La composició corporal es refereix a la suma de tots els compartiments corporals que formen el cos humà: greix, músculs, proteïnes minerals, ossi i aigua corporal.
Mètodes de mesurament de composició corporal
Des de fa més de 25 anys la tècnica de mesurament de composició corporal més utilitzada pels professionals sanitaris en medicina, nutrició, recerca i fitness és la coneguda internacionalment, per les seves sigles en anglès, BIA, (Bioelectrical Impedance Analysis). En castellà, Anàlisi d’Impedància Bioelèctrica.
La seva gran utilització es deu al fet que es tracta d’una tècnica no invasiva, molt fiable, fàcil de realitzar, còmoda, econòmica, i per això a l’abast de tots els professionals de l’àrea de la salut, esport i recerca que necessiten conèixer els compartiments corporals d’un subjecte o d’una població de manera senzilla i immediata.
Què és la Impedància Bioelèctrica?
La BIA és una tècnica de mesurament indirecte on s’aplica un corrent elèctric específic en el cos humà mitjançant 4 o 8 elèctrodes. La impedància corporal s’obté a partir de 2 components: la resistència i la reactància. La resistència representa la resistència dels teixits al pas d’un corrent elèctric, mentre que la reactància és la capacitat d’emmagatzematge d’energia de les cèl·lules.
Els elèctrodes envien un corrent elèctric segur, de molt baix voltatge i intensitat per tot el cos, actuant l’aigua corporal com a element conductor i la resistència i la reactància que ofereix el fluid al pas d’aquest corrent és mesurada per l’impedanciòmetre.
Per tant, la BIA permet l’estimació de l’aigua corporal total (ACT) i, a partir de les constants d’hidratació dels teixits, s’obté la massa lliure de greix (MLG), aconseguint per derivació, la proporció de massa de greix (MG).
Bioimpedancia inicial i seguiment
És altament recomanable realitzar un seguiment de la composició corporal a l’hora de seguir algun pla específic d’alimentació ja sigui per a pèrdua de pes, pèrdua de greix corporal, guany de pes o guany de massa muscular per a dur a terme un correcte control i poder adaptar tant les pautes d’alimentació, com l’exercici per a obtenir els objectius desitjats.
Per a això, s’aconsella realitzar una bioimpedància inicial abans d’adaptar una pauta d’alimentació i exercici per a recollir els valors inicials de composició corporal i a partir d’aquí valorar una dieta adaptada a les característiques individuals i valors de composició corporal.
Una vegada establertes les pautes inicials, s’aconsellen fer bioimpedàncies de control periòdicament per a revisar si s’estan complint els objectius i en cas contrari adaptar tant les pautes d’alimentació com l’exercici per a aconseguir els mateixos.
Paràmetres de composició corporal
La BIA fa un informe exhaustiu de la composició corporal on apareixen els diferents compartiments corporals que es descriuen a continuació, a més d’altres paràmetres que complementen la correcta interpretació dels resultats.
Aigua Corporal Total
L’aigua corporal és el pes total dels líquids en el cos humà. L’aigua juga un paper fonamental en molts dels processos del cos i es troba en cada cèl·lula, teixit i òrgan. Mantenir un percentatge d’aigua corporal total saludable assegurarà que el cos funcioni efectivament i reduirà el risc de desenvolupar problemes de salut associats. El nivell d’aigua del cos fluctua naturalment durant el dia i la nit i tendeix a ser més baix a primera hora del matí, ja que no es pren líquid durant el somni i la suor redueix els nivells generals de líquid. Ingerir menjars abundants, beure alcohol, menstruar, malalties, fer exercici i banyar-se pot causar variacions en la hidratació.
