• Inici
  • Inici
  • Clínica ServiDigest
  • Unitat d’Endocrinologia i Nutrició
  • Localització i Contacte
  • Contacte
facebook
twitter
youtube
email
Dèficit de Vitamina B12
Osteoporosi
Síndrome metabòlica
Alimentació en Malaltia inflamatòria intestinal
Com actua la melatonina en l’organisme?
Ashwagandha o Withania somnifera
Alimentació i cicle menstrual
És cert que l’obesitat augmenta el risc de patir infertilitat?
Influència de l’alimentació en l’hipotiroïdisme i hipertiroïdisme
Què és la Civada?
Receptes fàcils per a cuinar amb verdures
Recomanacions dietètiques per a Diverticulosis i Diverticulitis
Què aporten les espècies a la meva dieta?
Cuidar el sistema immune
Mètode del plat saludable
Els millors greixos per a cuinar i per què no has de témer a l’oli de coco
Compra saludable
Fruits vermells
Intolerància a la histamina i dèficit de l’enzim DAO
Dietes vegetarianes i veganes: tendència o salut?
  • Inici
  • Nutrició
  • Receptes
  • Recomanacions
  • Tractaments d’Obesitat
  • Contacte
  • caCatalà
    • esCastellano

Dieta sense gluten

nutricio
0
consells, salut
Dieta sense gluten

Cada vegada hi ha més adeptes a dietes “sense”. Sense sucre, sense greix, sense conservants, dieta sense gluten… Encara que que sigui “sense” no necessàriament vol dir que sigui més saludable.

Què cal saber sobre el gluten?

Convé repassar els pros i els contres d’aquesta pauta dietètica, qui ha de fer una dieta estricta sense gluten, i quins són les recomanacions per a la població sana.

Què és el gluten?

El gluten és un grup de proteïnes de petita grandària conegudes com prolamines (principalment glutenina i gliadina) que trobem en el gra d’alguns cereals com el blat, l’ordi, el sègol, triticale, espelta i en els seus híbrids i derivats.

On trobem gluten?

Els productes amb gluten són aquells elaborats amb els cereals i les farines d’aquests esmentats anteriorment com el pa, la pasta, galetes, cervesa, entre uns altres. A part, la indústria alimentària utilitza el gluten en molts productes com a aglutinant, la qual cosa ajuda a lligar les molècules d’aigua i donar estructura als productes. Per aquesta raó podem trobar gluten en productes com a salses, embotits, llaminadures, formatges, gelats,…

Com és la dieta sense gluten?

La dieta sense gluten és aquella que prescindeix de tots els aliments que contenen gluten de forma natural o aquells en els quals participa el gluten en el procés de producció, incloent els que continguin traces.

La dieta ha de ser variada i saludable per això ha de respectar les recomanacions de consum de la piràmide d’alimentació saludable proposta per la SENC, però alhora tenint en compte que les nostres eleccions no continguin gluten. És a dir, la dieta s’ha de seguir basant en vegetals, fruites, cereals i llegums i comptant amb un consum moderat de carn i peix.

El fet d’eliminar el gluten no hauria de significar eliminar el pa i la pasta de la dieta. Hi ha cereals com l’arròs, el blat de moro, el mill, l’amarant, el teff i el sorgo i pseudocereals com el blat sarraí i la quinoa que poden ser bons substituts dels cereals que sí tenen gluten. Una dieta sense gluten no hauria de ser abundant en productes processats sense gluten.

Qui ha de seguir una dieta sense gluten?

Han de seguir una dieta lliure de gluten les persones amb un diagnòstic de celiaquia. De fet, és l’únic tractament per a la malaltia celíaca. D’altra banda, hi ha estudis que apunten que persones amb certa afectació intestinal, podrien beneficiar-se d’una dieta sense gluten. Hi ha indicis però encara falten estudis científics ben dissenyats per establir recomanacions generals.

Em pot beneficiar seguir una dieta sense gluten?

Els beneficis de seguir una dieta sense gluten els obtindran aquelles persones celíaques. També s’ha descrit la sensibilitat al gluten no celíaca, que encara no se sap molt bé si és pel gluten o pels fructanos. Encara que és un transtorn d’etiologia no coneguda, els pacients solen millorar quan eliminen el gluten de la seva alimentació. En algun tipus d’afectació digestiva, després d’haver fet tot l’estudi mèdic, pot ser interessant retirar el gluten de forma empírica, sempre amb l’assessorament d’un nutricionista, per veure la resposta clínica del pacient.

