• Inici
  • Inici
  • Clínica ServiDigest
  • Unitat d’Endocrinologia i Nutrició
  • Localització i Contacte
  • Contacte
facebook
twitter
youtube
email
Dèficit de Vitamina B12
Alimentació en Malaltia inflamatòria intestinal
Com actua la melatonina en l’organisme?
Ashwagandha o Withania somnifera
Alimentació i cicle menstrual
És cert que l’obesitat augmenta el risc de patir infertilitat?
Influència de l’alimentació en l’hipotiroïdisme i hipertiroïdisme
Què és la Civada?
Receptes fàcils per a cuinar amb verdures
Recomanacions dietètiques per a Diverticulosis i Diverticulitis
Què aporten les espècies a la meva dieta?
Cuidar el sistema immune
Mètode del plat saludable
Els millors greixos per a cuinar i per què no has de témer a l’oli de coco
Compra saludable
Fruits vermells
Intolerància a la histamina i dèficit de l’enzim DAO
Dietes vegetarianes i veganes: tendència o salut?
Recursos electrònics per a menjar millor
Llevat d’arròs vermell, realment funciona?
  • Inici
  • Nutrició
  • Receptes
  • Recomanacions
  • Tractaments d’Obesitat
  • Contacte
  • caCatalà
    • esCastellano

El pa

nutricio
Sense comentaris

El pa és present en l’alimentació de moltes persones, però no hauria de desplaçar altres aliments de la dieta com a vegetals, fruites, llegums, fruita seca, etc.

Com sé quin pa triar?

Tipus de pa

Trobarem pa blanc, integral, muticereals, de llavors (gira-sol, carabassa, sèsam), en barra, de motlle, en panets, biscotes, de sègol, de blat negre, sense gluten, etc.

En l’últim informe de consum del govern d’Espanya del 2016 es descriu que les llars empren un 5,49% de la seva despesa en alimentació en pa. El més consumit és el pa fresc blanc, encara que ha sofert un descens des de 2008. Darrere va el consum de pa industrial i després segueix el pa integral fresc.

El pa integral

Normalment quan la gent tria pa integral, el fa pensant que és més saludable. El pa integral aporta més valor nutricional, sobretot per la vitamina B i minerals presents en el segó, per portar el gra sencer. A més la fibra alenteix l’absorció del sucre, per la qual cosa no augmenten els nivells de sucre en sang d’igual manera.

El pa integral és cereal integral 100%, aigua, sal i llevat o massa mare. Pot ser de qualsevol cereal sense refinar. Si no porta 100% farina integral i a més conté ingredients com: farines refinades, sucre, segó, olis vegetals, sèmoles, fibres, espesants, estabilitzants, emulgents, entre altres, ens anem allunyant cada vegada més del pa integral.

Recorda que en l’etiqueta apareixen els ingredients per ordre decreixent, per tant la farina integral hauria de ser el primer ingredient i hauria d’estar en gran percentatge.

Cal llegir l’etiquetatge i no deixar-nos guiar per la publicitat, ni per la denominació del producte ni molt menys pel color del pa.

En fleques amb obrador propi encara es troba pa amb els ingredients que hem comentat i amb massa mare. D’altra banda, en els supermercats és difícil trobar un pa integral de qualitat, ja que el pa de qualitat és més perible i no és compatible amb les grans superfícies. A vegades aquests aprofiten per a afegir un altre tipus de cereals més foscos o llavors per a donar un valor de qualitat nutricional. Les llavors poden ser interessants, però no hem de perdre de vista quin tipus de pa acompanyen.

Quant al format, encara que el més comú és consumir pa de barra integral, es pot trobar de motlle o panets de qualitat, sigui blanc o integral, no fa falta recórrer al comercial.

Si ens preocupa la conservació del pa, per a mantenir les característiques organolèptiques, es pot congelar i anar descongelant segons el consum i també es pot torrar.

De no ser celíac o intolerant al gluten, no has de triar necessàriament les versions sense aquesta proteïna.

Per als intolerants al gluten hi ha cereals dels quals es troba pa de qualitat: blat negre, fajol o quinoa. Hi ha diferents marques comercials que opten per farina de blat de moro, fajol, quinoa o castanya o fècula de patata, però sovint aquestes aporten múltiples ingredients com: olis vegetals, sucre, xarop d’arròs, estabilitzants, gasificants, correctors d’acidesa, emulgents, conservadors, aromes i antioxidants entre altres.

