Cada vegada hi ha més adeptes a dietes “sense”. Sense sucre, sense greix, sense conservants, dieta sense gluten… Encara que que sigui “sense” no necessàriament vol dir que sigui més saludable.
Què cal saber sobre el gluten?
Convé repassar els pros i els contres d’aquesta pauta dietètica, qui ha de fer una dieta estricta sense gluten, i quins són les recomanacions per a la població sana.
Què és el gluten?
El gluten és un grup de proteïnes de petita grandària conegudes com prolamines (principalment glutenina i gliadina) que trobem en el gra d’alguns cereals com el blat, l’ordi, el sègol, triticale, espelta i en els seus híbrids i derivats.
On trobem gluten?
Els productes amb gluten són aquells elaborats amb els cereals i les farines d’aquests esmentats anteriorment com el pa, la pasta, galetes, cervesa, entre uns altres. A part, la indústria alimentària utilitza el gluten en molts productes com a aglutinant, la qual cosa ajuda a lligar les molècules d’aigua i donar estructura als productes. Per aquesta raó podem trobar gluten en productes com a salses, embotits, llaminadures, formatges, gelats,…
Com és la dieta sense gluten?
La dieta sense gluten és aquella que prescindeix de tots els aliments que contenen gluten de forma natural o aquells en els quals participa el gluten en el procés de producció, incloent els que continguin traces.
La dieta ha de ser variada i saludable per això ha de respectar les recomanacions de consum de la piràmide d’alimentació saludable proposta per la SENC, però alhora tenint en compte que les nostres eleccions no continguin gluten. És a dir, la dieta s’ha de seguir basant en vegetals, fruites, cereals i llegums i comptant amb un consum moderat de carn i peix.
El fet d’eliminar el gluten no hauria de significar eliminar el pa i la pasta de la dieta. Hi ha cereals com l’arròs, el blat de moro, el mill, l’amarant, el teff i el sorgo i pseudocereals com el blat sarraí i la quinoa que poden ser bons substituts dels cereals que sí tenen gluten. Una dieta sense gluten no hauria de ser abundant en productes processats sense gluten.
Qui ha de seguir una dieta sense gluten?
Han de seguir una dieta lliure de gluten les persones amb un diagnòstic de celiaquia. De fet, és l’únic tractament per a la malaltia celíaca. D’altra banda, hi ha estudis que apunten que persones amb certa afectació intestinal, podrien beneficiar-se d’una dieta sense gluten. Hi ha indicis però encara falten estudis científics ben dissenyats per establir recomanacions generals.
Em pot beneficiar seguir una dieta sense gluten?
Els beneficis de seguir una dieta sense gluten els obtindran aquelles persones celíaques. També s’ha descrit la sensibilitat al gluten no celíaca, que encara no se sap molt bé si és pel gluten o pels fructanos. Encara que és un transtorn d’etiologia no coneguda, els pacients solen millorar quan eliminen el gluten de la seva alimentació. En algun tipus d’afectació digestiva, després d’haver fet tot l’estudi mèdic, pot ser interessant retirar el gluten de forma empírica, sempre amb l’assessorament d’un nutricionista, per veure la resposta clínica del pacient.
Científicament no està provat que seguir una dieta sense gluten produeixi beneficis per a la salut en població sana. Més aviat al contrari, seguir una dieta sense gluten que inclogui més productes processats sense gluten (galetes, brioixeria…) pot provocar les mateixes deficiències en micronutrients i fibra, diabetis tipus 2 i augment de pes que una dieta amb gluten que els inclogui. És a dir, no depèn de la quantitat de gluten.
A més, omplir el carret de la compra amb productes sense gluten té un cost econòmic més elevat.
Per tant, des del departament de nutrició de ServiDigest apostem per una alimentació saludable, suficient i adaptada a cada pacient retirant el gluten de l’alimentació només quan està justificat.
Bibliografia
Niland B, Cash B. Health benefits and adverse effects of a gluten-free diet in non-celiac disease patients.
Gastro & Hepat 2018 Febrer; 14 (2): 82-91
Document d’actualització de la Guia de Pràctica Clínica sobre la síndrome de l’intestí irritable.
Associació Espanyola de Gastroenterologia.