L’artritis reumatoide (AR) és una malaltia autoimmune crònica, en la qual el sistema immunitari ataca per error a l’organisme sa. Es caracteritza per l’afectació en les articulacions i teixits circumdants. Això genera inflamació articular, dolor i possible mal en l’articulació.
A més es presenten símptomes generals inespecífics i molt variables segons la persona, com a cansament, sensació de malestar, inapetència, pèrdua de pes i manifestacions extraarticulars (cutànies, cardíaques, pulmonars, oculars, etc.).
Les característiques clíniques de l’artritis reumatoide justifiquen que s’abordi de manera multidisciplinària, dins de la qual s’inclou la intervenció nutricional.
Els components de la dieta poden interferir en el procés inflamatori i poden actuar com a coadjuvants en el tractament de l’AR.
Recomanacions dietètiques per a l’artritis reumatoide
• Seguir un patró de Dieta Mediterrània, caracteritzat per un alt contingut de fruites, vegetals, llegums, cereals integrals i grasses monoinsaturades (oli d’oliva), un contingut moderat de peix i carns blanques i un contingut baix de productes lactis i carn vermella. Aquesta dieta és rica en antioxidants com la vitamina C i E, carotenoides i polifenols.
• Reduir el consum de sucres simples per la seva repercussió en l’augment de la inflamació.
• Controlar la qualitat de les fonts de greixos de la dieta. Prioritzar el consum d’oli d’oliva verge extra que té propietats antiinflamatòries i antioxidants. S’han vist uns certs efectes terapèutics de l’oli d’oliva en persones amb AR. També hi ha nombrosos estudis que posen de manifest els beneficis clínics dels àcids grassos omega-3, presents en peix blau i fruita seca. Fins i tot s’ha demostrat que redueix el dolor, rigidesa matutina, el nombre d’articulacions inflamades i es redueix l’activitat de l’artritis reumatoide. D’altra banda, s’ha d’evitar el consum de greixos saturats, presents en les grasses animals i processaments (galetes, brioixeria, embotits, productes processats, aliments precuinats…), ja que fan augmentar la inflamació.
• És necessari suplementar amb vitamina D quan la persona presenta mancances. En un assaig clínic liderat per Brohult et al, al cap d’un any suplementant amb calcifediol, es va evidenciar un efecte positiu en l’activitat d’artritis reumatoide en pacients deficitaris en vitamina D.
• Pot ser beneficiós eliminar el consum de cafè en aquells pacients en tractament amb metotrexat per la disminució en l’eficàcia del tractament.
• No hi ha estudis concloents sobre la suplementació amb vitamines del grup B, seleni, vitamina A, vitamina C. Si s’està en tractament amb metotrexat (antagonista del folat) pot ser necessari suplementar amb àcid fòlic. També s’ha de valorar el possible dèficit de vitamina B12.
• S’ha demostrat que l’activitat física no perjudica l’artritis reumatoide i pot tenir beneficis addicionals. Es recomana combinar exercicis aeròbics amb exercicis de força muscular assessorats per un especialista. L’activitat física ha de ser de baix impacte per a evitar el dolor i les lesions musculoesquelètiques, com a ioga o taitxí.
Consell
Uns hàbits de vida saludables, excloent el tabac i l’alcohol, portant una alimentació adaptada, juntament amb un bon descans i una bona gestió de l’estrès poden reduir el número i gravetat dels brots.
Si vostè pateix artritis reumatoide, pot acudir a Clínica ServiDigest, on l’assessorarem amb un pla d’alimentació adaptat.