Pa casolà

Si encara no saps quin triar pots provar de crear el teu propi pa a casa.

Aquí et presentem una recepta, com fer pa casolà:

Ingredients

– 500 grams de farina integral de blat.
– 10 grams de llevat en pols i seca o 15 grams de llevat fresc.
– 2 culleretes del cafè de sal.
– 1 cullerada per a postres d’oli d’oliva.
– 300 ml d’aigua tèbia.

Preparació del pa casolà

Col·locar en un recipient la farina integral i afegir la sal, barrejar i col·locar en el centre el llevat, l’oli d’oliva i anar incorporant l’aigua.

Una vegada es tinguin els ingredients, pastar fins a obtenir una massa homogènia.

Deixar reposar en un lloc càlid fins que la massa dupliqui el seu volum.

Després, pressionar lleument amb la punta dels dits i tornar a pastar fins que quedi una massa tendra i llisa.

Donar la forma que es vulgui i posar en un recipient per a forn per a deixar que pugi novament, fins que dupliqui el seu volum.

Posteriorment enfornar en forn fort durant 25-30 minuts. Es poden afegir llavors o empolvorar farina per a adornar.

¿Te ha gustado este artículo? También te pueden interesar...

  • Dieta sense glutenDieta sense gluten
  • Celiaquia. ¿I ara què?Celiaquia. ¿I ara què?
  • El plaer d’assaborirEl plaer d’assaborir
Sobre l'autor

Segueix-nos a Facebook

Facebook

Vine a Clínica ServiDigest

Si vols una visita amb el nostre equip d'Endocrinologia i Nutrició truca'ns al 93 415 34 64 o reserva la teva cita online.

Tens mútua de salut? Aquí pots consultar si col·laborem amb ella.

Si no disposes d'assegurança, o vols una visita com a privat, pots comprar online:
  • Visita amb especialista en nutrició i dietètica  per 60€.
  • Visita amb especialista en endocrinologia per 90€.

Contacta amb nosaltres

Clínica ServiDigest

A nutricio.es parlem de…

alimentació ansietat antioxidants aprimar beneficis cereals colesterol consells Dieta Dieta Sana dieta sense gluten Edulcorante Edulcorants emocions exercici físic fermentació fermentats fruita gana gana emocional gelats gluten granissats Ingesta diària admissible llibres nutricio obesitat oli d'oliva ous planificar menú Plat saludale probiòtics proteïnes receptes receptes saludables sal salud salut salut intestinal selenio sobrepès Soja verdura Vitamina D vitamines

Últims articles de nutricio.es

  • Alimentació en Malaltia inflamatòria intestinal
  • Com actua la melatonina en l’organisme?
  • Dèficit de Vitamina B12
  • Ashwagandha o Withania somnifera
  • Alimentació i cicle menstrual

¿Coneixes la Hidroteràpia de Còlon?

banner

Visita les instal·lacions de ServiDigest

banner

Últims articles

  • Alimentació en Malaltia inflamatòria intestinal
  • Com actua la melatonina en l’organisme?
  • Dèficit de Vitamina B12
  • Ashwagandha o Withania somnifera
  • Alimentació i cicle menstrual

ServiDigest

  • Aparato digestivo
  • Balón intragástrico
  • Coloproctología
  • Endocrinología
  • Endoscopia digestiva
  • Hidroterapia de colon
  • Pruebas funcionales digestivas
  • Català
    • Castellano
nutricio.es - Avís legal - Política de privacitat - Política de cookies
Aquesta web pertany a Clínica ServiDigest. Desenvolupada per Gesmerval
Gestionar el consentimiento de las cookies
Utilitzem cookies pròpies i de tercers amb finalitats analítiques i per mostrar publicitat personalitzada basada en un perfil elaborat a partir dels seus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades). Per a més informació, consulteu la nostra Política de cookies. Podeu acceptar, rebutjar o configurar les cookies prement alguns dels botons següents
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o l'accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístiques. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per crear perfils d'usuari per enviar publicitat, o per rastrejar l'usuari en una web o en diverses webs amb finalitats de màrqueting similars.
Manage options Manage services Manage vendors Read more about these purposes
Configurar preferències
{title} {title} {title}