L’obesitat, deguda a l’estil de vida sedentari, és la gran epidèmia del segle XXI i s’associa a major risc de patir malalties cròniques com la diabetis o la dislipemia, i a un augment de la mortalitat.
Els suplements alimentaris es presenten com una opció fàcil i pràctica enfront de la dieta i a l’exercici, són fàcils d’obtenir i tenen un preu assequible, però l’eficàcia de la majoria d’ells no se sustenta sobre una base científica. Per això, hem analitzat els 10 suplements alimentaris més utilitzats en l’actualitat i les evidències que recolzen el seu ús
Vols conèixer-los i saber si funcionen?
CAFÈ VERD
L’extracte de cafè verd s’obté de les llavors d’aquesta planta sense torrar, i es comercialitza amb i sense cafeïna. Conté una substància cridada àcid clorogénico, que podria posseir efecte lipolítico, amb la consegüent estimulació del metabolisme dels greixos. Existeix un metaanálisis (conjunt d’estudis) que va objectivar una pèrdua de 2,5 kg després de suplementación, encara que les dades incloses eren molt diversos, per la qual cosa els seus autors van recomanar realitzar estudis més rigorosos abans d’afirmar que el cafè verd fa aprimar, dels quals encara no disposem [1].
[1] Onakpoya I, Terry R, Ernst I. The usi of green coffee extract as a weight loss supplement: a systematic review and meta-analysis of randomised clinical trials. Gastroenterol Cap de bestiar Pract. 2011; pii: 382852
CETONES DE GERD
Les cetones de gerd són una substància present de forma natural en aquest fruit vermell (fins a 4.3 mg/kg), encara que també es poden obtenir per síntesi química. En estudis en animals (rates), actua afavorint el metabolisme dels greixos, disminuint l’obesitat i el fetge gras [2]. No disposem d’estudis en humans que confirmin aquestes propietats. A més, les dosis recomanades (com a mínim 100 mg, la qual cosa equival a 23 kg de gerds) podrien tenir efectes nocius sobre el cor i el sistema reproductor [3].
[2] Morimoto C, Satoh I, Hara M et al. Anti-obese action of raspberry ketone. Life Sci. 2005 May 27;77(2):194-204
[3] Bredsdorff L, Wedebye EB, Nikolov NG et al. Raspberry ketone in food supplements–High intake, few toxicity data–A causi for safety concern? Regul Toxicol Pharmacol. 2015 Oct;73(1):196-200
CHITOSÁN
El chitosán és una fibra insoluble d’origen animal, present en alguns crustacis, i actua unint-se als greixos en l’intestí, disminuint la seva absorció. En un compendio d’estudis (metaanálisis) en pacients obesos, es va objectivar una pèrdua de pes de 0,6 kg respecte placebo [4, 5]. Encara que existeix una disminució en el pes, aquesta és clínicament irrellevant, per la qual cosa no es recomana el seu ús per aprimar.
[4] Jull AB, Ni Mhurchu C, Bennett DÓNA et al. Chitosan for overweight or obesity. Cochrane Database Syst Rev. 2008 Jul 16;(3):CD003892
[5] Ríos-Hoyo A, Guitérrez-Salmeán G. New dietary supplements for obesity: What we currently know. Curr Obes Rep. 2016; 5:262-270
ESPIRULINA
La espirulina és una cianobacteria amb forma d’espiral, que es va popularitzar després de ser usada com a complement alimentós d’astronautes en la NASA, a causa del seu alt contingut en aminoàcids essencials, vitamines i minerals. En l’actualitat, s’estan realitzant diversos estudis per valorar els seus possibles efectes antioxidant, antiinflamatorio i de disminució dels lípids en sang [6]. En qualsevol cas, la espirulina no exerceix cap efecte afavoridor de la pèrdua de pes. A més, a causa del seu elevat contingut en iode, els pacients amb problemes de tiroides haurien de consultar al seu metge abans de consumir-la.
[6] Deng R, Chow TJ. Hypolipidemic, antioxidant, and antiinflammatory activities of microalgae Spirulina. Cardiovasc Ther. 2010 Aug; 28(4): i33-45.
GARCINIA CAMBOGIA
La Garcinia cambogia és un arbust que creix en l’Índia, i que dóna un fruit, l’extracte del com es comercialitza en forma de càpsules. Conté quantitats elevades d’àcid hidroxicítrico, al que s’atribueixen efectes saciantes i de disminució de la fabricació d’àcids grassos [5]. A pesar que, després d’analitzar diversos estudis, s’ha objectivat una discreta pèrdua de pes de 0,88 kg [7], no es recomana el seu ús a causa dels múltiples efectes secundaris als quals dóna lloc, el més important dels quals és la toxicitat hepàtica.
