La diverticulosi o malaltia diverticular del còlon es caracteritza per presentar diverticles, petites hèrnies, en les parets del còlon. La incidència està augmentant en persones al voltant dels 45-50 anys. S’estima que prop de la meitat de les persones amb 60 anys seran propenses a sofrir-la.
Normalment la malaltia diverticular és asimptomàtica, encara que en alguns casos pot haver-hi dolor, distensió abdominal, flatulència o canvis en el trànsit intestinal (diarrea o restrenyiment). El seu diagnòstic sol produir-se en examinar el còlon mitjançant una sigmoidoscòpia, colonoscòpia o TAC.
La diverticulitis es desenvolupa quan els diverticles del còlon s’inflamen i infecten. Aquesta es manifesta amb dolor abdominal intens tipus còlic, febre, nàusees i vòmits. A vegades poden arribar a necessitar hospitalització i cirurgia.
Tant per a prevenir l’aparició de diverticles com per a evitar complicacions de diverticulitis agudes és important mantenir un estil de vida saludable, tenint un pes adequat, realitzant exercici físic moderat regular i evitant el tabac.
L’alimentació juga un paper important en el tractament de la diverticulosi:
Diverticulitis aguda
En cas de diverticulitis, es recomana seguir una dieta líquida 2-3 dies fins que els símptomes remetin i després anar progressant de dieta baixa en fibra a dieta alta en fibra.
Per a prevenir diverticulosis o en casos de diverticulosis no complicada
Per a prevenir l’aparició de diverticulosis es recomana seguir una pauta de dieta rica en fibra.
La fibra s’associa a l’augment del volum de la femta i major trànsit intestinal. Per la qual cosa no hi hauria augment de la pressió i, conseqüentment, es reduiria la possibilitat que la mucosa formés aquestes hèrnies en les àrees més febles del còlon.
Els principals grups d’aliments que tenen un contingut de fibra elevat són les fruites, les verdures, els cereals, els llegums i la fruita seca.
Hi ha dos tipus de fibra:
Fibra insoluble
La fibra insoluble és l’encarregada de donar forma i volum a la femta, accelera el trànsit i promou els moviments intestinals, evitant que hi hagi pressió en el còlon.
Fibra soluble
La fibra soluble es barreja amb els líquids formant un gel i donant-li viscositat a la femta. Alenteix el buidament gàstric i prolonga la sensació de sacietat. Per això, seguir una dieta alta en fibra s’associa a menys grassa abdominal i menor risc d’excés de pes i obesitat, que són factors de risc de diverticulosis. La fibra soluble és la fibra més fermentable, per tant, en alguns casos pot donar més simptomatologia digestiva com: flatulències, meteorisme, distensió i dolor abdominal.
Per a mantenir una alimentació rica en fibra s’ha de tenir en compte:
- Prendre un mínim de 2 peces de fruita al dia, prioritzant les que més fibra tinguin i amb pell, part on es troba la major quantitat de fibra.
- Consumir 2 racions de verdura al dia (crua o cuita) tant en el menjar com en els sopars: en forma d’amanida, verdura al forn, bullida, a la papillote, saltada, al microones…
- Menjar regularment llegum (més de 3 vegades a la setmana) com a llenties, cigrons, pèsols, soia, mongeta blanca… En forma d’amanida, humus, guisats, hamburguesa, en purés…
- Afegir diàriament a la nostra alimentació un grapat de fruita seca crua o torrada: nous, ametlles, festucs, avellanes…
- Donar preferència al consum de cereals en les seves versions integrals: pa integral, pasta o arròs integral, cereals de desdejuni integrals.
- Evitar un elevat consum de carns vermelles i embotits.
Encara que habitualment s’hagi recomanat no consumir fruita seca i llavors en pacients amb diverticulosis, l’evidència científica demostra que, no sols no és un factor de risc, sinó que té un efecte protector. Aquests contribueixen en augmentar el contingut total de fibra en l’alimentació.