar menú probiòtics proteïnes receptes sal salud salut salut intestinal selenio sobrepès triglicèrids verdura Vitamina D vitamines

Últims articles de nutricio.es

  • És cert que l’obesitat augmenta el risc de patir infertilitat?
  • Influència de l’alimentació en l’hipotiroïdisme i hipertiroïdisme
  • Què és la Civada?
  • Receptes fàcils per a cuinar amb verdures
  • Recomanacions dietètiques per a Diverticulosis i Diverticulitis

¿Coneixes la Hidroteràpia de Còlon?

banner

Visita les instal·lacions de ServiDigest

banner

Últims articles

  • És cert que l’obesitat augmenta el risc de patir infertilitat?
  • Influència de l’alimentació en l’hipotiroïdisme i hipertiroïdisme
  • Què és la Civada?
  • Receptes fàcils per a cuinar amb verdures
  • Recomanacions dietètiques per a Diverticulosis i Diverticulitis

ServiDigest

  • Aparato digestivo
  • Balón intragástrico
  • Coloproctología
  • Endocrinología
  • Endoscopia digestiva
  • Hidroterapia de colon
  • Pruebas funcionales digestivas
  • Català
    • Castellano
nutricio.es - Avís legal - Política de privacitat - Política de cookies
Aquesta web pertany a Clínica ServiDigest. Desenvolupada per Gesmerval
Gestionar el consentimiento de las cookies
Utilitzem cookies pròpies i de tercers amb finalitats analítiques i per mostrar publicitat personalitzada basada en un perfil elaborat a partir dels seus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades). Per a més informació, consulteu la nostra Política de cookies. Podeu acceptar, rebutjar o configurar les cookies prement alguns dels botons següents
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o l'accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístiques. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per crear perfils d'usuari per enviar publicitat, o per rastrejar l'usuari en una web o en diverses webs amb finalitats de màrqueting similars.
Manage options Manage services Manage vendors Read more about these purposes
Configurar preferències
{title} {title} {title}