El colesterol és un greix que trobem a les membranes de totes les nostres cèl·lules, indispensable per a la producció d’hormones, de vitamines i per a molt més.
Llavors, si és així d’important, per què es parla de colesterol com quelcom dolent i ens preocupem tant quan escoltem aquesta paraula?
Hi ha diferents tipus de colesterol a la sang, un és el HDL, el colesterol conegut com “bo” i l’altre és el LDL, el que es coneix com “dolent”. Tots dos són imprescindibles per al correcte funcionament del nostre cos. A nivell d’analítica es parla també de colesterol total, que correspon a la suma del LDL, HDL i altres precursors de triglicèrids.
Un excés de colesterol LDL o triglicèrids, o un dèficit de HDL es relaciona amb el risc de patir una malaltia cardiovascular: la primera causa de mort a nivell mundial.
En resum:
- La dislipèmia no considera només els nivells de colesterol a la sang, sinó també els dels triglicèrids.
- Els nivells de triglicèrids depenen, a més del greix, del consum d’alcohol i de sucres que introduïm amb l’alimentació.
Dit això, anem a parlar sobre el colesterol i els ous.
Les recomanacions europees i internacionals aconsellen una aportació diària de colesterol que sigui <300 mg.
Com podeu veure a la taula amb els valors nutricionals, l’aportació mitjà de colesterol de 1 ou és per sota d’aquest límit.
A més, els ous es consideren una font de proteïnes d’alt valor biològic, aporten vitamina A, vitamina D, vitamina B12, folats, fòsfor, iode, seleni, arginina i antioxidants.
OU – VALORS NUTRICIONALS | |
---|---|
aportació per 1 ou (55g) | |
calories | 70 kcal |
greixos | 4,8 g |
proteïnes | 6,8 g |
hidrats de carboni | 0,0 g |
sucres | 0,0 g |
colesterol | 204 mg |
Encara seguiu pensant que els ous són dolents?
Milers d’estudis estan avaluant la relació entre el consum d’ous i el colesterol, la majoria d’aquests acaben afirmant que no hi ha una relació entre un consum moderat d’ous i nivells alterats de colesterol, ni el dolent, ni el bo i tampoc el total .
Un dels últims d’aquests estudis s’ha publicat al maig 2019, i les seves conclusions diuen que “els ous no augmenten el risc de dislipèmia i es poden consumir com a part d’una alimentació saludable que sigui elevada en contingut de fibra alimentària i baixa en greixos saturats, sense excessos d’aportació calòric, per tots els individus “.
La recomanació seria consumir fins a 3 ous per setmana si hi ha hipercolesterolèmia, hipertrigliceridèmia o esteatosi hepàtica.
En població sana, es pot consumir fins a 1 ou diari, sense desplaçar el consum d’altres aliments.