La síndrome metabòlica (SM) és el conjunt de factors de risc que augmenten exponencialment les probabilitats de sofrir malalties cardiovasculars, diabetis i en conseqüència augment de la mortalitat.
Entre ells es troben l’obesitat, la hipertensió arterial, hiperglucèmia, i nivells baixos de colesterol de baixa densitat (HDL), comunament conegut com a ‘colesterol bo’.
Al llarg dels anys han sorgit diferents definicions i criteris per a diagnosticar aquesta síndrome, però tots coincideixen que és el conjunt de les anteriors alteracions les que el componen.
Segons National Cholesterol Education Program Adult Treatment Panell III (NCEP-ATP-III) s’estableix el diagnòstic per la presència d’almenys tres dels següents criteris: obesitat usant l’IMC ≥ 30 kg/m²; triglicèrids (TG) ≥ 150 mg/dl o en tractament; colesterol HDL < 40 mg/dl per a homes o < 50 mg/dl per a dones; pressió arterial sistòlica ≥ 130 mmHg, i diastòlica ≥ 85 mmHg; i/o tractament antihipertensiu i determinació de glucèmia en dejú ≥ 100 mg/dl o en tractament diabètic.
Síndrome Metabòlica = Suma de tres dels següents criteris
- Obesitat
- Triglicèrids elevats
- Baixos nivells de Colesterol HDL (colesterol bo)
- Hipertensió arterial
- Hiperglucèmia
Obesitat
L’organització mundial de la salut defineix el sobrepès i l’obesitat com ”una acumulació anormal o excessiva de greix que pot ser perjudicial per a la salut”.
Patir obesitat és un factor de risc per a sofrir malalties cardiovasculars i diabetis de tipus 2.
Hi ha diferents criteris per a diagnosticar l’obesitat, el més utilitzat és l’índex de massa corporal (IMC) que es calcula mitjançant l’altura i el pes.
Una altra fórmula és l’índex de cintura – maluc (ICC) que es calcula mitjançant el perímetre de la cintura i el maluc (ICC).
De totes dues fórmules obtenim un valor numèric que ens situa dins d’uns paràmetres que determinen si estem en estat saludable o no.
Un percentatge de greix corporal superior al 33% en homes i al 25% en dones també es considera obesitat.
[IMC = pes en kg / (alçada en cm) 2]
Infra pes = < 18.5
Normo pes = 18.5 – 24.9
Sobrepès = 25 – 29.9
Obesitat = > 30
[ICC = perímetre de la cintura en cm / perímetre del maluc en cm]
Valors normals en dones = 0.71 – 0.84
Valors normals en homes = 0.78 – 0.94
Triglicèrids elevats
Els triglicèrids (TG) són un tipus de greix que circula pel corrent sanguini. El cos els utilitza per a emmagatzemar l’energia que ingerim en la dieta i no consumim. Una dieta en la qual hi ha un excés de greixos i/o hidrats de carboni provocarà un augment dels TG. Un nivell elevat de TG és un factor de risc per a sofrir malalties cardiovasculars ja que contribueix a la formació de la capa ateromatosa en les artèries (capa que es forma a partir de l’excés de colesterol i TG podent comprometre el reg sanguini en les artèries).
Podem conèixer els nostres nivells de TG mitjançant una anàlisi de sang.
Nivells de Triglicèrids en sang
Normal = < 150 mg/dL
Límit alt = 150 a 199 mg/dL
Alt = 200 a 499 mg/dL
Molt alto: = 500 mg/dL o superior
Baixos nivells de Colesterol d’alta densitat (HDL)
El colesterol d’alta densitat (HDL sigles en anglès) és comunament conegut com el colesterol bo. Aquest nom se li atribueix pel fet que és l’encarregat de transportar el colesterol de baixa densitat (LDL sigles en anglès), conegut com a colesterol dolent, al fetge per a ser eliminat. Un excés de LDL és un factor de risc cardiovascular ja que, igual que els TG, s’acumula en les artèries formant la capa ateromatosa. Per tant, és important tenir uns bons nivells de HDL per a evitar la formació d’aquesta placa. Per a aconseguir-ho, s’han de limitar en la dieta les fonts de greixos saturats i trans i potenciar el consum de greixos insaturats (peix blau, alvocat, oli d’oliva verge extra, fruita seca), a més d’evitar el tabac.
Podem conèixer els nostres nivells de HDL mitjançant una anàlisi de sang.
Nivells de HDL en sang
Nivells òptims en dones = > 50 mg/dl
Nivells òptims en homes = > 40 mg/dl
Hipertensió arterial
La hipertensió arterial (HTA) és l’augment de la tensió que exerceix la sang en les artèries quan és bombada pel cor. La HTA mantinguda en el temps és un factor de risc per a sofrir malalties cardiovasculars.
Els factors externs que poden causar HTA són: una dieta poc saludable que faciliti desenvolupar sobrepès o obesitat, excés de sodi o dèficit de potassi en la dieta, el tabac, la inactivitat, l’estrès i alcohol.
Podem mesurar els nostres nivells de tensió arterial mitjançant un tensiòmetre.