Científicament no està provat que seguir una dieta sense gluten produeixi beneficis per a la salut en població sana. Més aviat al contrari, seguir una dieta sense gluten que inclogui més productes processats sense gluten (galetes, brioixeria…) pot provocar les mateixes deficiències en micronutrients i fibra, diabetis tipus 2 i augment de pes que una dieta amb gluten que els inclogui. És a dir, no depèn de la quantitat de gluten.

A més, omplir el carret de la compra amb productes sense gluten té un cost econòmic més elevat.

Per tant, des del departament de nutrició de ServiDigest apostem per una alimentació saludable, suficient i adaptada a cada pacient retirant el gluten de l’alimentació només quan està justificat.

Bibliografia

Niland B, Cash B. Health benefits and adverse effects of a gluten-free diet in non-celiac disease patients.
Gastro & Hepat 2018 Febrer; 14 (2): 82-91

Document d’actualització de la Guia de Pràctica Clínica sobre la síndrome de l’intestí irritable.
Associació Espanyola de Gastroenterologia.

¿Te ha gustado este artículo? También te pueden interesar...

  • Suplements alimentaris per aprimar, realment funcionen?Suplements alimentaris per aprimar, realment funcionen?
  • Què he de saber si vull augmentar la massa muscular?Què he de saber si vull augmentar la massa muscular?
  • El plaer d’assaborirEl plaer d’assaborir

Deixa'ns el teu comentari Cancel·la les respostes

*
*

Segueix-nos a Facebook

Facebook

Vine a Clínica ServiDigest

Si vols una visita amb el nostre equip d'Endocrinologia i Nutrició truca'ns al 93 415 34 64 o reserva la teva cita online.

Tens mútua de salut? Aquí pots consultar si col·laborem amb ella.

Si no disposes d'assegurança, o vols una visita com a privat, pots comprar online:
  • Visita amb especialista en nutrició i dietètica  per 60€.
  • Visita amb especialista en endocrinologia per 90€.

Contacta amb nosaltres

Clínica ServiDigest

A nutricio.es parlem de…

5 al dia alimentació ansietat antioxidants aprimar beneficis cereals colesterol colesterol consells Dieta dieta mediterrània Dieta Sana Dieta Sana dieta sense gluten divertículos DMO Edulcorants exercici fermentació fermentats Fibra insoluble Fibra soluble gluten hiperglucèmia imc nutricio obesitat oli d'oliva planificar menú probiòtics proteïnes receptes receptes fàcils receptes verdures sal salud salut selenio sobrepès triglicèrids verdura verdura Vitamina D vitamines

Últims articles de nutricio.es

  • Osteoporosi
  • Síndrome metabòlica
  • Alimentació en Malaltia inflamatòria intestinal
  • Com actua la melatonina en l’organisme?
  • Dèficit de Vitamina B12

¿Coneixes la Hidroteràpia de Còlon?

banner

Visita les instal·lacions de ServiDigest

banner

Últims articles

  • Osteoporosi
  • Síndrome metabòlica
  • Alimentació en Malaltia inflamatòria intestinal
  • Com actua la melatonina en l’organisme?
  • Dèficit de Vitamina B12

ServiDigest

  • Aparato digestivo
  • Balón intragástrico
  • Coloproctología
  • Endocrinología
  • Endoscopia digestiva
  • Hidroterapia de colon
  • Pruebas funcionales digestivas
  • Català
    • Castellano
nutricio.es - Avís legal - Política de privacitat - Política de cookies
Aquesta web pertany a Clínica ServiDigest. Desenvolupada per Gesmerval
Gestionar el consentimiento de las cookies
Utilitzem cookies pròpies i de tercers amb finalitats analítiques i per mostrar publicitat personalitzada basada en un perfil elaborat a partir dels seus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades). Per a més informació, consulteu la nostra Política de cookies. Podeu acceptar, rebutjar o configurar les cookies prement alguns dels botons següents
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o l'accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístiques. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per crear perfils d'usuari per enviar publicitat, o per rastrejar l'usuari en una web o en diverses webs amb finalitats de màrqueting similars.
Manage options Manage services Manage vendors Read more about these purposes
Configurar preferències
{title} {title} {title}