• Inici
  • Inici
  • Clínica ServiDigest
  • Unitat d’Endocrinologia i Nutrició
  • Localització i Contacte
  • Contacte
facebook
twitter
youtube
email
Cuidar el sistema immune
Els millors greixos per a cuinar i per què no has de témer a l’oli de coco
Compra saludable
Fruits vermells
Intolerància a la histamina i dèficit de l’enzim DAO
Dietes vegetarianes i veganes: tendència o salut?
Recursos electrònics per a menjar millor
Dejuni intermitent: manipulant els temps en menjar
Llevat d’arròs vermell, realment funciona?
Comparativa de begudes vegetals
Omple la teva nevera amb aliments saludables
Recomanacions per malaltia celíaca
Gingebre
Probiòtics als iogurts: són els mateixos al iogurt de vaca i al iogurt de soja?
Què sabem dels llegums?
Mindfulness eating
Coaching nutricional
Recursos electrònics per portar un estil de vida més actiu
Els ous són dolents pel colesterol?
Celiaquia. ¿I ara què?
  • Inici
  • Nutrició
  • Receptes
  • Recomanacions
  • Tractaments d’Obesitat
  • Contacte
  • caCatalà
    • esCastellano

Mindfulness eating

Nutricio.es
Sense comentaris
alimentació, ansietat, consciència plena, mindfulness eating, sacietat

mindfulness eating

Què és el Mindfulness eating?

És l’art de tenir plena consciència a l’hora de menjar, és a dir, enfocar la consciència plenament al que està succeint aquí i ara.

Beneficis

  • La pràctica de menjar conscientment pot ajudar-te a canviar els hàbits i pensaments automàtics, per així, aprendre a identificar el sentiment de quan hem de menjar per gana o necessitat, i identificar quan estem tips.
  • Identificar patrons d’ingesta, sobre com prenem les decisions sobre quins aliments menjar, com i quan.
  • Gaudir del menjar sense remordiments.
  • Deixar d’utilitzar els aliments com anestèsics emocionals contra l’estrès, la tristesa, el nerviosisme, i fins i tot per avorriment.
  • Aprendre a menjar per viure i no viure per menjar.
  • Trencar la inèrcia de menjar de forma impulsiva.

Estratègies per a una alimentació conscient

1. Quan tinguis desitjos o ganes de menjar, pregunta’t a tu mateix / a, si hi ha gana física de menjar.

Si la resposta és no, pensa si hi ha alguna cosa que t’estigui preocupant, angoixant o entristint, i tracta de resoldre aquests problemes d’una altra manera:

  • Beu un got d’aigua freda i espera 10 minuts
  • Truca a un amic/a
  • Surt a caminar
  • Medita, llegeix un llibre, o escriu els teus pensaments
  • Escolta música
  • Planifica les teves vacances
  • Fes una dutxa d’aigua calenta

La intenció és distreure la ment del disconfort emocional en aquell moment.

2. Evita menjar per inèrcia

Cal escoltar les nostres sensacions internes, de fam física, i no per horari (“és l’hora de menjar”) o per costum.

3. Menja assegut, en un lloc tranquil i sense distraccions

Fins i tot si és un berenar. Evita menjar davant els dispositius electrònics (televisió, telèfon mòbil o ordinador), perquè així estiguis més en contacte amb tu i les teves sensacions, i aprenguis a gaudir del que estàs ingerint i siguis conscient de la quantitat necessària.

4. Beu aigua abans de cada àpat

Contribueix a reduir l’ansietat, ja que augmenta la sensació de sacietat. A part, és recomanable mantenir-se hidratat durant el dia, bevent almenys 1,5 litres de líquid al dia, ja que a vegades no aconseguim distingir entre gana i set.

5. Utilitza plats petits

Així podràs experimentar la sensació visual de tenir el plat ple i de controlar les proporcions. Si en acabar, contínues amb gana, has de prendre la decisió de forma conscient de voler repetir, i espera almenys 5 minuts abans de fer-ho.

6. Menja a poc a poc

Dedica almenys 20 a 30 minuts a l’hora de dinar, a més, procura ser l’últim a acabar el plat, si estàs envoltat d’altres persones. Solem ingerir menys quantitat quan ho fem de forma pausada.

