A causa de la tendència de la població per reduir les calories de la dieta, s’ha incrementat la demanda d’aliments baixos en sucres, sal o greixos per prevenir l’obesitat. Amb això, l’oferta i l’ús d’edulcorants s’ha ampliat i està guanyant posicions en les prestatgeries del supermercat.
Què diu la ciència sobre els edulcorants?
L’Organització Mundial per a la Salut (OMS) està desenvolupant una guia per a l’ús d’edulcorants no nutritius per a adults i nens basada en l’evidència científica.
Al gener de 2019 s’ha publicat una metaanàlisi al British Medical Journal (BMJ) encarregat per l’OMS. L’objectiu de l’estudi era avaluar l’associació entre la ingesta d’edulcorants no nutritius i diferents condicions de salut en persones sanes, amb sobrepès o obesitat i tant en adults com en nens.
L’article destaca que els edulcorants utilitzats en els aliments han estat declarats com a segurs per al consum, en nivells per sota de la ingesta diària admissible (IDA). A la taula 1, adaptada de l’estudi, es mostren les diferents IDA definides per les diferents autoritats.
Taula 1. Ingesta diària admissible (IDA) per als edulcorants definida per les diferents autoritats mundials.
* JECFA (Joint Food and Agriculture Organization of the United Nations / WHO Expert Committee on Food Additives. EFSA (European Food Safety Authority), US FDA (United States Food and Drug Administration)
En aquest estudi no s’han trobat evidències significatives que aquests compostos no calòrics o hipocalòrics tinguin efectes beneficiosos en la salut més enllà d’una lleugera pèrdua de pes a curt termini en pacients obesos. No s’han vist troballes significatives en pacients amb normopès. S’ha estudiat si podria haver alguna associació entre els edulcorants i la millora d’algunes patologies com la diabetis i el control glucèmic, la hipertensió o càncer però no van trobar resultats significatius. Tampoc s’ha establert una relació estadísticament significativa entre els edulcorants i la ingesta energètica, gana ni la conducta alimentària.
En el mateix article relaten que tampoc hi havia proves consistents d’impactes negatius destacables per a la salut.
Com puc reduir el consum de sucre o edulcorants?
La idea seria consumir els aliments amb el seu sabor natural, sense necessitat d’endolcir. Una bona manera d’adaptar-nos a aquest gust, és reduint progressivament el consum d’edulcorants o per anar educant al nostre paladar.
D’altra banda, dins d’unes pautes de dieta saludable hi ha múltiples opcions dolces per si ens ve de gust en un determinat moment. Per exemple: fruita, iogurt amb fruita trossejada, batuts de fruites i / o verdures, compotes casolanes sense sucres afegits, fruites deshidratades o dessecades, farinetes o porridge de civada amb fruita.
Tot i així, si encara vols endolcir les infusions, llet, begudes vegetals o iogurts, etc pots utilitzar aroma de vainilla, espècies com anís o canyella en pols, cacau entre d’altres.
Prova les diferents opcions i explica’ns amb quin et quedes.