Parlem sobre càncer de pròstata i alimentació: Quins aliments ens protegeixen del càncer de pròstata?
El càncer de pròstata és el segon càncer més comú en homes, després del càncer de pulmó. Cada vegada hi ha més evidència que l’alimentació juga un paper clau, tant en la prevenció, com durant el tractament.
Prevenció del càncer de pròstata i alimentació
L’evidència científica sòlida demostra que com a prevenció és influent portar una dieta d’estil Mediterrani, on predominin les verdures, fruita fresca, llegum, arròs, pa i pasta integrals. Consumir amb moderació carn blanca (pollastre, gall dindi o conill), peix blanc, peix blau de 2 a 3 vegades per setmana i fruita seca diàriament.
A més de l’alimentació, s’han d’emportar uns hàbits de vida saludables. Evitar hàbits tòxics com el tabac o l’alcohol són algunes de les estratègies per a la prevenció de nombroses malalties, entre elles el càncer. També és aconsellable mantenir un pes corporal saludable segons la nostra altura i edat.
Alimentació durant el tractament de càncer de pròstata
A part de la prevenció, també s’ha d’emportar un pla d’alimentació adequat durant el tractament. Per això, una vegada diagnosticada la malaltia, és important tenir en compte algunes recomanacions dietètiques:
- Consumir majoritàriament carn blanca, peix blanc o blau i ous com a font de proteïna. Limitar el consum de carn vermella (vedella, xai i porc) a una vegada per setmana. Diversos estudis publicats entre 2009 i 2011, van descriure una associació positiva entre la carn vermella feta o molt feta amb el càncer de pròstata.
- Prioritzar el consum de greixos saludables a partir de l’oli d’oliva verge extra, alvocat, fruita seca o peix blau. Limitar el consum de margarines, mantegues, nata, etc.
- Evitar el consum de sucres simples (sucre de taula, mel, confitures, melmelades, fruites en almívar, sucs i refrescos, dolços, llaminadures, farines refinades, cereals refinats i ensucrats). Preferir aliments integrals com el pa, la pasta o l’arròs.
- Utilitzar tècniques culinàries lleugeres sense excés de greix, com per exemple: papillota, vapor, planxa, bullit, forn, microones, saltat i evitar aquelles que requereixin molt de greix.
- Hidratar-se de manera adequada. En alguna ocasió es pot substituir l’aigua per infusions o te verd.
- Evitar una dieta amb alt contingut en sal. La sal és present en nombrosos productes processats (embotits, bacon, peixos fumats, adobats, conserves, galetes…,) encara que no la vegem.
- Incrementar el consum d’aliments rics en antioxidants de la dieta. Sobretot, verdures de la família de les crucíferes (bròcoli, cols, coliflor, cols de Brussel·les…), tomàquet, fruits vermells (nabius, gerds, móres, maduixes…), magrana o suc de magrana, etc. Per a obtenir més beneficis del poder antioxidant, es pot afegir cúrcuma o gingebre en les preparacions, ja que compten amb propietats antiinflamatòries. Per a absorbir millor la curcumina, component de la cúrcuma amb més capacitat antiinflamatòria, és necessari que vagi acompanyada de pebre negre o greixos saludables com l’oli d’oliva o l’alvocat.
Respecte a la suplementació de la dieta, s’aconsella descartar suplements de seleni i vitamina A, ja que l’evidència científica no dóna suport a aquesta pràctica de manera sistemàtica. Prendre suplements de vitamina D quan hi hagi un dèficit d’aquesta i el metge l’indiqui. Encara no hi ha evidència científica sòlida per a recomanar soia i productes derivats d’ella. També estan en estudi els possibles beneficis de prendre pre- o probiòtics en el càncer de pròstata.
Si vostè vol prevenir o cuidar la seva alimentació durant el tractament per al càncer, no dubti a acudir a un dietista-nutricionista perquè l’ajudi amb el seu pla d’alimentació. En Clínica Servidigest comptem amb professionals de la nutrició que els donaran les eines necessàries.