7. Deixa anar els coberts entre cada mos

Aquesta acció ajuda a controlar les ànsies per menjar ràpid i de forma automàtica. Et permet dedicar més temps a mastegar millor els aliments, a assaborir-los, a notar la seva textura, a fer més fàcil la digestió, i finalment, detectar la sensació de sacietat per decidir quan acabar.

8. Prova de deixar una mica de menjar al plat

No tenim l’obligació d’acabar-ho tot, d’aquesta forma és possible acostumar a la vista i al subconscient.

9. Menja per estar tip i no per quedar ple

Així limites la quantitat de calories que ingereixes, a més, t’evitarà molèsties digestives com pesadesa, gasos, reflux i distensió abdominal.

10. Atreveix-te a menjar de tot

És més important com menges, sent aquesta de forma conscient, que el que menges. Tenir aliments prohibits o restringits, augmenta la temptació o desig d’ingerir-los.

Identifica quin tipus de gana tens

GANA FÍSICA GANA EMOCIONAL
Se sent a l’estómac, amb una sensació de buit progressiva després d’unes hores de dejuni o menjar molt poc És sobtada, ocorre després d’una activació emocional i no es calma, pot ocórrer després d’haver menjat
Menjes per recarregar energies Comes per omplir un buit. Menjes per omplir el buit
Pot esperar Ha de saciar-te de seguida
Ets obert / a a diverses opcions d’aliments Ets selectiu al menjar amb ànsia per quelcom específic
Et sacia després d’uns 20-30 minuts menjant i genera benestar No et sacia tan fàcilment, deixa una pesadesa incomoda i genera culpa, vergonya o tristesa.

 

Dr. Jorge A. Otero Pareja
Especialista en Endocrinologia i Nutrició de Clínica ServiDigest
Col·legiat 50599 de Col·legi Oficial de Metges de Barcelona

¿Te ha gustado este artículo? También te pueden interesar...

  • Què he de saber si vull augmentar la massa muscular?Què he de saber si vull augmentar la massa muscular?
  • Compra saludableCompra saludable
  • El plaer d’assaborirEl plaer d’assaborir
Sobre l'autor

Segueix-nos a Facebook

Facebook

Vine a Clínica ServiDigest

Si vols una visita amb el nostre equip d'Endocrinologia i Nutrició truca'ns al 93 415 34 64 o reserva la teva cita online.

Tens mútua de salut? Aquí pots consultar si col·laborem amb ella.

Si no disposes d'assegurança, o vols una visita com a privat, pots comprar online:
  • Visita amb especialista en nutrició i dietètica  per 60€.
  • Visita amb especialista en endocrinologia per 90€.

Contacta amb nosaltres

Clínica ServiDigest

A nutricio.es parlem de…

5 al dia alimentació ansietat antioxidants aplicacions mobil apps exercici aprimar beneficis cereals coaching nutricional colesterol consciència plena consells Dieta Dieta Sana Edulcorants estil de vida actiu fermentats gingebre gluten greix greixos habitos saludables iogurt lactancia llegum llenties mindfulness eating nutricio obesitat peso saludable planificar menú podometre podometrom probiòtics proteïnes receptes sacietat salud salut sobrepès triglicèrids Valors nutricionals verdura vitamines

Últims articles de nutricio.es

  • Cuidar el sistema immune
  • Els millors greixos per a cuinar i per què no has de témer a l’oli de coco
  • Compra saludable
  • Fruits vermells
  • Intolerància a la histamina i dèficit de l’enzim DAO

¿Coneixes la Hidroteràpia de Còlon?

banner

Visita les instal·lacions de ServiDigest

banner

Últims articles

  • Cuidar el sistema immune
  • Els millors greixos per a cuinar i per què no has de témer a l’oli de coco
  • Compra saludable
  • Fruits vermells
  • Intolerància a la histamina i dèficit de l’enzim DAO

ServiDigest

  • Aparato digestivo
  • Balón intragástrico
  • Coloproctología
  • Endocrinología
  • Endoscopia digestiva
  • Hidroterapia de colon
  • Pruebas funcionales digestivas
  • Català
    • Castellano
nutricio.es - Política de privacidad
Esta web pertenece a Clínica ServiDigest. Desarrollada por Gesmerval