Com a orientació, els rangs de percentatge d’aigua corporal total mitjà per a un adult sa són:
- Dones: 45-60% del pes total
- Home: 50-65% del pes total
- Esportistes: > 70-75% del pes total
Massa de greix
La massa de greix és el pes total del greix en el cos. El greix corporal és vital per a les funcions corporals bàsiques, com la regulació de la temperatura corporal, l’emmagatzematge de vitamines i l’amortiment de les articulacions. No obstant això, l’excés de greix juga un paper perjudicial i es relaciona amb l’augment de risc de patir malalties. Reduir, per tant, els nivells excessius de greix corporal reduirà el risc d’unes certes afeccions mèdiques, com a pressió arterial alta, malalties cardíaques, vessaments cerebrals, diabetis i alguns tipus de càncer, entre altres.
Greix visceral
El greix visceral és el greix que es troba en la cavitat abdominal interna, darrere de la caixa toràcica i que envolta els òrgans vitals en l’àrea del tronc (abdominal). La recerca mostra que fins i tot si el pes i el greix corporal total romanen constants, a mesura que s’envelleix la distribució del greix és més probable que es traslladi a l’àrea del tronc, especialment en homes de mitjana edat i en dones, després de la menopausa. És important promocionar nivells saludables de greix visceral per a reduir el risc d’unes certes afeccions cròniques i malalties com a pressió arterial alta, malalties cardiovasculars, alguns tipus de càncer i diabetis tipus 2.
Valors de Massa de Greix Recomanats en adults segons edat i sexe
Massa muscular/ magra
Indica el pes del múscul en el cos. La massa muscular total inclou els músculs esquelètics, els músculs llisos (com els músculs cardíacs i digestius) i l’aigua continguda en aquests músculs. El múscul juga un paper rellevant, ja que actua com el “motor” del cos en el consum d’energia (aliments i líquids). A mesura que augmenta la massa muscular, augmenta també el consum d’energia que accelera la taxa metabòlica basal, la qual cosa afavoreix la reducció de greix corporal total i fomenta la pèrdua de pes de manera saludable.
Mineral ossi
El paràmetre mineral ossi es refereix a la quantitat de mineral ossi del subjecte segons el pes total.
Les persones que sofreixen d’osteoporosis o baixa densitat òssia a causa d’edat avançada, edat primerenca, embaràs, tractament hormonal o altres causes, poden no obtenir estimacions precises de la seva massa òssia.
< 50 | 50 kg / 75 kg | > 75 kg |
1,95 kg | 2,40 kg | 2,95 kg |
< 65 | 65 kg / 95 kg | > 65 kg |
2,66 kg | 3,29 kg | 3,69 kg |
Angle de fase
Es considera un marcador de salut, ja que actua com un indicador directe de la integritat i qualitat cel·lular. En condicions de malaltia, inclosa la malnutrició, l’angle de fase és inferior a la normalitat, i augmenta quan millora l’estat clínic del pacient. S’obté mitjançant els resultats BIA de reactància i resistència i està relacionat amb la qualitat i quantitat de massa muscular.
Tals compartiments i els seus possibles desequilibris respecte als valors recomanats són clau en l’estat de bona salut.
Indicacions per a la realització de la BIA
S’han de respectar les següents normes per a la correcta realització de la BIA:
- No prendre líquids (inclou aigua i cafè) ni sòlids 4 hores abans de la prova.
- No consumir alcohol 24 hores abans de la prova.
- No realitzar cap exercici físic quatre hores abans de la prova.
- No fer la prova immediatament després d’haver-se aixecat. S’aconsella deixar passar unes 2 hores perquè els líquids es reparteixin normalment.
- No prendre medicació diürètica 7 dies abans de la prova.
- Fer preferentment l’anàlisi fora del cicle menstrual i del període immediatament anterior o posterior.
- Retirar els objectes metàl·lics (joies, rellotge, etc.) per a evitar interferències.
- Evitar l’ús de cremes hidratants en mans i peus abans de l’anàlisi.
- No s’ha de realitzar la BIA en cas de tenir instal·lat un marcapassos o un altre implant mèdic.
- No es recomana fer la BIA en dones embarassades a causa dels canvis constants corporals, hormones i hidratació que no realitzarien una correcta interpretació de composició corporal.