Quin paper juga l’alimentació en l’aparició de l’acne?
L’alimentació saludable és aquella que permet aconseguir i mantenir un funcionament òptim de l’organisme, conservar, restablir la salut o disminuir el risc de patir malalties.
La pell és l’òrgan més gran del nostre cos i reflecteix el dèficit de proteïnes, vitamines i minerals. Encara que la higiene i els factors hormonals són els principals relacionats, l’alimentació juga un paper important en l’aparició de l’acne. Alguns aliments desencadenen una resposta hormonal que pot tenir conseqüències no desitjables per a la pell.
L’acne és una patologia molt estesa de la pell, en la qual el sèu produït per les glàndules sebàcies queda atrapat en el fol·licle dels porus.
En 2012 un estudi prospectiu va demostrar que la dieta Mediterrània té un paper protector enfront de l’origen de l’acne. El fet de menjar verdures, fruites, fruita seca, predominantment cereals integrals prevé la producció de sèu.
L’evidència científica mostra que una gran ingesta de sucres simples, promou l’aparició d’acne. El fet de reduir el sucre de la dieta és una pràctica duta a terme des de fa molt temps com a prevenció de l’aparició de l’acne. Per tant, és recomanable portar una dieta amb baix consum de sucres simples, ja que les persones que sofreixen acne tenen una intolerància parcial al sucre.
A més s’ha estudiat el paper de l’índex glucèmic dels aliments. Els aliments rics en sucres simples o major índex glucèmic (galetes, dolços, brioixeria, farines refinades, sucs, refrescos…) van ser relacionats amb major aparició d’acne, per l’increment en la producció de sèu. Per tant, per a reduir l’acne s’optarà per una dieta rica en aliments integrals, llegums, verdures i s’evitessin els aliments processats. Un estudi australià, publicat per Robyn N. Smith va comprovar que aquells individus amb una dieta de baixa càrrega glucèmica tenien menor gravetat en la seva acne.
A part dels dolços, també la llet es relaciona amb major aparició de l’acne. Segons l’estudi publicat en 2016 per Caroline L. LaRosa, sobretot, la llet desnatada, pels precursors hormonals que contribueixen a la producció de sèu. I d’aquí, que també la xocolata estigui estretament associat amb l’acne. No pel cacau, sinó per la llet que pugui portar o el sucre afegit.
Cada dia són més nombrosos els suplements per a tractar l’acne. En un estudi realitzat en 2014, van provar els àcids grassos omega-3, presents en els olis de peix i àcid γ-linoleic present en l’oli de borratja, com a tractament. L’objectiu de l’estudi era comprovar l’eficàcia de l’omega-3 en el tractament de l’acne. En l’estudi coreà publicat per Jae Yoon Jung l’es va confirmar una millora clínica.
No solament l’alimentació prevé l’aparició de l’acne, sinó que contribueix a una bona salut de la pell. El col·lagen, que és la proteïna que constitueix la dermis, necessita vitamina C per a la seva formació. Per això, un dèficit de proteïnes o vitamina C pot portar a una alteració de la pell. Múltiples micronutrients com el zinc, el iode o vitamines E, A, complex B s’estan relacionant amb la reducció de l’acne, pel seu efecte antiinflamatori, encara que no hi ha evidència científica clara. Encara falten estudis per a esclarir aquest tema.
Per tant, les recomanacions dietètiques generals per a reduir l’aparició de l’acne són seguir un patró alimentari de Dieta Mediterrània, on predominin les verdures, fruita fresca, llegum, arròs, pa i pasta integrals, carn blanca (pollastre, gall dindi o conill), peix blanc i blau i fruita seca. A més de reduir el consum de sucres simples com a postres dolces, refrescos, brioixeria, farines refinades, etc.
Per a cuidar la pell, no oblidis cuidar la teva alimentació.