• Inici
  • Inici
  • Clínica ServiDigest
  • Unitat d’Endocrinologia i Nutrició
  • Localització i Contacte
  • Contacte
facebook
twitter
youtube
email
Dèficit de Vitamina B12
Alimentació en Malaltia inflamatòria intestinal
Com actua la melatonina en l’organisme?
Ashwagandha o Withania somnifera
Alimentació i cicle menstrual
És cert que l’obesitat augmenta el risc de patir infertilitat?
Influència de l’alimentació en l’hipotiroïdisme i hipertiroïdisme
Què és la Civada?
Receptes fàcils per a cuinar amb verdures
Recomanacions dietètiques per a Diverticulosis i Diverticulitis
Què aporten les espècies a la meva dieta?
Cuidar el sistema immune
Mètode del plat saludable
Els millors greixos per a cuinar i per què no has de témer a l’oli de coco
Compra saludable
Fruits vermells
Intolerància a la histamina i dèficit de l’enzim DAO
Dietes vegetarianes i veganes: tendència o salut?
Recursos electrònics per a menjar millor
Llevat d’arròs vermell, realment funciona?
  • Inici
  • Nutrició
  • Receptes
  • Recomanacions
  • Tractaments d’Obesitat
  • Contacte
  • caCatalà
    • esCastellano

Xocolata en una dieta saludable

nutricio
Sense comentaris
Dieta Sana

Sovint els nostres pacients ens pregunten si poden menjar xocolata en una dieta sana i saludable. Tractarem de respondre a la pregunta:

És recomanable la xocolata en una dieta saludable?

La xocolata i el cacau són protagonistes de nombrosos estudis científics a la recerca de resultats prometedors sobre els seus efectes beneficiosos. A més, com bé és sabut, la xocolata genera plaer i sovint es busquen motius per a consumir-lo sense remordiments.

Polifenols flavonoides com catequines, epicatequines i prociclidines, compostos fenòlics, metilxantines, entre altres, són els responsables dels efectes antioxidants de la xocolata.

Es relaciona el consum de xocolata negra amb efectes beneficiosos sobre la pressió arterial, nivells de colesterol, triglicèrids i inflamació, tal com es descriu en l’estudi Efectes cardiovasculars de la xocolata negra en 2015 de Higginbotham E. i Taub PR. si bé encara s’estan estudiant els mecanismes d’acció i falten estudis sòlids per a traslladar els resultats a recomanacions generals.

Un meta-anàlisi amb títol Efecte del cacau en la pressió arterial, publicat al març del 2017 per Ried K. et al va comparar 40 assajos amb cacau. Es va observar un petit però significatiu descens en la pressió arterial (sistòlica i diastòlica) de 2mmHg després de consumir xocolata rica en flavonoides o cacau. Els estudis investigaven els efectes de dosis entre 1,4 i 105g de cacau durant un període mínim de dues setmanes. Aquesta disminució pot ser complementària a altres tractaments i pot contribuir a reduir el risc cardiovascular. De totes maneres, no podem oblidar que el consum regular de xocolata pot incrementar l’aportació calòrica total de la dieta.

A més, en una revisió d’abril de 2017 liderada per Shah SR, es va remarcar el paper dels flavonoides en la salut dels humans incloent la possible millora en la resistència a la insulina. Els seus autors també van apuntar que els humans ens podem beneficiar dels efectes sobre la microbiota, ja que exerceix de prebiòtic, és a dir, fa créixer els bacteris beneficiosos per al nostre organisme i inhibeix el creixement de bacteris patògens.

Fins al moment hi ha evidència científica sòlida sobre els beneficis dels polifenols, presents en la xocolata però també en l’oli d’oliva, te, pomes, cafè o fruites, enfront del desenvolupament de malalties cròniques. Els beneficis estudiats són associats als polifenols del cacau pur. Obtindrem major poder antioxidant a major percentatge de cacau. Per tant, cal saber seleccionar bé quina xocolata mengem.

Com triar una bona xocolata?

En primer lloc, és important que contingui almenys 70% de cacau, encara que idealment 85%, 90 o fins a 99%. Si has començat a canviar els teus hàbits, comença amb xocolata 70% cacau i puja progressivament a mesura que el teu paladar es vagi adaptant a sabors més intensos.

És més rellevant llegir els ingredients que la taula de composició nutricional. Els ingredients bàsics presents en la xocolata són pasta de cacau, mantega de cacau, cacau magre i aroma de vainilla.

La quantitat de sucre hauria de ser mínima, per tant haurà d’aparèixer al final de la llista d’ingredients. També es pot trobar sense sucres afegits.

Una bona xocolata no hauria de portar greixos vegetals afegits.

Si la xocolata porta més ingredients dels esmentats, han de ser ingredients saludables (fruita seca, fruita, llavors, llavors de cacau…).

Exemples de xocolates saludables

Alguns dels exemples interessants que tribem al mercat són:

Chocolate Blanxart negro ecologicoBlanxart – Xocolata Negre Ecològic Perú 100%

Ingredients: Cacau

Una xocolata pura presentat Presentat en tauleta per als amants del cacau. Sabor amarg, es poden apreciar notes a fusta, regalèssia, cafè i llima. Solament conté els sucres pròpiament presents en el cacau. És una bona opció per a fer encenalls i acompanyar a la fruita, cereals integrals o fruita seca.

