Les vitamines del grup B es consideren micronutrients essencials per a innombrables processos metabòlics i reguladors necessaris per a la salut humana, servint com a cofactors utilitzats per centenars d’enzims que duen a terme funcions essencials com el metabolisme energètic, la síntesi d’ADN i proteïnes i altres funcions bàsiques.
Les vitamines són un grup de substàncies essencials per al correcte funcionament cel·lular, creixement i desenvolupament. Existeixen 13 vitamines essencials, de les quals 8 pertanyen a les vitamines del grup B.
Les vitamines del grup B pertanyen al grup de vitamines hidrosolubles, és a dir, són solubles en aigua i no s’emmagatzemen en el cos, excepte la vitamina B12 la qual es considera una excepció, ja que es pot emmagatzemar en el fetge durant un període llarg de temps. Els éssers humans no poden sintetitzar la majoria de les vitamines B i, per tant, s’han de consumir regularment en la dieta per a evitar mancances o deficiències en l’organisme. Les quantitats excessives d’aquestes vitamines, no obstant això, són excretades pel cos a través de l’orina.
Classificació de les vitamines del grup B i les seves característiques
Vitamina B1 o tiamina
Ajuda alguns enzims a funcionar correctament, ajuda a descompondre els sucres dels aliments i manté els nervis i el cor saludables.
Aliments que ho contenen: la carn de porc, la carn dels òrgans, les arbelles, els fesols i els cereals integrals.
La insuficiència de vitamina B1 pot causar una malaltia que es diu beriberi (una afecció caracteritzada per trastorns del cor, els nervis i els processos digestius).
Vitamina B2 o riboflavina
Ajuda a elaborar glòbuls vermells, ajuda alguns enzims a funcionar correctament i manté saludables la pell, les ungles i el cabell.
Aliments que ho contenen: la llet, els ous, l’ordi malteada, la carn dels òrgans, el llevat i les verdures de fulles.
La insuficiència de vitamina B2 pot causar anèmia (una afecció en la qual el nombre de glòbuls vermells està per sota del normal), ferides en la boca i problemes de la pell.
Vitamina B3 o niacina
Ajuda alguns enzims a funcionar correctament i ajuda al fet que la pell, els nervis i l’aparell digestiu es mantinguin saludables.
Aliments que ho contenen: les carns, els peixos, els cacauets, les fruites, els formatges i els vegetals.
La insuficiència de vitamina B3 pot causar una malaltia que es diu pel·lagra (una afecció caracteritzada per trastorns en la pell, els nervis i la digestió).
Vitamina B5 o àcid pantotènic
Ajuda a convertir els aliments que consumim en energia per al cos i protegeix les cèl·lules contra el mal dels peròxids.
Aliments que ho contenen: gairebé tots els aliments vegetals i animals (sobretot els cereals i fruita seca).
Vitamina B6 o piridoxina
Ajuda a mantenir sans els nervis i la pell, lluitar contra les infeccions, mantenir normals les concentracions de sucre en la sang, elaborar glòbuls vermells i fer que alguns enzims funcionin correctament.
Aliments que ho contenen: els cereals, els fesols, els pèsols, les nous, la carn bovina, la carn d’ocells, el peix, els ous i les bananes.
La insuficiència de vitamina B6 pot causar nafres en la boca i la llengua, i trastorns neurològics.
Vitamina B7 o B8 o biotina
Ajuda alguns enzims a descompondre substàncies del cos per a obtenir energia i ajuda al fet que els teixits es desenvolupin.
Aliments que ho contenen: el llevat, la llet sencera, la gemma d’ous i la carn dels òrgans.
La insuficiència de biotina pot causar trastorns en la pell, els nervis i els ulls.
Vitamina B9 o àcid fòlic o folato
Ajuda a elaborar glòbuls vermells.
Aliments que ho contenen: els pans integrals i els cereals, el fetge, les verdures, el suc de taronja, les llenties, els frijoles i el llevat.
La insuficiència d’àcid fòlic a vegades causa anèmia (una afecció en la qual el nombre de glòbuls vermells està per sota del normal), malalties del cor i els vasos sanguinis, i defectes en el cervell i la medul·la espinal en el fetus.
Vitamina B12 o cioanocobalamina o cobalamina
Ajuda a produir glòbuls vermells, ADN, ARN, energia i teixits, i mantenir sanes les cèl·lules nervioses.
Aliments que ho contenen: el fetge, la carn bovina, els ous, la carn d’ocells, els mariscos, la llet i els productes lactis.
La insuficiència de vitamina B12 pot causar uns certs tipus d’anèmia (afecció en què la quantitat de glòbuls vermells és inferior a la normal) i trastorns neurològics.
Menú tipus, ric en vitamines del grup B
Aliments | |
---|---|
Desdejuni | Torrada integral amb tomàquet i ous regirats |
Mig matí | Plàtan |
Dinar | Espinacs amb cigrons Pit de pollastre a la planxa amb pebrots Kiwi |
Berenar | Iogur natural amb 2-3 nous |
Sopar | Gaspatxo Salmó amb tires de carabassó a la planxa Iogur natural |