[7] Onakpoya I, Hung SK, Perry R et al. The usi of Garcinia Extract (Hydroxycitric Acid) as a weight loss suplement: A systematic review and meta-analysis of randomised clinical trials. J Obes. 2011; 2011:509038
GLUCOMANANO
El glucomanano és una fibra soluble que s’extreu de les arrels de la planta originària d’Àsia Amorphophallus konjac. Es tracta d’una de les fibres més viscoses que existeixen, i pot absorbir fins a 50 vegades el seu pes en aigua. Es creu que el seu efecte sobre la pèrdua de pes és a causa que produeix sensació de sacietat, retarda el buidatge gàstric i redueix l’absorció de proteïnes i grasses [5]. Després de revisar diversos estudis en els quals s’administrava aquesta fibra, només es va objectivar una diferència de 0,22 kg respecte als pacients que van prendre placebo [8]. Pot causar inflor abdominal, flatulències o femta més tova (fins i tot diarrea), a més d’alterar l’absorció d’alguns medicaments, per la qual cosa s’hauria de consultar amb un metge abans d’iniciar el seu consum.
[8] Onakpoya I, Posadzki P, Ernst I. The efficacy of glucomannan suplementation in overweight and obesity: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. J Am Coll Nutr. 2014; 33(1): 70-8
HOODIA GORDONII
Hoodia gordonii és un cactus natiu d’Àfrica que s’utilitza per perdre pes a causa del seu efecte com supresor de l’apetit. En un estudi realitzat en dones amb sobrepès, que van consumir durant 15 dies l’extracte d’aquesta planta, no es va objectivar diferències en el pes, el greix corporal o el consum energètic respecte les que van prendre placebo. A més, van presentar nombrosos efectes adversos, com a nàusees, vòmits, alteració de la sensibilitat cutània, augment de la freqüència cardíaca i pressió arterial, i elevació de marcadors de funció hepàtica [9]. A causa d’això, no es recomana prendre Hoodia gordonii per aprimar.
[9] Blom WA, Abrahamse SL, Bradford R et al. Effects of 15-d repeated consumption of Hoodia gordonii purified extract on safecty, ad libitum energy intake, and bodi weight in healthy, overweight women: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2011 Nov; 94(5): 1171-81
PICOLINATO DE CROM
El crom és un mineral implicat en el metabolisme dels greixos i els carbohidrats, i intervé en processos de control els nivells de glucosa en sang i regulació de l’acció de la insulina. Per aquest motiu, s’ha estudiat com a suplement per afavorir la pèrdua de pes. Un metaanálisis recent ha observat una diferència d’1,1 kg en els pacients que van rebre suplementación amb picolinato de crom en diferents dosis, encara que aquestes dades s’han de prendre amb cautela, atès que els estudis inclosos eren molt diversos [10]. A més, pot donar lloc a múltiples efectes secundaris, com a al·lèrgia i problemes renals.
[10] Tian H, Guo X, Wang X et al. Chromium picolinate supplementation for overweight or obese adults. Cochrane Database Syst Rev. 2013 Nov; 29(11): CD0100063
TE VERD
Es creu que la cafeïna i les catequinas del te verd podrien tenir un efecte termogénico, afavorint la pèrdua de greix. Disposem d’una revisió d’estudis en pacients amb sobrepès i obesitat, en la qual no es van observar diferències en el pes entre els quals prenien te verd i els que no, encara que sí van presentar un mínim descens en el percentatge de massa grassa (0,76%) [11]. En conclusió, amb les dades dels quals disposem, podem afirmar que el te verd tampoc és efectiu per perdre pes.
[11] Baladia I, Basulto J, Manera M et al. Effect of green tea extract consumption on bodi weight and bodi composition; systematic review and meta-analysis. Nutr Hosp. 2014 Mar; 29(3): 479-90
VINAGRE DE POMA
Tots els vinagres, inclòs el de poma, contenen un ingredient actiu, l’àcid acètic, que podria tenir efecte sobre la glucèmia (sucre). Encara que es desconeix el mecanisme exacte, s’ha parlat sobre la possibilitat que aquest bloquegi els enzims encarregats de digerir els midons (disacaridasas), retardi el buidatge gàstric i augmenti la sensació de sacietat. En rates diabètiques s’ha objectivat descens del pes, disminució de la ingesta i millorança de la glucèmia i el perfil lipídic [12]. Malgrat això, estudis en humans no han demostrat que el vinagre disminueixi la glucèmia i, per tant, no es considera útil per a la diabetis o l’excés de pes [13].
[12] Bouderbala H, Kaddouri H, Kheroua O et al. Anti-obesogenic effect of apple cider vinegar in rats subjected to a high fat diet. Ann Cardiol Angeiol. 2016 Jun; 65(3): 208-13
[13] Salbe AD, Johnston CS, Buyukbese DT. et al. Vinegar lacks antiglycemic action on enteral carbohydrate absorption in human subjects. Nutr Cap de bestiar. 2009 Dec; 29(12): 846-9
En conclusió, cap dels suplements descrits ha demostrat ser suficientment eficaç per perdre pes. Per tant, per al tractament de l’obesitat és imprescindible l’abordatge amb mesures de canvi d’estil de vida (dieta i exercici) amb el suport d’un equip mèdic multidisciplinari, que valori la necessitat de tractaments complementaris farmacològics, endoscòpics o quirúrgics.