• Inici
  • Inici
  • Clínica ServiDigest
  • Unitat d’Endocrinologia i Nutrició
  • Localització i Contacte
  • Contacte
facebook
twitter
youtube
email
Dèficit de Vitamina B12
Vitamines del Grup B
Diferència entre al·lèrgies i intoleràncies alimentàries
Què són els flavonoides?
Diabetis gestacional
Dieta Mediterrània
Quefir
Dejuni intermitent
Osteoporosi
Síndrome metabòlica
Alimentació en Malaltia inflamatòria intestinal
Com actua la melatonina en l’organisme?
Ashwagandha o Withania somnifera
Alimentació i cicle menstrual
És cert que l’obesitat augmenta el risc de patir infertilitat?
Influència de l’alimentació en l’hipotiroïdisme i hipertiroïdisme
Què és la Civada?
Receptes fàcils per a cuinar amb verdures
Recomanacions dietètiques per a Diverticulosis i Diverticulitis
Què aporten les espècies a la meva dieta?
  • Inici
  • Nutrició
  • Receptes
  • Recomanacions
  • Tractaments d’Obesitat
  • Contacte
  • caCatalà
    • esCastellano

Què són els flavonoides?

Nutricio.es
Sense comentaris
aliments, antocianidinas, flavanoles, flavanones, flavones, flavonoides, flavonols, isoflavones

Els flavonoides són un grup de substàncies polifenòliques naturals que es presenten àmpliament en plantes i són una part integral de la dieta humana i animal. Com a metabòlits secundaris de les plantes, els flavonoides juguen un paper essencial en molts processos biològics i respostes a factors ambientals en elles. Es troben pràcticament en totes les parts de la planta, particularment en les cèl·lules vegetals que realitzen la fotosíntesi i són un component colorant important de les plantes amb flors.

Els flavonoides són generalment responsables del color i olor dels aliments i participen tant en la prevenció de l’oxidació de greixos com en la protecció de vitamines i enzims.

Classificació de flavonoides

Fins avui s’han identificat més de 10000 flavonoides diferents que tenen un enorme potencial terapèutic. Malgrat tenir una gran diversitat, la classificació dels flavonoides s’ha restringit a sis grups en funció de la seva estructura molecular. Aquests grups inclouen flavonols (rutina i quercetina), flavanoles (catequina, epicatequina i epigalocatequina), isoflavones (genisteína, daidzeína, glicetina i formantina), antocianidinas (cianidina, malvidina i delfinidina), flavanones (hesperetina i naringenina) i flavones (apigenina i luteolina). Entre les sis classes esmentades anteriorment, les flavones són les més comunes i abundants dins de les famílies i gèneres de les plantes superiors.

Quines propietats presenten?

Els composts flavonoides han atret molta atenció a causa dels beneficis potencials per a la salut que se li han atribuït. S’han estudiat àmpliament l’activitat antioxidant i antiinflamatòria d’aquests compostos i se li han atribuït propietats cardioprotectores, immunomoduladors, antivirals, antibacterians, antidiabètics, anticancerígens, antienvelliment, etc.

Una de les funcions antioxidants dels flavonoides es produeix a partir de la captura i eliminació dels radicals lliures, els quals es formen contínuament en l’organisme i han de ser eliminats per mecanismes antioxidants per a mantenir un correcte equilibri. Un augment desproporcionat de radicals lliures en l’organisme augmenta l’estrès oxidatiu, el qual s’associa amb el desenvolupament de diferents malalties.

Per tant, els flavonoides es consideren compostos que promouen la salut i prevenen les malalties cròniques. L’evidència epidemiològica suggereix que una alta ingesta d’aliments vegetals s’associa amb un menor risc de malalties cròniques.

