La dieta de gener està marcada per una voluntat que sigui lleugera per compensar el probable excés de les festes de Nadal. Tot i així, gener és un mes fred, per la qual cosa es requereix una alimentació que conforti i aporti sensació de plenitud.
Per aconseguir això buscarem aliments nutritius que tinguin poques calories, com les verdures, el peix o les carns blanques, i procurarem condimentar i cuinar de manera que es concentrin els sabors i s’aporti confort digestiu.
Les preparacions a base de sopes, brous i cremes són els plats estrella d’aquest mes, així com els plats únics de peix, verdures i patata o llegum guisats.
Les verdures d’aquesta temporada són les bledes, els espinacs, les carxofes, el bròquil, les cols i coliflor, les pastanagues i la remolatxa. I per fer amanida: les endívies, l’escarola, els tomàquets, el pebrot vermell i el cogombre.
De peixos podem trobar el bacallà, els musclos i escopinyes, les truites, el llobarro, el salmó, el pop i l’halibut.
Un exemple per dinar pot ser un guisat de pop amb porro, ceba i patata; plat únic guisat amb 1 cullerada d’oli per persona i condimentat amb all i llorer. Es pot acompanyar també amb una amanida d’escarola, tomàquet, pastanaga ratllada i nous.
Combinaríem amb aquest dinar un sopar amb una crema de pastanaga i gall dindi a la papillote. Cuinar a la papillote deixa més tendra la carn del gall dindi i permet que es cuini amb molt poc greix. Es pot condimentar amb mostassa o afegir llimona i pebre.
Els esmorzars amb muesli i alguna fruita de temporada com el caqui, les peres o pomes o taronges, i a les tardes incloure un liquat vegetal de poma i pastanaga o de remolatxa i pera. Ambdues opcions són baixes en greixos saturats i són altament nutritives.