 

Chocolates valor cacao puroXocolates valor – Cacau Pur en pols desgreixat

Ingredients: Cacau desgreixat en pols. Mantega de cacau: 16%. Conté sucres naturalment presents.

Versió de cacau pur en pols per a afegir en la llet o les begudes vegetals, per a empolvorar en postres, per a arrebossar fruites o per a afegir en rebosteria casolana donant un toc de sabor. Aporta 0,7 g de sucre per cada 100g de producte. El sucre present en una cullerada és menyspreable.

chocolate lindt excellence 99 cacaoXocolata Lindt Excellence – 99% Cacau

Ingredients: Pasta de cacau, cacau magre, mantega de cacao, sucre negre de canya.

Cacau 99% mínim.

Presentaciónen tableta per a consumir un tros entre hores.
Bona opció per a prendre junt fruita o fruita seca. Aporta 2 grams de sucre per 100g de tableta.

 

chocolate simon coll 99 cacaoXocolata Simón Coll – 99% Cacau

Ingredients: Pasta de cacau, mantega de cacau, sucre.

Cacau 99% mínim.

Una altra marca que també ofereix la tauleta de xocolata 99% cacau amb el sucre com a últim ingredient és la casa Simón Coll. Hi ha varietat de marques que ofereixen aquesta opció.

 

chocolate negro valor 85 cacaoXocolata Negre Valor – 85% Cacau

Pasta de cacau, mantega de cacau, cacau desgreixat en pols, edulcorant: maltitol, emulgent: lecitina de soia, edulcorant: glucòsids d’esteviol (0,003%)*.
* Expressat com a equivalents d’esteviol.
Cacau 85% mínim.
Una altra versió que es troba en el mercat és la tauleta de xocolata amb estèvia, la qual cosa permet gaudir del sabor sense renunciar a la dolçor. Aporta menys de 0,5 grams de sucre per 100g de producte.

Dins d’una alimentació saludable, podem afegir encenalls de xocolata negra en el desdejuni acompanyant un porridge de civada amb fruita i fruita seca. Un toc de cacau pur en pols amb la llet o beguda vegetal o una petita porció de xocolata amb alt percentatge en cacau per a aquell dia que ens ve de gust un toc dolç al costat de fruita o fruita seca en el berenar.

¿Te ha gustado este artículo? También te pueden interesar...

  • Chocolate en una dieta saludableChocolate en una dieta saludable
  • Llegir i saber interpretar l’etiquetatge dels aliments per a triar millorLlegir i saber interpretar l’etiquetatge dels aliments per a triar millor
  • Qualitats que afavoreixen un pes saQualitats que afavoreixen un pes sa
Sobre l'autor

Segueix-nos a Facebook

Facebook

Vine a Clínica ServiDigest

Si vols una visita amb el nostre equip d'Endocrinologia i Nutrició truca'ns al 93 415 34 64 o reserva la teva cita online.

Tens mútua de salut? Aquí pots consultar si col·laborem amb ella.

Si no disposes d'assegurança, o vols una visita com a privat, pots comprar online:
  • Visita amb especialista en nutrició i dietètica  per 60€.
  • Visita amb especialista en endocrinologia per 90€.

Contacta amb nosaltres

Clínica ServiDigest

A nutricio.es parlem de…

alimentació ansietat antioxidants aprimar beneficis cereals colesterol consells Dieta Dieta Sana dieta sense gluten Edulcorante Edulcorants emocions exercici físic fermentació fermentats fruita gana gana emocional gelats gluten granissats Ingesta diària admissible llibres nutricio obesitat oli d'oliva ous planificar menú Plat saludale probiòtics proteïnes receptes receptes saludables sal salud salut salut intestinal selenio sobrepès Soja verdura Vitamina D vitamines

Últims articles de nutricio.es

  • Alimentació en Malaltia inflamatòria intestinal
  • Com actua la melatonina en l’organisme?
  • Dèficit de Vitamina B12
  • Ashwagandha o Withania somnifera
  • Alimentació i cicle menstrual

¿Coneixes la Hidroteràpia de Còlon?

banner

Visita les instal·lacions de ServiDigest

banner

Últims articles

  • Alimentació en Malaltia inflamatòria intestinal
  • Com actua la melatonina en l’organisme?
  • Dèficit de Vitamina B12
  • Ashwagandha o Withania somnifera
  • Alimentació i cicle menstrual

ServiDigest

  • Aparato digestivo
  • Balón intragástrico
  • Coloproctología
  • Endocrinología
  • Endoscopia digestiva
  • Hidroterapia de colon
  • Pruebas funcionales digestivas
  • Català
    • Castellano
nutricio.es - Avís legal - Política de privacitat - Política de cookies
Aquesta web pertany a Clínica ServiDigest. Desenvolupada per Gesmerval
Gestionar el consentimiento de las cookies
Utilitzem cookies pròpies i de tercers amb finalitats analítiques i per mostrar publicitat personalitzada basada en un perfil elaborat a partir dels seus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades). Per a més informació, consulteu la nostra Política de cookies. Podeu acceptar, rebutjar o configurar les cookies prement alguns dels botons següents
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o l'accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístiques. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per crear perfils d'usuari per enviar publicitat, o per rastrejar l'usuari en una web o en diverses webs amb finalitats de màrqueting similars.
Manage options Manage services Manage vendors Read more about these purposes
Configurar preferències
{title} {title} {title}