Què és el quefir?
El quefir és una beguda fermentada d’origen caucàsic i tibetà produïda a partir de grans que comprenen una mescla específica i complexa de bacteris i llevats que viuen de manera conjunta. Generalment s’elaboren el quefir de llet i el quefir d’aigua.
El quefir de llet és un producte lacti derivat de la llet que s’assembla al iogurt líquid, però amb un sabor propi. S’obté a partir de la fermentació de la mescla de llet i grànuls de quefir de llet. La seva composició nutricional varia segons la composició de la llet, la composició microbiològica dels grans utilitzats, el temps i la temperatura de fermentació i les condicions d’emmagatzematge.
Així mateix, aquests factors afecten finalment les característiques de la beguda produïda quant a la seva aroma, sabor i acidesa.
El quefir d’aigua, no obstant això, és una beguda fermentada amb gas, lleugerament àcida, que es produeix mitjançant la fermentació d’una solució de sacarosa, a la qual s’han afegit fruita seca amb grans de quefir d’aigua. El quefir d’aigua s’ha produït tradicionalment a petita escala i no es fan servir cultius iniciadors definits.
Tanmateix, sembla que aquesta beguda s’està popularitzant a poc a poc probablement a causa de les tendències d’estil de vida dels consumidors i els beneficis que se li atribueixen per a la salut.
Quines propietats presenta?
El quefir no deixa de ser un aliment fermentat que comparteix les mateixes propietats beneficioses per a l’organisme que el iogurt, el formatge, el xucrut, el miso, el tofu o el tempeh, entre d’altres. En general, els productes fermentats:
- Afavoreixen la digestió gràcies al fet que els bacteris, durant la fermentació, produeixen enzims i pèptids biològicament actius que ajuden a digerir els aliments.
- Milloren l’absorció de nutrients, ja que la fermentació ajuda a descompondre aquells antinutrients que són presents en alguns aliments, els quals intervenen en l’absorció del calci, el zinc o el ferro.
- Sintetitzen diferents vitamines i minerals en el procés de la fermentació, per la qual cosa se’ls pot considerar una font important de nutrients.
- Promouen una flora intestinal saludable en ajudar a poblar l’intestí de microorganismes beneficiosos per a l’organisme.
- Contribueixen a reforçar el sistema immunitari.
- Tenen efecte antiinflamatori, antioxidant, anticancerigen, antimicrobià, antidiabètic, antihipertensiu i antihipercolesterolèmic.
És recomanable incloure aquests aliments en una dieta per a pèrdua de pes?
Gràcies als seus múltiples efectes beneficiosos, és recomanable seguir una dieta que inclogui aliments fermentats de manera regular. Durant la pèrdua de pes, el consum de iogurt natural o quefir natural pot ser un bon recurs per a utilitzar tant per a postres en els menjars principals, com de snack saludable entre hores.
També es pot fer servir com a opció saludable de desdejuni agregant-li per exemple flocs de civada i fruits del bosc amb canyella o una peça de fruita trossejada i una fruita seca.