Quan es parla del terme obesitat es solen tenir certs prejudicis o pensar que és un problema purament d’hàbits (i per tant “fàcil” de canviar) o pel contrari genètic (i per tant “difícil” de canviar). No obstant això, la gana emocional està darrere de la gran majoria dels problemes de sobrepès o obesitat.
En la societat actual tenim íntimament relacionades certes emocions amb l’acte de menjar. Quan celebrem alguna cosa ho fem menjant, i quan “plorem alguna cosa” solem fer-ho també menjant, normalment aliments alts en sucre (substància molt addictiva) o en hidrats de carboni, greixos saturats, etc. Aquests aliments proporcionen una sensació immediata i momentània de “felicitat”, però a posteriori apareixen els sentiments de culpa i també malestar físic. Per contra, aliments rics en omega 3, probiòtics, fruits secs, fruits vermells, verdura fresca i en general tot tipus de menjar que no sigui ultraprocessat, genera un benestar tant físic com mental.
La gana emocional dóna una sensació de manca de control a qui la pateix, sembla que a menys que no tingui menjar al seu abast (i de vegades ni així), no sucumbirà a ell. És una gana “urgent”, no pot esperar, i demana aliments concrets com vam comentar anteriorment, porta a menjar normalment grans quantitats de menjar en poc temps. És important saber diferenciar de la gana física, que és aquella que passa quan es porten certes hores sense menjar, o bé s’ha menjat menys quantitat de la que el cos necessita. En casos de molta gana s’acompanya de “rugit” d’estómac o sensació de buit, i normalment es pot saciar després d’uns 20 minuts menjant, sense necessitat de menjar a grans velocitats, encara que de vegades pot ser que es mengi ràpid per altres motius, lògicament.
Si ets conscient que pateixes de gana emocional, tens atacs incontrolables de menjar compulsivament o després barallar-te amb algú vas al menjar, etc. Què pots fer?
- Intenta ser conscient dels factors precipitants: solitud, discussions, sentiment d’inferioritat, pors…
- Aquest “gana” està tractant de saciar alguna altre cosa que l’estómac, amb ajuda professional pots trobar-lo i tapar aquest “forat” emocional.
- Tracta de ser conscient del que menges en tot moment i pren-te uns minuts abans de començar a menjar.
- Pregunta’t quin tipus de gana tens i què és el que vas a dinar
- No t’obsessionis amb el menjar ni amb dietes restrictives.
- Canvia les rutines que et porten a menjar compulsivament, si és que tens un patró d’ingesta concret.
Si t’has sentit identificat / a amb aquest escrit, tenim bones notícies, amb un bon acompanyament psicològic es pot arribar a l’arrel del problema i tractar de buscar solucions, a més de dotar d’estratègies cognitiu-conductuals amb eficàcia demostrada, amb l’objectiu de augmentar l’auto-control i millorar la teva qualitat de vida i el teu estat físic i psicològic.