El tractament inicial per al colesterol elevat consisteix en modificacions en l’estil de vida: Dieta baixa en greixos i realitzar activitat física freqüent de moderada-alta intensitat (150 minuts / setmana), per tal d’assolir una pèrdua de pes d’un 5 al 10% de l’inicial en els pacients amb sobrepès o obesitat.
No obstant això, molts individus no aconsegueixen els nivells de colesterol adequats malgrat les mesures prèvies, per la qual cosa es considera necessari l’ús del tractament farmacològic. Així mateix, en casos de prevenció secundària (pacients amb malaltia cardiovascular establerta) és imprescindible el tractament farmacològic.
El tractament farmacològic de primera línia són les estatines, que han demostrat en múltiples estudis ser un pilar fonamental en la reducció del risc cardiovascular. Entre els efectes secundaris més comuns d’aquest grup de fàrmacs, es reporten mal de cap i muscular, així com molèsties digestives. Donats aquests efectes secundaris, molts pacients pregunten si és possible substituir l’estatina pel llevat d’arròs vermell.
En aquest article ens centrarem en el llevat d’arròs vermell i el seu consum, amb l’objectiu de resoldre els dubtes més freqüents d’aquest producte.
Què és el llevat d’arròs vermell?
L’extracte de llevat d’arròs vermell és un nutricèutic amb efecte hipolipemiant (disminueix els nivells de colesterol). Es considera nutricèutic quan un producte es presenta com a alternativa farmacològica i a més aporta beneficis fisiològics. Malgrat que, en el moment actual, es manca d’una definició reguladora precisa.
D’on prové el llevat d’arròs vermell?
El llevat d’arròs vermell és un suplement alimentari d’origen asiàtic i forma part de la medicina tradicional xinesa. S’obté de la fermentació de l’arròs blanc amb el fong Monascus purpureus. Es troba conformada per diversos elements bioactius: monacolines, pigments, àcids orgànics, aminoàcids, esterols, citrina, en d’altres. D’aquests elements, destaquen les monacolines pel seu efecte hipolipemiant, especialment la monacolina K.
Què és la monacolina K i com actua?
La monacolina K és un component del llevat d’arròs vermell. És estructuralment (molecularment) idèntica a la lovastatina (primera estatina comercialitzada), però difereix en el perfil farmacocinètic i biodisponibilitat (absorció i nivells que aconsegueix en sang). El seu mecanisme d’acció és inhibir el HMG-CoA reductasa (un enzim que controla la producció de colesterol en fetge). Donada aquesta gran similitud entre les dues, hi ha controvèrsies pel que fa a considerar la monacolina K un “producte natural”.
Com d’eficaç és el llevat d’arròs vermell?
Un consum diari de 3-10 mg / dia de monacolina K durant 6-8 setmanes, redueix els nivells de colesterol LDL “colesterol dolent” entre un 15 a un 25% del valor inicial. Encara que, segons el preparat comercial, les dosis de monacolina K poden variar.
Puc substituir l’estatina (tractament farmacològic estàndard), per llevat d’arròs vermell?
No. No obstant això, les últimes guies clíniques suggereixen que pot ser utilitzat com a alternativa al tractament farmacològic en persones amb nivells de colesterol augmentats de forma lleu o moderada, sense altres factors de risc cardiovascular com hipertensió arterial, hàbit tabàquic, diabetis mellitus, malalties cardíaques i renals entre d’altres, i també es podria considerar en casos molt seleccionats de pacients que presentin intolerància a estatines demostrada.
Quins són els efectes secundaris i la seguretat?
Els efectes secundaris són molt similars als de les estatines. Pel que fa a la freqüència dels efectes secundaris, els estudis realitzats fins al moment reporten una incidència similar entre les dues molècules. No obstant això, la dosi de monacolina K, era variable en cada estudi (4,8-24 mg / dia)
Pel que fa al perfil de seguretat s’ha de tenir en compte els següents punts.
- Pot presentar interaccions amb altres fàrmacs.
- La dosi màxima recomanada de monacolina K és de 10 mg / dia.
- No existeix una estandardització per a la comercialització d’aquests productes, de manera que alguns preparats poden ser més eficaços que d’altres, bé sigui perquè continguin una concentració més gran o perquè contenen a més, altres productes associats que poden contribuir a aquesta eficàcia. Davant aquesta situació, en cas de consumir productes amb llevat d’arròs vermell, és important triar un preparat amb etiquetatge dels seus components i concentracions d’aquests.
- La literatura és controvertida, ja que molts estudis publicats pel que fa a l’eficàcia del llevat d’arròs vermell, s’han realitzat amb preparats no estandarditzats.
En resum
- El llevat d’arròs vermell és un producte d’origen natural amb propietats farmacèutiques que ajuden a millorar els nivells de colesterol.
- Cal una adequada valoració mèdica per conèixer el risc cardiovascular individual, i determinar si podria considerar-se com a tractament complementari a les mesures higiènic-dietètiques.
- No substitueix la potència ni l’eficàcia del tractament amb estatines.
- No us automediqueu, tot i ser considerat un nutricèutic, es poden presentar efectes secundaris pel que és recomanable realitzar un control clínic i analític.
Bibliografía
- Mach F, Baigent C, Catapano AL et al. 2019 ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias: lipid modification to reduce cardiovascular risk: The Task Force for the management of dyslipidaemias of the European Society of Cardiology (ESC) and European Atherosclerosis Society (EAS), European Heart Journal, Volume 41, Issue 1, 1 January 2020, Pages 111-188.
- Banach M, Bruckert E, Descamps OS et al. The role of red yeast rice (RYR) supplementation in plasma colesterol control: A review and expert opinion. Atherosclerosis supplements 39 (2019) e1-8.
- Dujovne CA. Red yeast rice preparations: Are they suitable substitutions for statins? Am J Med. 2017 Oct;130(10):1148-1150.
- Cicero AFG, Fogacci F, Banach M. Red Yeasy Rice for Hypercholesterolemia. Methodist Debakey Cardiovasc J. 2019 Jul-Sep;15(3):192-199.