• Inici
  • Inici
  • Clínica ServiDigest
  • Unitat d’Endocrinologia i Nutrició
  • Localització i Contacte
  • Contacte
facebook
twitter
youtube
email
Dèficit de Vitamina B12
Alimentació en Malaltia inflamatòria intestinal
Com actua la melatonina en l’organisme?
Ashwagandha o Withania somnifera
Alimentació i cicle menstrual
És cert que l’obesitat augmenta el risc de patir infertilitat?
Influència de l’alimentació en l’hipotiroïdisme i hipertiroïdisme
Què és la Civada?
Receptes fàcils per a cuinar amb verdures
Recomanacions dietètiques per a Diverticulosis i Diverticulitis
Què aporten les espècies a la meva dieta?
Cuidar el sistema immune
Mètode del plat saludable
Els millors greixos per a cuinar i per què no has de témer a l’oli de coco
Compra saludable
Fruits vermells
Intolerància a la histamina i dèficit de l’enzim DAO
Dietes vegetarianes i veganes: tendència o salut?
Recursos electrònics per a menjar millor
Llevat d’arròs vermell, realment funciona?
  • Inici
  • Nutrició
  • Receptes
  • Recomanacions
  • Tractaments d’Obesitat
  • Contacte
  • caCatalà
    • esCastellano

Què és la Civada?

Nutricio.es
Sense comentaris
betaglucans, civada, colesterol, colesterol, diabetis tipo 2, gramínies, greixos saturats, insulina, receptes civada, salsbiliars

Civada
La civada és un cereal que forma part de la família de les gramínies (altres cereals que formen part d’aquest grup són el blat, l’arròs, el blat de moro, l’ordi, el sorgo i el sègol, entre d’altres.) És un aliment molt complet, ja que és font de fibra, proteïna d’origen vegetal, greixos saludables i carbohidrats.

El gra de civada està format per tres parts:

Segó: Conté la fibra, vitamines del grup B i minerals.

Germen: Conté greixos insaturats, vitamines del grup B i altres com la vitamina E amb funció antioxidant.

Endosperma: Conté l’energia que ens aporta el gra a partir dels carbohidrats i proteïnes.

La fibra de la civada alimenta el nostre intestí i aporta major sensació de sacietat.

La civada és una font de fibra soluble. La fibra soluble reté aigua i es converteix en un gel viscós durant la digestió. Això alenteix el procés digestiu, retardant el buidatge gàstric el que ens aporta major sensació de sacietat. Aquest gel també afavoreix el trànsit digestiu i evita o millora el restrenyiment, ja que ajuda al fet que la femta estigui més hidratada i per tant sigui més fàcil la seva evacuació. Una vegada arriba a l’intestí gros, aquesta fibra fermenta donant origen a àcids grassos de cadena curta que seran utilitzats per la microbiota del nostre intestí com a aliment.

Per tant, la civada com a font de fibra soluble que és, és considerada un prebiòtic (actuen com a nutrients per a la microbiota humana).

Els Betaglucans de la civada baixen el colesterol i mantenen els nivells de sucre a ratlla.

Els betaglucans són un tipus de fibra soluble present en la civada, que ha demostrat tenir efectes beneficiosos per a la nostra salut.

Redueix els nivells de colesterol en sang. Aquest efecte es deu principalment al fet que els betaglucans limiten l’absorció del colesterol dietètic i fomenten la recaptació de sals biliars. Les sals biliars es generen en el fetge a partir del colesterol, i són segregades durant la digestió fent possible l’absorció dels greixos. Una gran part d’aquestes sals biliars són reabsorbides per a poder realitzar la seva funció de nou. Com hem dit, els betaglucans actuen captant aquestes sals biliars impedint que siguin reabsorbides, provocant que el fetge hagi d’utilitzar més colesterol per a produir més sals biliars i continuar amb el procés de digestió dels greixos.

Per tant, la civada es considera un aliment cardioprotector, ja que en reduir els nivells de colesterol afavoreix a reduir el risc cardiovascular.

