El pa és present en l’alimentació de moltes persones, però no hauria de desplaçar altres aliments de la dieta com a vegetals, fruites, llegums, fruita seca, etc.
Com sé quin pa triar?
Tipus de pa
Trobarem pa blanc, integral, muticereals, de llavors (gira-sol, carabassa, sèsam), en barra, de motlle, en panets, biscotes, de sègol, de blat negre, sense gluten, etc.
En l’últim informe de consum del govern d’Espanya del 2016 es descriu que les llars empren un 5,49% de la seva despesa en alimentació en pa. El més consumit és el pa fresc blanc, encara que ha sofert un descens des de 2008. Darrere va el consum de pa industrial i després segueix el pa integral fresc.
El pa integral
Normalment quan la gent tria pa integral, el fa pensant que és més saludable. El pa integral aporta més valor nutricional, sobretot per la vitamina B i minerals presents en el segó, per portar el gra sencer. A més la fibra alenteix l’absorció del sucre, per la qual cosa no augmenten els nivells de sucre en sang d’igual manera.
El pa integral és cereal integral 100%, aigua, sal i llevat o massa mare. Pot ser de qualsevol cereal sense refinar. Si no porta 100% farina integral i a més conté ingredients com: farines refinades, sucre, segó, olis vegetals, sèmoles, fibres, espesants, estabilitzants, emulgents, entre altres, ens anem allunyant cada vegada més del pa integral.
Recorda que en l’etiqueta apareixen els ingredients per ordre decreixent, per tant la farina integral hauria de ser el primer ingredient i hauria d’estar en gran percentatge.
Cal llegir l’etiquetatge i no deixar-nos guiar per la publicitat, ni per la denominació del producte ni molt menys pel color del pa.
En fleques amb obrador propi encara es troba pa amb els ingredients que hem comentat i amb massa mare. D’altra banda, en els supermercats és difícil trobar un pa integral de qualitat, ja que el pa de qualitat és més perible i no és compatible amb les grans superfícies. A vegades aquests aprofiten per a afegir un altre tipus de cereals més foscos o llavors per a donar un valor de qualitat nutricional. Les llavors poden ser interessants, però no hem de perdre de vista quin tipus de pa acompanyen.
Quant al format, encara que el més comú és consumir pa de barra integral, es pot trobar de motlle o panets de qualitat, sigui blanc o integral, no fa falta recórrer al comercial.
Si ens preocupa la conservació del pa, per a mantenir les característiques organolèptiques, es pot congelar i anar descongelant segons el consum i també es pot torrar.
De no ser celíac o intolerant al gluten, no has de triar necessàriament les versions sense aquesta proteïna.
Per als intolerants al gluten hi ha cereals dels quals es troba pa de qualitat: blat negre, fajol o quinoa. Hi ha diferents marques comercials que opten per farina de blat de moro, fajol, quinoa o castanya o fècula de patata, però sovint aquestes aporten múltiples ingredients com: olis vegetals, sucre, xarop d’arròs, estabilitzants, gasificants, correctors d’acidesa, emulgents, conservadors, aromes i antioxidants entre altres.
Pa casolà
Si encara no saps quin triar pots provar de crear el teu propi pa a casa.
Aquí et presentem una recepta, com fer pa casolà:
Ingredients
– 500 grams de farina integral de blat.
– 10 grams de llevat en pols i seca o 15 grams de llevat fresc.
– 2 culleretes del cafè de sal.
– 1 cullerada per a postres d’oli d’oliva.
– 300 ml d’aigua tèbia.
Preparació del pa casolà
Col·locar en un recipient la farina integral i afegir la sal, barrejar i col·locar en el centre el llevat, l’oli d’oliva i anar incorporant l’aigua.
Una vegada es tinguin els ingredients, pastar fins a obtenir una massa homogènia.
Deixar reposar en un lloc càlid fins que la massa dupliqui el seu volum.
Després, pressionar lleument amb la punta dels dits i tornar a pastar fins que quedi una massa tendra i llisa.
Donar la forma que es vulgui i posar en un recipient per a forn per a deixar que pugi novament, fins que dupliqui el seu volum.
Posteriorment enfornar en forn fort durant 25-30 minuts. Es poden afegir llavors o empolvorar farina per a adornar.