Aliments rics en flavonoides

Els flavonoides es troben presents de manera natural en aliments d’origen vegetal, principalment te, fruites, verdures, grans, llegums, nous i vi. El te i el vi són les principals fonts dietètiques de flavonoides en les societats orientals i occidentals, respectivament. A més, les verdures de fulla, les cebes, les pomes, les baies, les cireres, la soia, la civada, la mostassa i els cítrics es consideren una font important de flavonoides en la dieta.

Com bé se sap, els factors dietètics juguen un paper rellevant en la prevenció de càncers. Concretament, s’ha informat que les fruites i verdures que contenen flavonoides són agents quimiopreventius del càncer i la majoria de les recerques han comunicat que l’activitat beneficiosa d’aquests aliments s’atribueix a la potència antioxidant dels flavonoides. Per exemple, el consum de cebes i/o pomes, dues fonts principals del flavonol quercetina, està inversament relacionat amb la incidència de càncer de pròstata, pulmó, estómac i mama.

Classificació dels flavonoides i les seves fonts dietètiques

Classe Flavonoide Font dietètica
Flavanones Naringin

Naringenina

Hesperetina

Eriodictiol

Col, plàtan, kiwi, all olives, ceba, brots d’hortalisses, limona
Flavanoles Galato de epigalocatequina

Epigalocatequina

Epicatequina

Catequina

Te verd, vi negre, raïm, grans de cacau, albercocs, baies, poma
Flavones Luteolina

Diosmin

Apigenina

Wogonín

Kiwi, te verd, orenga, espinacs, enciam, bròcoli, síndria, pèsols, flor de camamilla, taronja, raïm, carabassa, cigrons, arròs integral, romer
Flavonoles Quercetina

Morin

Galangin

Kaempferol

Pèsol verd, llavors de raïm, poma, cítrics, soia, ceba, cogombre, maduixes, tomàquets
Antocianines Malvidín

Cianidina

Hirsutidina

Pelargonidina

Baies (vermelles, morades i blaves), raïm vermell, fruites (magrana, poma vermella, albercoc), vegetals (frijoles negres, cabdell vermell, pastanaga habitada, albergínia, papes de colors, cebes vermelles, raves), cereals de colors
Isoflavones Genisteina

Gliciteina

Ecuol

Daidzeina

Frijoles de soya, aliments de soya, llegums, julivert, tofu, faves, trèvol vermell

Exemple de menú ric en flavonoides

Exemple de menú per a 1 dia
Desdejuni Te verd

Farinetes de civada (llet amb flocs de civada) amb llavors de xia i canyella

Mig matí Poma
Dinar Amanida de vegetals variada amb llenties i ou dur

Maduixes

Berenar Iogurt natural amb nous
Sopar Crema de bròcoli i pastanaga amb cúrcuma

Pit de pollastre a la planxa amb all, ceba i pebrots saltats

Iogurt natural amb nabius

Ingesta dietètica de referència en termes de dosis efectives

Lamentablement, la ingesta dietètica de referència (DRI) per a flavonoides no s’ha pogut establir fins ara a causa de la insuficiència de dades sobre el contingut de flavonoides de diferents aliments i variacions en diferents varietats i cultivars i conreats en diferents condicions ambientals, mètodes de producció (orgànics/convencionals), postprocessament de la collita i efecte de l’emmagatzematge en la concentració de flavonoides dels aliments. Una altra dificultat és la falta de disponibilitat de mitjans autèntics i certificats per a determinar el contingut de flavonoides de diversos aliments (FRF).