Nivell de tensió arterial normal
Sistòlica = < 120 i Diastòlica < 80
Hiperglucèmia
Els nivells elevats de glucosa (sucre) en sang es coneixen com a hiperglucèmia.
Es considera que els nivells estan augmentats quan l’hemoglobina glicosilada (HbA1c) està per sobre del 5,7%. Aquest valor indica com han estat els nivells de glucosa en els últims 3 mesos i a partir de 6,4% ja es considera diabetis de tipus 2 (DM2).
Si no hi ha cap patologia prèvia, els nivells de glucosa en sang poden veure’s augmentats per l’obesitat, la falta d’activitat física, una mala alimentació, excés de carbohidrats i sucres en la dieta, el tabac i l’alcohol.
Tenir hiperglucèmia i no controlar-la és l’avantsala per a sofrir diabetis de tipus 2.
Les alteracions descrites anteriorment, per si soles, ja suposen un factor de risc per a sofrir malalties cardiovasculars i/o DM2. La síndrome metabòlica en ser el conjunt d’aquestes, suposa un augment considerable del risc a sofrir aquestes malalties.
Síndrome Metabòlica i Hàbits Saludables
L’estil de vida i els hàbits saludables són una condició primordial per a combatre la síndrome metabòlica. Seguir una dieta saludable amb patró de dieta mediterrània, mantenir un pes saludable, fer activitat física i evitar els hàbits tòxics com l’alcohol i el tabac són la primera línia de defensa contra la síndrome metabòlica i les seves complicacions.
Per a complir amb el patró de dieta mediterrània, s’han de consumir 5 racions de fruites i verdures al llarg del dia. Els cereals com l’arròs, la pasta, el pa… han de ser integrals i evitar les farines refinades i els sucres sempre que sigui possible. Una altra font de fibra important són els llegums que es recomana consumir-les un mínim de 2 vegades per setmana.
Mantenir un consum moderat d’hidrats de carboni, així com evitar els sucres afegits en la dieta, són factors determinants per a mantenir uns nivells correctes de glucosa en sang i evitar l’augment de TG i colesterol LDL. A més, una dieta rica en fibra afavoreix mantenir valors normals de TG i colesterol tant LDL, com HDL.
El peix blau es recomana consumir com a mínim 3 vegades per setmana, la fruita seca i l’oli d’oliva verge extra, són font de greixos saludables que afavoreixen l’augment del colesterol HDL. A part de consumir greixos saludables, s’ha de remarcar la importància de limitar al màxim, els greixos trans i saturats provinents d’aliments processats com a embotits, brioixeria i carns vermelles… que potencien l’augment de LDL i TG. D’altra banda, el consum de sal també s’ha de tenir present, ja que un excés de sodi pot afavorir l’augment de la tensió arterial.
És recomanable limitar el consum de sal de taula i utilitzar altres saboritzants com a espècies, llimona, i herbes aromàtiques, així com deixar els aliments més rics en sodi per al consum ocasional (marisc, embotits, formatges curats…).
Dieta Mediterrània – Freqüència de consum
Consumir:
- 5 racions entre fruites i verdures diàriament
- Cereals integrals (evitar refinats i sucres afegits)
- Fruita seca
- Oli d’oliva verge extra
- Peix blau 3/setmana
- Llegums 2/setmana
Evitar:
- Processats
- Carns vermelles o grasses (limitar el consum a 1 vegada per setmana)
- Sucres afegits o productes que els continguin
- Alcohol
La realització d’activitat física és una arma molt potent contra la síndrome metabòlica, ja que ajudarà a millorar el perfil lipídic (TG, LDL) i els nivells de tensió arterial. Així mateix, afavoreix la utilització de glucosa per part del múscul esquelètic ajudant a reduir els nivells de sucre en sang i a mantenir un pes saludable consumint les reserves d’energia que tenim emmagatzemades en forma de greix o evitant que s’acumuli.
Dieta Mediterrània – Hàbits saludables
Realitzar activitat física diàriament → >10.000 passos +3-5 hores / setmana d’activitat moderada o 75 minuts / setmana d’activitat intensa.
No fumar
Factors de Risc modificables en la Síndrome Metabòlica
S’ha de tenir en compte que existeixen factors de risc que no són modificables, és a dir que no podem fer res per canviar-los, com serien l’edat, la genètica, el sexe, els antecedents familiars etc.
D’altra banda, hi ha molts altres que sí que ho són, la dieta, l’exercici, evitar els hàbits tòxics. Són factors en els quals es pot intervenir per a millorar el nostre estat de salut i protegir l’organisme enfront de diferents malalties.
En resum, seguir una alimentació d’estil Mediterrani suposa un factor de protecció enfront de les patologies relacionades amb la síndrome metabòlica: obesitat, HTA, elevació dels triglicèrids, nivells baixos de HDL, hiperglucèmia, així com portar un estil de vida saludable en general.
Cristina Colomer Puig
Especialista en Nutrició humana i Dietètica de Clínica ServiDigest
Departament de Metabolisme i Nutrició
Col·legiada CAT001311 del Col·legi de Dietistes i Nutricionistes de Catalunya