Després de la fermentació dels betaglucans es generen àcids grassos de cadena curta que modulen l’expressió dels transportadors encarregats que la glucosa entri en la cèl·lula, per tant, els betaglucans milloren la sensibilitat a la insulina afavorint l’ús de glucosa per part de les cèl·lules i suprimint la producció de glucosa hepàtica. També disminueixen la resposta glucèmica, redueixen l’índex glucèmic de les ingestes, afavorint que l’absorció dels sucres sigui més lenta i per tant els nivells de sucre en sang no es disparin. És un aliment molt interessant per a incloure en l’alimentació dels pacients amb diabetis tipus 2.

Font d’energia, vitamines, minerals i antioxidants.

100g de civada ens aporten 17g de proteïna d’origen vegetal i 60g de carbohidrats d’absorció lenta. És, per tant, un aliment molt complet, ideal per a consumir en el desdejuni i tenir energia durant tot el matí.

Els tipus de greix que conté són monoinsaturat i poliinsaturat, coneguts com a greixos saludables. Els greixos que hem d’evitar a la dieta són els greixos saturats i els greixos trans. És font de vitamines del grup B, E, i de minerals com el ferro, fòsfor, magnesi, calci, potassi, seleni i zinc.

La civada és una font de compostos amb activitat antioxidant com ara els tòcols, àcids fenòlics, flavonoides, àcid fític i esterols.

En quins formats trobem la civada en el supermercat?

  • Flocs de civada sencers. Se solen consumir com a cereals acompanyats de llet, o iogurt. Són de consistència dura pel que normalment es bullen abans en llet o aigua.
  • Segó de civada. Es tracta de les capes més externes del gra de civada. Són les capes més riques en fibra.
  • Farina de civada. És la civada totalment triturada, convertint-se en una pols fina. És una molt bona opció per a utilitzar en receptes de rebosteria, pans, etc.

Tres receptes fàcils amb civada

BESCUIT DE CIVADA I PLÀTAN

INGREDIENTS

  • 250g de farina de civada
  • 3 plàtans madurs
  • 2 ous grans
  • 80ml d’oli d’oliva verge extra
  • 1 culleradeta de llevat químic
  • 1/4 culleradeta de canyella en pols
  • Ratlladura d’una limona + Suc de ½ llimona
  • Estèvia (opcional)

Dificultat: Fàcil Preparació: 10 min Cocció: 50 min

 

PREPARACIÓ

  1. Preescalfar el forn a 180è amb calor a dalt i a baix.
  2. Pelar els plàtans (han d’estar molt madurs per a aportar dolçor a la recepta) i els piquem amb una forquilla fins a tenir un puré.
  3. Barrejar els ous, el suc i la ratlladura de llimona i l’oli d’oliva fins que estigui tot integrat.
  4. Barrejar el segó de civada amb la canyella i el llevat químic.
  5. Integrar tots els ingredients.
  6. Untar un motlle amb oli d’oliva i empolvorar amb farina (perquè no s’enganxi). Abocar la massa en el motlle.
  7. Enfornar durant 50 minuts. Amb un escuradents o un ganivet punxar en el centre del bescuit per a comprovar que ja estigui fet. Si fins i tot és cru, el deixem al forn 5-10 minuts més.

OPCIONAL: En el pas 3 podem afegir edulcorant si preferim que el bescuit tingui un sabor dolç més intens En el pas 5 podem afegir nous, fruits vermells, xips de cacau pur… El que més vingui de gust!

PORRIDGE DE CIVADA I FRUITS VERMELLS

INGREDIENTS

  • 200-250 ml de llet (de vaca o vegetal) o aigua
  • 4 cullerades de flocs de civada
  • 1 tassa de gerds, mores, nabius…
  • Canyella al gust

PREPARACIÓ

  1. Escalfar la llet o aigua en una olla.
  2. Quan comenci a bullir, afegir els flocs de civada i cuinar a foc lent durant 2 minuts, removent sempre.
  3. Quan tinguem unes farinetes una mica grumoses, apagar el foc i deixar reposar 1 minut.
  4. Afegir la canyella i les fruites.