Mantenir hàbits i estil de vida saludables

Es considera que els factors dietètics contribueixen a les principals causes de mort de la població urbana, incloses les cardiopaties coronàries, la diabetis i uns certs tipus de càncer. Els hàbits dietètics inadequats són responsables de la mala salut i la reducció de l’esperança de vida, que també són una de les principals raons de l’interès públic en l’ús de medicines alternatives i aliments funcionals. Es constata que el 4,4% de la càrrega global de morbiditat, inclosa la discapacitat i la mortalitat a Europa, podria atribuir-se a la baixa ingesta de fruites i verdures. Per tant, és bàsic mantenir una ingesta adequada de vegetals en la dieta, la qual cosa s’ha d’acompanyar d’activitat física (almenys 30 min/dia), evitació del tabaquisme, reducció de l’estrès, consum moderat d’alcohol, carn, ous i productes lactis, sota consum de greixos i sucres, manteniment d’un pes corporal saludable (IMC: <25 kg/m²), manteniment d’un entorn saludable i altres pràctiques positives per a la salut. Quan tots aquests problemes s’aborden junts, FRF es converteix en part d’una estratègia eficient per a maximitzar la vida útil i reduir el risc de malalties degeneratives que escurcen la vida.

Eider López Garciandía
Especialista en Nutrició humana i Dietètica de Clínica ServiDigest
Departament de Metabolisme i Nutrició
Col·legiada CAT002038 del Col·legi de Dietistes i Nutricionistes de Catalunya

¿Te ha gustado este artículo? También te pueden interesar...

  • ¿Qué son los flavonoides?¿Qué son los flavonoides?
  • OsteoporosiOsteoporosi
  • Fruits vermellsFruits vermells
Sobre l'autor

Segueix-nos a Facebook

Facebook

Vine a Clínica ServiDigest

Si vols una visita amb el nostre equip d'Endocrinologia i Nutrició truca'ns al 93 415 34 64 o reserva la teva cita online.

Tens mútua de salut? Aquí pots consultar si col·laborem amb ella.

Si no disposes d'assegurança, o vols una visita com a privat, pots comprar online:
  • Visita amb especialista en nutrició i dietètica  per 60€.
  • Visita amb especialista en endocrinologia per 90€.

Contacta amb nosaltres

Clínica ServiDigest

A nutricio.es parlem de…

aigua alimentació aliments ansietat antioxidants aprimar beneficis cereals colesterol consells Dieta dieta mediterrània Dieta Sana dieta sense gluten DMO Edulcorants embaràs exercici exercici físic fermentació fermentats Fibra insoluble gluten greix greix corporal hiperglucèmia imc intolerància alimentària nutricio obesitat oli d'oliva planificar menú probiòtics proteïnes pèrdua de pes receptes sal salud salut selenio sobrepès triglicèrids verdura Vitamina D vitamines

Últims articles de nutricio.es

  • Vitamines del Grup B
  • Diferència entre al·lèrgies i intoleràncies alimentàries
  • Què són els flavonoides?
  • Diabetis gestacional
  • Dieta Mediterrània

¿Coneixes la Hidroteràpia de Còlon?

banner

Visita les instal·lacions de ServiDigest

banner

Últims articles

  • Vitamines del Grup B
  • Diferència entre al·lèrgies i intoleràncies alimentàries
  • Què són els flavonoides?
  • Diabetis gestacional
  • Dieta Mediterrània

ServiDigest

  • Aparato digestivo
  • Balón intragástrico
  • Coloproctología
  • Endocrinología
  • Endoscopia digestiva
  • Hidroterapia de colon
  • Pruebas funcionales digestivas
  • Català
    • Castellano
nutricio.es - Avís legal - Política de privacitat - Política de cookies
Aquesta web pertany a Clínica ServiDigest. Desenvolupada per Gesmerval
Gestionar el consentimiento de las cookies
Utilitzem cookies pròpies i de tercers amb finalitats analítiques i per mostrar publicitat personalitzada basada en un perfil elaborat a partir dels seus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades). Per a més informació, consulteu la nostra Política de cookies. Podeu acceptar, rebutjar o configurar les cookies prement alguns dels botons següents
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o l'accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístiques. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per crear perfils d'usuari per enviar publicitat, o per rastrejar l'usuari en una web o en diverses webs amb finalitats de màrqueting similars.
Manage options Manage services Manage vendors Read more about these purposes
Configurar preferències
{title} {title} {title}