OPCIONAL: Es poden fer totes les combinacions possibles: plàtan i avellanes, fruita seca i iogurt, xocolata negra >75%…

Dificultat: Fàcil Preparació: 2 min Cocció: 2 min

CREPES DE CIVADA SALADES

INGREDIENTS

  • 4 clares d’ou + 1 ou
  • 40 grams de segó de civada o farina de civada
  • 2 cullerades soperes de iogurt 0%
  • 1 polsim de sal

PREPARACIÓ

  1. En un bol batre les 4 clares i l’ou amb un polsim de sal.
  2. Afegir la civada i el iogurt.
  3. Integrar bé tots els ingredients, podem ajudar-nos amb una batedora perquè la barreja sigui més uniforme.
  4. En una paella antiadherent posar unes gotes d’oli d’oliva i amb un pinzell repartir per tota la superfície.
  5. Afegir una petita quantitat de massa fins a cobrir la superfície, quan sigui daurat donar-li la volta.
  6. Afegir el formatge i el pernil dolç, doblegar la crepe per la meitat i donar la volta de nou fins que es desfaci el formatge.

OPCIONAL: Podem emplenar les crepes amb tota mena d’aliments tant dolços com salats (crepe de pollastre i pinya, cardi de vegetals, cardi d’ou i pernil serrà, cardi de iogurt i fruits vermells…)

Dificultat: Fàcil Preparació: 10 min Cocció: 5 min

 

Unitat medicoquirúrgica d’Obesitat de Clínica ServiDigest

¿Te ha gustado este artículo? También te pueden interesar...

  • ¿Qué es la Avena?¿Qué es la Avena?
  • Els ous són dolents pel colesterol?Els ous són dolents pel colesterol?
  • Els millors greixos per a cuinar i per què no has de témer a l’oli de cocoEls millors greixos per a cuinar i per què no has de témer a l’oli de coco
Sobre l'autor

Segueix-nos a Facebook

Facebook

Vine a Clínica ServiDigest

Si vols una visita amb el nostre equip d'Endocrinologia i Nutrició truca'ns al 93 415 34 64 o reserva la teva cita online.

Tens mútua de salut? Aquí pots consultar si col·laborem amb ella.

Si no disposes d'assegurança, o vols una visita com a privat, pots comprar online:
  • Visita amb especialista en nutrició i dietètica  per 60€.
  • Visita amb especialista en endocrinologia per 90€.

Contacta amb nosaltres

Clínica ServiDigest

A nutricio.es parlem de…

alimentació ansietat antioxidants aprimar beneficis cereals colesterol consells Dieta Dieta Sana dieta sense gluten Edulcorante Edulcorants emocions exercici físic fermentació fermentats fruita gana gana emocional gelats gluten granissats Ingesta diària admissible llibres nutricio obesitat oli d'oliva ous planificar menú Plat saludale probiòtics proteïnes receptes receptes saludables sal salud salut salut intestinal selenio sobrepès Soja verdura Vitamina D vitamines

Últims articles de nutricio.es

  • Alimentació en Malaltia inflamatòria intestinal
  • Com actua la melatonina en l’organisme?
  • Dèficit de Vitamina B12
  • Ashwagandha o Withania somnifera
  • Alimentació i cicle menstrual

¿Coneixes la Hidroteràpia de Còlon?

banner

Visita les instal·lacions de ServiDigest

banner

Últims articles

  • Alimentació en Malaltia inflamatòria intestinal
  • Com actua la melatonina en l’organisme?
  • Dèficit de Vitamina B12
  • Ashwagandha o Withania somnifera
  • Alimentació i cicle menstrual

ServiDigest

  • Aparato digestivo
  • Balón intragástrico
  • Coloproctología
  • Endocrinología
  • Endoscopia digestiva
  • Hidroterapia de colon
  • Pruebas funcionales digestivas
  • Català
    • Castellano
nutricio.es - Avís legal - Política de privacitat - Política de cookies
Aquesta web pertany a Clínica ServiDigest. Desenvolupada per Gesmerval
Gestionar el consentimiento de las cookies
Utilitzem cookies pròpies i de tercers amb finalitats analítiques i per mostrar publicitat personalitzada basada en un perfil elaborat a partir dels seus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades). Per a més informació, consulteu la nostra Política de cookies. Podeu acceptar, rebutjar o configurar les cookies prement alguns dels botons següents
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o l'accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístiques. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per crear perfils d'usuari per enviar publicitat, o per rastrejar l'usuari en una web o en diverses webs amb finalitats de màrqueting similars.
Manage options Manage services Manage vendors Read more about these purposes
Configurar preferències
{title} {title} {title}